VELİ ALTINKAYA


HAFTAYA KÖTÜ BAŞLADIK

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Valiliğin sosyal medya hesabından Vali Şehmus Günaydın imzalı şöyle bir çağrı yapıldı:

“... Çok Kıymetli Kayserili Hemşerilerim;

Sabrınızla, fedakarlığınızla kurallara uyma noktasında göstermiş olduğunuz hassasiyetiniz sayesinde koronavirüsle mücadelede hep birlikte önemli mesafeler kat ettik. Elde ettiğimiz kazanımları korumak istiyorsak son birkaç gündür gözlemlediğimiz rahatlığımız ve rehavetimizi terk etmemiz ve virüs ile mücadeleyi kazanmamız için kurallara uyma noktasında gösterdiğimiz kararlılığımızı sürdürmemiz gerekiyor...

Evde Kal Kayseri...”

Vali Günaydın’ın bu mesajında özellikle bir cümle dikkatinizden kaçmasın.‘Elde ettiğimiz kazanımları korumak istiyorsak son birkaç gündür gözlemlediğimiz rahatlığımızı ve rehavetimizi terk etmemiz’ gerektiğinin altını çiziyor Vali Bey...

Bu satırları yazmadan önce sosyal medyada bir fotoğraf gördüm. Küçük bir oda... Duvarları bile sıvalı değil. Briketler gözüküyor. Ortada hafif yüksekçe bir sehpa (masa değil, bir sehpanın ne kadar geniş olacağını siz düşünün) ve etrafında biri 10-12 yaşlarında çocuk, diğerleri genç diyeceğimiz 11 kişi yemek yemiş. Paylaşım yeni, ama fiil eski mi yeni mi bilmiyorum. Hiçbirinde maske yok. Ve halk tabiriyle tam da ‘dip dibe-omuz omuzalar’ .

İnşallah bu fotoğraf eskidir...

Tekrar yazının başına dönelim... Vali Bey’in uyarısında net bir sıkıntının olduğunu seziyorsunuz. ‘Son birkaç gündür rehavet ve rahatlık içerisinde olmamızın’ virüsü tetiklediğini söylüyor ilimizin valisi...

Bu nottan sonra verilere kulak kabarttım. Biliyorsunuz bu sütunda daha önce Kayseri’deki verilerin Türkiye ortalamasının 1/3’ü civarında olduğunu çok yazmıştım. Şimdi o oran tersine işliyor. Türkiye ortalaması düşerken, maalesef son hafta, yani bu hafta Kayseri ortalaması yükseliyor.

Evet, yanlış duymadınız Türkiye ortalaması düşerken Kayseri ortalaması bu hafta yükseldi. Eğer bu üç günlük sokağa çıkma yasağından sonra da benzeri görüntüler yaşanırsa Kayseri’de sıkıntının daha da büyüyeceğini ifade edeyim...

Ramazan, bankalar, PTT önleri vs. bahanesi ile sokakta maskesiz ve mesafesiz dolaşmamız, iftar sofraları, akşam ziyaretleri bizdeki göstergeleri yükseltti. Kayseri’de yapılan testlere göre pozitif çıkan vaka ortalaması genellikle % 3.5- 4 arasındaydı. Bizde oranlar böyleyken ülkemizde bu rakam % 13’lerdeydi. Şimdi Türkiye geneli % 6- 7’lere kadar düşmüşken, bizde oran % 4’ü aşıyor. Yani artıyor.

İşin kötü tarafı bu kez kırsaldan da sıkıntı geliyor. Akmescit malum... Önceki gün Yemliha’da 7 ev karantinaya alındı. Daha köylerde sıkıntılı olan bölgeler de var. Kırsal mahallelerde iftar ziyaretleri ve oturmalar durmak bilmiyor. Maske, mesafe mefhumuna dikkat eden de yok.

