VELİ ALTINKAYA


GÜZEL, VERİMLİ BİR TOPLANTI

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Kayseri Tarım ve Hayvancılık Koordinasyon Toplantısı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu yönetiminde video konferans yöntemiyle 3 saati aşan bir toplantı olarak gerçekleştirildi. Toplantıya ‘Gazeteciler Cemiyeti Başkanı’ sıfatımla ben de katıldım.

Toplantıya katılan isimler arasında Enerji ve Tabi Kaynaklar Önceki Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Kayseri Milletvekilleri İsmail Emrah Karayel, İsmail Tamer ve Hülya Atçı Nergis ile MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ilçe belediye başkanları, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, Kayseri Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Övüç, Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı Abdülkadir Güneş’in yanı sıra Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği, Manda Yetiştiricileri Birliği, Pancar Ekicileri Kooperatifi, Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Yumurta Üreticileri Birliği Başkanları ile Bakanlığın 7 genel müdürü ile Kayseri İl Müdürü Mustafa Şahin vardı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, insanlığın büyük bir kriz ile karşı karşıya olduğunu ve bir an önce bu salgının sona ererek, hayatın normalleşmesini temenni ettiğini ifade etti. Birçok ülkenin salgınla mücadele konusunda bocaladığını hatırlatan Aksu, “Ülkemiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde tüm dünyaya örnek bir mücadele veriyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ne kadar önemli olduğunu bu süreçte bir kez daha idrak etmiş olduk. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhur İttifakı ortağımız MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’ye şükranlarımı sunuyorum. Türkiye, bu süreçten güçlenerek çıkacak. Bu, dünyanın konuştuğu bir gerçek.” diyerek şunları söyledi:

“Koronavirüs salgını dünyada iki sektörü kökünden etkiledi, iki sektörü çökertti. Biri sağlık, diğeri gıda. Türkiye, sağlık sistemi konusunda tüm dünyaya örnek oldu. Arzumuz ve gayretimiz gıda sektörü için de aynı şeyi ifade edebilecek olmamız. İlk günden itibaren bütün tedbirleri aldık. Başka ülkelerde raflar boşaldı, marketlerde gıda sıkıntısı oldu. Ancak bizde market rafları boşalmadı. Çiftçi ve üretici arkadaşlarımızı yalnız bırakmadık. Üretimi devam ettirdik. Gıda fazlası veren bir ülkeyiz. 82 milyon nüfusumuzun yanı sıra 52 milyon turist için de gıda üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu yıl arz fazlamız olacak. Dünyada daha fazla gıda ihracatı yapacağız. Bu yıl geçen yıldan daha fazla üretim yapmak için tüm planlarımızı yapıyoruz.”

Kayseri’deki tarım ve hayvancılık alanındaki tüm projelere destek verdiklerini belirten Aksu, bu alanda Kayseri’ye ‘pozitif ayrımcılık’ yaptıklarının altını çizdi ve Kayseri’yi gıda üretim merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Aksu, sözlerine şöyle devam etti: “Kayseri, önemli bir sanayi şehrimiz. Tarım ve hayvancılığa bağlı sanayi ve gıda sanayi gelişiyor. Bunları ayrı olarak düşünemeyiz. Sanayici bir ailenin çocuğu olarak tarım ve hayvancılığın ön plana çıkarılması noktasında Kayseri’de bir gelişim sağlamak için Mustafa Aksu Tarımsal Araştırma Merkezi’ni tamamladık. Kayseri’nin gelişmesi için tarım alanında 1 milyar 200 milyon, hayvancılık için 500 milyon proje desteği verdik. Kırsal projelerimizin desteklenmesi için de milyonlarca lira kaynak aktardık. Kayseri, Türk tarımında ön sırada. Ayçiçek, arpa, pancar, elma, buğday, yumurta, büyük baş kırmızı ve beyaz et üretiminde ülkemizde çok iyi bir durumdayız. Ancak biz, bu yeri yeterli bulmuyor, daha çok geliştirmek istiyoruz. Kayseri’yi Bakanlık olarak destekliyor, pozitif ayrımcılık yapıyoruz.”

Aksu, Kayseri’nin kenevir üretim alanına dâhil edildiğini, önemli miktarda tohum dağıtımının gerçekleştiğini, Yahyalı’da Tarımsal Araştırma İstasyonu, Tarım Bakanlığı’na bağlı 600 bin metrekarelik alana ARGE Merkezi kurulacağını ve bu projelerden büyük beklentileri olduğunu vurguladı. Sulama projelerinin tamamlanması için kaynak aktarıldığını ve birçok projenin nihayetlendirildiğini hatırlatan Aksu, yeni dönemde de sulama ve toplulaştırma çalışmalarının süreceğini bildirdi.

