SAMİ DAYANGAÇ


HURAFELER

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Hurafe; mantıkî tabanı olmayan, gerçek hayatla ilişkisi bulunmayan inanç ve uygulamalar, iyilik veya kötülük getirebileceğine inanılan kuvvetler için kullanılır. Genellikle sihir, büyü ve bunların ürünü olan objelerle alâkalı inançlar da hurafe terimiyle ifade edilir.

Günümüzde ister adına eğitimsizlik diyelim, ister iman zayıflığı. Ne hikmetse hala falcılardan, cindar hocalardan medet uman büyük bir kitle mevcut. Türbelere gidip çaput bağlamayı nasıl izah ederiz? Geleceği sadece Allah bilir deyip kahve falı baktırmanın mantığı ne olabilir? Bir sıkıntınız var, eşe dosta sorun mutlaka bir derin hoca tavsiye edecektir. Hoca size ne yapacak? Elinize bir terkip verecek, bunları hazırla gel diyecek, sonra saat verecek, bunlar içilecek, kimi toprağa gömülecek vs. Bunu o imam neden yapar? Elbette para için.

Her kahve falı baktırana, o işle uğraşan kişilere gittiğinizde atarlar, yakınında bir düşmanın var, yılan var. Hemen aklınıza kaynananız, eltiniz, enişteniz vs gelir ve içten içe kinlenirsiniz. Hani bunu sadece Allah bilirdi. Buna iman edip Müslüman olmadık mı?

Allahımız bizim bu durumlara düşeceğimizi bildiği için Felak ve Nas surelerini bildirmiş. Efendimizin nazara karşı bu iki sureyi okuduğu söylenir. Demek ki hayır ve şerri Allah’tan bilip sadece ondan yardım istemeliyiz. Düşünün o hoca, yani derde derman olacak vatandaş, o kadar becerikli ise kendi derdine derman olsun.

Konu komşudan, arkadaşlardan duymuş olabilirsiniz. Bir eşyası, malı çalınan bu tür adamlara gidiyor. Mesela biri size haşlanmış nohut veriyor, okuyor üflüyor, kavanoza koy sakla diyor. Hocam nohut ne olacak dendiğinde, kavanozda su içinde nohut nasıl şişerse hırsız da böyle şişer ve malını getirip kapına bırakır diyor. Nasıl ama? Yanına da kuru soğan kesilmeli, ya da turşu.

Evlenemeyen kızların bahtını açanlara ne demeli? Yaradan değil de o kişi açacak, buna kim inanır? Öyle çok ki.

Çocuğum sınava girecek dua oku, muska yaz, eşimin hayatında biri mi var, bana kim büyü yaptı, hangi birini sayalım.

Yapmamız gereken dinimizi çok iyi öğrenmek, kutsal kitabımızı mutlaka okumak, anlamak ve uygulamak gerekir. Hurafeler geri kalmış toplumların itibar ettikleri çağ dışı bir gayretler toplamıdır. Modern çağda, Kur'an’ı okuyup, anlayan ve yaşayan kimsenin başvuracağı bir eylem asla değildir. Şirk koşmaktır. Şirk koşmak Allahımızın affetmeyeceği en büyük günahtır. Bu tür insanlara gitmek yerine abdest alıp iki rekat namaz kılmak, elleri açıp Yaradan’a yalvarmak, hele samimi olarak iki damla göz yaşı dökmek en büyük yardım isteme şeklidir.

Hurafelerle uğraşmak yerine Allahımız’la aramızı iyi tutmalı, hep dua etmeli, şükür etmeli, tefekkür etmeliyiz. Samimi ibadetler inanın çaredir.Maun Suresi’nde Allahımız ibadetin sadece kendisi için yapılması gerektiğini, el gördülük, başkaları için yapılmaması gerektiğini net olarak bildiriyor. Açıp okuyalım ve yaşayalım. Veren de o, alan da. Tek dayanak, tek yardım istenecek Allahımızdır. Hurafelerden uzak duralım, durmayanları uyaralım.