Rehavete kapılmazsak inşallah Ramazan Bayramı sonrası biraz rahatlarız. Ama böyle giderse açık söyleyeyim Kayseri’de kemerleri daha fazla sıkarlar.

Lafın hepsi deliye söylenirmiş, siz ne söylemek istediğimi anladınız, aman dikkat!..

 

TALAS’IN KİTAPLARI

Bu satırları yazdığım masamda 10’dan fazla kitap var. Sağ olsun Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın göndermiş. Yalçın insanların ağırlıklı bölümünün ‘Evde Kal’ çağrılarına uyduğu bu günlerde binlerce kitap dağıttı.

Dağıtılan kitaplar hemen her alana ve gruba hitap ediyor. Dünya klasiklerinden çocuk kitaplarına, romanlardan milli ve manevi konuların ele alındığı farklı yazarların kitapları dağıtılmış Talas halkına...

Mustafa Yalçın’ı kutluyorum. Dağıtılan bu kitapların yarısı okunsa çok büyük hizmet olur. Ben de buradan söz veriyorum, bana gönderdiği kitapların tamamını bu süreçte ve yaz boyunca okuyacağım.

Sağ olasın Yalçın Başkan...

 

BERBERLERE VERİLEN İAŞE KOLİLERİ

Berberler bir aydan fazla kapalı. Bayram öncesinde açılacaklar mı bilmiyorum. Bugünlerde belli kriterler konularak mayıs ortasında açılmaları konuşuluyor.

Berber küçük esnaf. Kendi el emeği ile geçiniyor. Tabi ki 1.5 aya varan süre içerisinde işyerlerinin kapalı olması hasebiyle Başkan Büyükkılıç doğru bir kararla Berberler ve Kuaförler Odası’na iaşe kolileri göndermiş.

Bir fotoğraf gördüm; Oda Başkanı Rıfat Alpaslan ve üç meslektaşı var fotoğraf karesinde... Rıfat Alpaslan’ın kucağında Büyükşehir’in logosunun da gözüktüğü iaşe kolisi...

Rıfat Başkan, fotoğrafın altına da üyelerine yardım kolileri dağıttığını yazmış... Keşke o kolileri aldığı Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkan Büyükkılıç’a da bir cümlelik teşekkür etseydi. Zira marifet biraz da malum iltifata tabi...

 

Mış… Miş… Muş…

00-Yaşadığımız rehavet ve rahatlık nedeniyle bu hafta Kayseri’de pozitif çıkan vaka oranı artmış.

00- İftar sofraları ve oturmalar, virüsün yayılmasını hızlandırmış.

00- Mevsim dolayısıyla şehir merkezinden kırsala göçün artması, köy ve kenar mahallelerde virüs tehdidini artırmış.

00- Sağlık Bakanlığı virüs nedeniyle iki aydır gece-gündüz çalışan personelinin döner sermaye paylarını en yüksekten öderken, Üniversite Hastaneleri’nde çalışan sağlıkçılar meslektaşlarıyla aynı işi yapmasına rağmen, aynı parayı alamıyormuş.

00-ERÜ Rektörü Prof. Dr. Çalış, yüzlerce sağlık çalışanının döner sermaye payı ile ilgili şikayeti üzerine, kurmaylarına ‘ödemeler konusunda yeniden çalışın’ talimatı vermiş.

00- TOBB’a bağlı odaların üyeleri için sağladığı ‘Nefes Kredisi’ne binlerce başvuru yapılmış.

00- KTO üyelerine ilk etapta 40 milyon lira, talep yoğunluğuna göre ise, ilaveten milyonlarca lira daha ‘Nefes Kredisi’ verilecekmiş.

00- Başkan Büyükkılıç bürokratları ile pandemi sonrasını planlamaya başlamış.

00- Başkan Palancıoğlu kırsalda yoğun bir şekilde yeni yol açma ve asfaltlama çalışması yürütüyormuş.

00- 1 Mayıs Kayseri’de sakin geçmiş.