ASIM CENGİZ GÜR


HER ŞEYE RAĞMEN SEVMEK

Notlar - Asın Cengiz GÜR


Masumi Toyotome´nin ´Three Kinds of Love´ adlı eserinde sevgiyi türlerine ayırmış ve şöyle izah etmiş:

"Herkes sevilmek ister, ama sevgi nedir, nerede bulunur, biliyor muyuz?". Dünyada 3 tür Sevgi vardır. Bunlar, eğer, çünkü ve rağmen sevgi türleridir.

 

´Eğer´ türü sevgi:Belli beklentilerin karşılanması halinde duyulacak sevgi.

?Eğer iyi olursan baban annen seni sever.? ?Eğer başarılı ve önemli kişi olursan seni severim.? ?Eğer eş olarak benim beklentilerimi karşılarsan seni severim.?

En çok rastlanan sevgi türü budur. Bir şarta bağlı sevgi. Karşılık bekleyen sevgi. Nedeni ve şekli bakımından bencildir. Amacı sevgi karşılığı bir şey kazanmaktır. Evliliklerin pek çoğu ´Eğer´ türü sevgi üzerine kurulduğu için çabuk yıkılıyor. En saf olması gereken anne baba sevgisinde bile ´Eğer´ türüne rastlanıyor.

 

´Çünkü´ türü sevgi:  Bu tür sevgide kişi bir şey olduğu bir şeye sahip olduğu ya da bir şey yaptığı için sevilir. Başka birinin onu sevmesi sahip olduğu bir niteliğe ya da koşula bağlıdır. Örnek mi? "Seni seviyorum. Çünkü çok güzelsin" (Yakışıklısın Başarılısın) . "Seni seviyorum. Çünkü o kadar popüler o kadar zengin o kadar ünlüsün ki." "Seni seviyorum. Çünkü bana o kadar güven veriyorsun ki."

´Çünkü´ türü sevgi ´Eğer´ türü sevgiye tercih edilir. Eğer türü sevgi bir beklenti koşuluna bağlı olduğundan ağır bir yük haline gelebilir. Zaten sahip olduğumuz bir nitelik yüzünden sevilmemiz egomuzu okşayan hoş bir şeydir. Bu tür olduğumuz gibi sevilmektir. İnsanlar oldukları gibi sevilmeyi tercih ederler. Bu tür sevgi onlara yük getirmediği için rahatlatıcıdır. Ama aslına bakarsanız "Çünkü" türün "Eğer" türünden temelde pek farklı olmadığını görürsünüz. Kaldı "Çünkü" türü sevgi de yük getirir insana.

Yazar, "Çünkü" türü sevgi de gerçek ve sağlam sevgi olamaz diyor. Bu tür sevginin güven duygusu vermeyişinin iki ayrı nedeni daha var. Birincisi "Acaba bizi seven kişinin düşündüğü kişi miyiz?" korkusu. Tüm insanların iki yanı vardır: dışa gösterdikleri ve yalnızca kendilerinin bildiği. İnsanlar sandıkları kişi olmadığımızı anlar ve bizi terk ederlerse korkusu buradan doğar. İkincisi de "Ya günün birinde değişirsem ve insanlar beni sevmezse?" endişesidir. Toplumlardaki sevgilerin çoğu ´Çünkü´ türünde olup bu tür sevgiler kalıcılığı konusunda insanı hep kuşkuya düşürür diyor.

 

Üçüncü tür sevgi ´Rağmen´ türü sevgidir. Bir koşula bağlı olmadığı için ve karşılığında bir şey beklenmediği için? "Eğer" türü sevgiden farklı bu. Sevilen kişinin çekici bir niteliğine dayanıp böyle bir şeyin varlığını esas olarak almadığı için "Çünkü" türü sevgi de değil. Bu üçüncü tür sevgide insan bir şey beklediği için değil bir şeyler eksik olmasına rağmen sevilir.

-       Esmeralda, Quasimodo´yu dünyanın en çirkin, en korkunç kamburu olmasına rağmen sever.

-       Asil yakışıklı zengin delikanlı da Esmeralda´ya çingene olmasına rağmen aşıktır.

-       Kişi dünyanın en çirkin en zavallı en sefil insanı olabilir. Bunlara rağmen sevilebilir.

Burada insanın iyi çekici ya da zengin bir konum elde ederek sevgiyi kazanması gerekmiyor. Kusurlarına, cahilliğine kötü huylarına ya da kötü geçmişine rağmen olduğu gibi o haliyle sevilebiliyor. Bütünüyle çok değersiz biri gibi görünebiliyor ama en değerli gibi sevilebiliyor.

Farkında olsanız da olmasanız da bu tür sevgi sizin için yiyecek içecek giysi ev aile zenginlik başarı ya da senden daha önemlidir. Bunun böyle olduğundan nasıl emin olacaksınız? Yazar haklı olduğunu kanıtlamak için sizi bir teste davet ediyor. "Şu soruma cevap verin" diyor :

"Kalbinizin derinliklerinde dünyada kimsenin size aldırmadığını ve hiç kimsenin sizi sevmediğini düşünseydiniz yiyecek, elbise, ev, aile, zenginlik, başarı ve üne olan ilginizi yitirmez miydiniz?"

 

Bizde koca Yörük Derviş Yunus (Rahmetullahi Aleyh)´i anmadan geçemeyeceğiz:

?Cennet Cennet dedikleri birkaç köşkle birkaç huri
İsteyene ver sen anı, bana seni gerek seni

Yunus´dürür benim adım, gün geçtikçe artar odum
İki cihanda maksudum, bana seni gerek seni?

Bugün yaşamınızı sürdürebilmenizin nedeni "Rağmen" türü sevgiyi şu anda yaşamanız ya da bir gün bu sevgiyi bulacağınıza olan inancınızdır. "Bugün yaşadığımız toplumda herkesi doyuracak bu sevgiyi bulmak zor. Çünkü herkesin sevgiye ihtiyacı var. Kimsede başkasına verecek fazlası yok". Yakınımızda olan birinin bu sevgiyi bize vermesini bekleriz. Ama o da ayni şeyi başkasından beklemektedir.

Dünyadaki en büyük kıtlık ?RAĞMEN TÜRÜ SEVGİ?nin yeterince olmayışıdır. Düşünün, sizin hayatınızda ?Rağmen? sevdiğiniz kaç kişi var?