SAMİ DAYANGAÇ


HAVAİ FİŞEK

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


 

Geçtiğimiz hafta yine ülkemiz bir felakete daha sahne oldu. İlk belirlemelere göre 7 can yitirildi. Sakarya'da kurulu bulunan havai fişek fabrikasında çıkan yangın hem maddi hem de manevi büyük zarara yol açtı.

Her şeyden önce sorgulanması gereken husus şudur, böyle bir fabrikaya ihtiyaç var mı? Avrupa ülkeleri sevinçte, eğlencede, açılışta, kınada havai fişek neden atmaz? Neden bizim toplumumuz sevinçleri vs. bu kadar abartır? Havai fişek atmanın kime, neye faydası var? Şehrimizde de sık sık atılıyor. Düğün salonlarının bahçelerinde, gelin gelirken, asker giderken. Havai fişek bizim gibi sevinmeyi, eğlenmeyi abartan toplumlara gereksiz bir şey.

Havai fişek konusu özellikle Amerikan uzmanlarca araştırılmış. Görülmüş ki havai fişek havada uçan canlılar için büyük tehlike. Kulaklarını sağır ediyor, ölümlerine yol açıyor, çıkan sonuç bu.

Çıkın Camii Kebir’ in bulunduğu adaya bakın, sünnet, kına malzemesi satanlarda bolca bulursunuz. Almaya, atmaya izine gerek görülmüyor. Zaten yetkililer bunun zararını görseler almayı, satmayı izine bağlarlar.

Bize göre yapılması gereken husus çok kolay. Derhal bu tür tesisler kapatılmalı, havai fişek kullanımı yasaklanmalı.

Mantık yürütelim havaya atılan bu nesnelerin kime ne faydası var? Sakarya faciasının acısı dinmeden aynı bölgede şehit olan vatan evlatları ne olacak?

İstanbul’un fethi için hazırlanan programı internetten bulun inceleyin. Yarım saat neredeyse hiç durmadan havai fişek atıldı. O parayla, belki birkaç yıl harcanan parayla okul yaptırılırdı.

Yazık değil mi yitirilen canlara? Havaya atılan bu nesneler aşırı ses nedeniyle korku da yaratmıyor mu? Nedense gece 24: 00 beklenip birden fişekler atılıyor. Yan binada oturan hamile korkudan bebeği düşürürse, vebali kimde?

Kesinlikle milli servetin boşa atıldığı, asla eğlence sayılmayacak, zaman zaman görgü sınırlarının çok üzerinde davranış olan bu durum ortadan tamamen kaldırılmalı, yasaklanmalıdır. Bir makamın iznine vermek de asla doğru olmaz. Hatırın varsa her türlü izin var, sıradan isen atamazsın durumu olur.

Havai fişek imalatı, alınıp satılması, atılması derhal yasaklanmalıdır.