SAMİ DAYANGAÇ


MEMDUH BAŞKAN-ŞEHİR HASTANESİ YOLU

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Raylı sistem planlanırken, hayatlarında hiç raylı sistem görmeyenler tarafından tartışıldı durdu. Neymiş tramvay şehrin ortasından geçer miymiş? Nereden geçecek? Şehrin dışından geçse kim, nasıl binecek? Elbette modern şehirlerde raylı sistem vardır ve en işlek caddelerden geçer. Bu konuya neden girdik? Şehir Hastanesi planlanırken de, yapılırken de bilen bilmeyen epey tartıştı. Şehir Hastaneleri yapıldıkları ile endeksli değil, bölge hastanesi gibi düşünüldüğü için de şehrin o bölgesine yapıldı. Ne denli isabetli bir seçim olduğu da corona sayesinde görüldü. Yapanlardan Allah razı olsun.

Şehir Hastanesi günlük 15-20 bin hastaya bakan dev bir sağlık merkezi. Corona sonrası, yani günümüzde bu rakam 9 binlerde. Hastaneye uzak diyenler, özel hastanelere jest diyenler, Şehir Hastanesi gibi aynı yüksek tempoda çalışan Devlet Hastanesi’ni unuttular. Gidin görün...

Şehir Hastanesi’ne 3 ayrı yoldan ulaşmak mümkün. Biri Terminal önünde bulunan Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı, diğeri çevre yol, üçüncü de Bekir Yıldız Bulvarı. Biz sık sık Bekir Yıldız Bulvarı’ndan seyahat ediyoruz. Bu yolla ilgili bir değerlendirme yapacağız.

Bu yol, asfaltı ve gereğinden fazla aydınlatması ile çokça araç tarafından kullanılan işlek bir cadde. Işık olmaması ayrı bir şans. Fakat bu yol yapılırken nedendir bilinmez kilometrelerce yolun sağı solu şehir merkezinde olmayan kalitede kaldırımlarla donatılmış. İyi de kim o kadar yolu yürüyerek gidecek ki? Kanal boyu otlarla kaplı ama yolun sağı süper kaldırımla, hem de kilometrelerce. Kişisel düşüncemiz bu yola yapılan kaldırıma yazık, verilen paraya yazık. Oysa bu paranın çok ama çok daha azına yol boyunca sık aralıklarla top akasya dikilse, her iki yanı ağaçlıklı bir yoldan seyahat gerçekleşse kötü mü olurdu?

Olan olmuş, asla kullanılmayacak olan kaldırımlar döşenmiş. Şunu diyebilirsiniz, şimdi olmasa da 20 yıl sonra kullanılır. O zamana kadar bu kaldırımlar ne hale gelir deriz... Geç kalınmış sayılamayız. Atom karınca bir yolculuğunda bu yola bakar ve bize göre ağaçlandırma talimatını verir. Top akasya yukarı doğru toplandığı için trafiği aksatmaz, görüş alanını kapatmaz, muhteşem bir görüntü verir. Yolun sağında bulunan ahırların da yolla ilgisi kesilir.

Memduh Başkan o yolu ağaçlandırır, göreceksiniz.