Aksu, “Kayseri’nin bir evladı olarak her zaman ilimin ve halkımın emrindeyim. Elimden ne gelebiliyorsa her zaman yapmaya hazırım. Siz değerli başkan ve temsilcilerimizden gelen her türlü talep ve istekte yanınızdayım” diye konuştu.

Önceki dönem Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu dönemde yem ve gübre fiyatlarıyla ilgili fırsatçıların türediğini, bu duruma müdahale edilmesi gerektiğini kaydetti. Bu tarz toplantıların çok önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, “Bu salgının ekonomik yansımaları Ramazan’dan sonra ortaya çıkacak. Daha sonra hissedilecek. Özel sektör ve kamu ile gerçekleşecek işbirliği ile bu kritik dönemi çok iyi atlatmamız lazım. Avantajlar var bunları tehdit eden konular var. Cumhurbaşkanımızın güçlü iradeleriyle beraber bu zorlukların üstesinden geleceğiz. Avrupa ve ABD küçülme rakamlarının oranlarından yüzde 30 mu, yüzde 15 mi olacağını tartışıyor. Ama Türkiye bütün bu olumsuzluklara rağmen büyüyor. Bütün tedbirleri alıyor bakanlarımız. Yem fiyatları konusunda dikkatli davranmamız gerekiyor. Giderleri düşürmeden gelirler artmaz, gübre fiyatlarında yüzde 30’lara varan zamlar var, malum döviz fiyatlarından, bir kısmı da fırsatçılardan kaynaklanıyor.” diye konuştu.

Daha sonra AK Parti Kayseri Milletvekilleri İsmail Emrah Karayel, Hülya Atçı Nergis, İsmail Tamer ve MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy söz alarak görüşlerini dile getirdi. MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Aksu’nun Kayseri için önemli bir şans olduğunu, her türlü talebi anında yerine getirerek, önemli bir hizmeti gerçekleştirdiğini dile getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ilimizin tarım ve hayvancılık alanındaki hemen her sorun ve beklentisine tek tek parmak bastı.

Bir soru üzerine söz alan TARGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, Türkiye’de ilk olacak bir projeyi Kayseri’de hayata geçireceklerini açıkladı. 48 enstitü çalışmalarını bir araya getirecek tarım ve hayvancılıkla uygulanacak yeni çeşit ve denemelerle, her türlü teknolojinin kullanılacağı bir merkez oluşturduklarını anlatan Kayacan, Doğu, Güney Doğu ve İç Anadolu’da tarım ve hayvancılığın seyrinin değişeceğini ifade etti.

Özkan Kayacan’ın ifade ettiği Yahyalı’da eskiden ‘Fidanlık’ denilen Hayvancılık Üretme İstasyonu ile ilgili proje hakkında yarın ayrıntılı bir yazı daha yazacağım.

Toplantı’nın Kayseri’de tarım ve hayvancılık sektörünün sorun ve beklentilerine dair çok verimli geçtiğini ifade etmem lazım. Bu organizasyonu yaptığı için Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı hemşehrimiz Mustafa Aksu’ya teşekkür etmemiz gerek. Katılımcıların hemen hepsi de Aksu’ya bu toplantı nedeniyle teşekkür ettiler.

Bazı talepler konusunda Bakan Aksu anında ilgili genel müdüre dönerek, “Sayın genel müdürüm bu talep konusunda ne diyorsunuz” dedi ve genel müdürler de söyleyeceklerini söyledi.

Toplantının belli periyotlarla yılda bir-iki kez daha yapılmasında mutabık kalındı. Perşembe günü (bugün) saat 12:00’de sadece İlçe Ziraat Odası Başkanları ve isteyen ilçe belediye başkanlarının katılımıyla bir toplantı daha yapılacak.

Sektör temsilcilerinin neler söylediğini burada tek tek yazarsam yazı epeyce uzar. Zaten yeterince uzadı. Üç saati aşan toplantı süresinde konuşulan konuların hiç olmazsa bir bölümünün çözülüp çözülmediğinin takibinde mutabık kalındı.

Toplantıya gösterdikleri hassasiyet nedeniyle eski Bakanımız Taner Yıldız ile Başkan Büyükkılıç’ın da alkış aldığını belirtmem gerek.

Bakan Yardımcısı Aksu ve Tarım İl Müdürü Mustafa Şahin Kayseri’ye yapılan çalışmalar hakkında tatmin edici açıklamalarda bulundular.

Keşke Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’nun vesile olduğu bu neviden toplantıyı diğer bakanlar, yardımcıları veya ilgili genel müdürleri de yapsa...

Kayseri’ye her zaman ‘pozitif ayrımcılık’ yaptıklarını ve yapacaklarını söyleyen Mustafa Aksu’yu bu vesile ile bir daha kutluyorum.