SAMİ DAYANGAÇ


İÇİMİZDEN BİRİ: VALİ ŞEHMUS GÜNAYDIN

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


1966 Batman doğumlu olan Vali Şehmus Günaydın, ilk, orta ve lise eğitimini Batman'da tamamlayarak üniversite okumak üzere kazandığı Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirip kamuda görev almak istiyor, kaymakamlık sınavlarını kazanıp 1989 yılında ilk görevine başladı. Başarılı geçen kaymakamlık görevleri Bakanlığın da dikkatinden kaçmadı, kısa süre sonra vali olarak atandı.

Isparta Valiliği döneminde göreve başlar başlamaz halkla bütünleşen, onların içinde olan bir vali olmaya büyük özen gösteriyordu. Özellikle şehit yakınlarıyla hep birlikte oluyor, onların yadigârları dediği ailelerini hep arayıp soruyordu. Hatta bir şehit ailesine önceden haber vermeden çat kapı eşiyle birlikte iftara gidiyor, yer sofrasında onlarla iftar yapıyor, misafirleri oluyordu.

Özel günleri atlamamaya özen gösteriyor, anneler gününde mutlaka şehit anneleriyle birlikte yemekli ya da kahvaltılı buluşmalar yapıyordu.

Her seferinde ailelere “Bize bir emriniz var mı?” diye soruyor, bu mazlum ailelerin şahsi hiç bir isteklerinin olmamasıyla da duygulanıyordu.

Kendisi ve eşi başta şehit aileleri olmak üzere gariban ailelerin hamisi oluyor, kamu çalışanlarının da bu ailelere özen göstermelerini tembihliyor, denetliyordu.

Hain kalkışmanın olduğu dönem görev yaptığı il stratejik açıdan çok önemliydi. Koskoca bir komando tugayını barındıran güçlü bir askeri birliğin bulunduğu ilin, Isparta’nın valisiydi.

Kalkışmadan haberi olur olmaz ilk aradığı Emniyet Müdürü ve Tugay Komutanı olmuştu. Tugay Komutanı ilk görüşmede mesafeli bir duruş sergilemiş, Vali’ye tavır almıştı. Komando Tugayı ve orada eğitimde olan Harbiyelilerin acilen Ankara'ya gitmeleri hazırlığında olduğunu haber aldı. Komutanı arayıp buna asla izin vermeyeceğini sert ve kararlı bir şeklide bildirdi. Daha sonra askeri birlikten komandoların ve Harbiyelilerin otobüslerle çıktığı bilgisini alıyor ve telsizi bizzat kullanarak polisine şu emri veriyordu. “Arkadaşlar bu hainlere dur diyeceğiz, o otobüsleri gerekirse yakacağız asla geçit vermeyeceğiz.”

Vermediler. Otobüsler askeri birliklerine geri dönüyor ve polisin aldığı önlem ve engellerle bir daha asla dışarı çıkamıyorlardı. Kalkışma sona erince o askeri birliğin komutanı sanki kalkışmaya karşı çıkmış gibi Vali Bey’i şahit gösteriyor, çıkarıldığı mahkemede Vali Bey’in dinlenmesini talep ediyordu. Vali Bey derhal mahkemeye koşup bildiklerinden geri adım atmadan şahitlik ediyor, o komutanın beyanlarını çürütüyordu. Mahkemede bile geri adım atmayan bir valiydi o.

Vatandaşlarla hep iç içe olan Vali Şehmus Günaydın, çalışma arkadaşlarından azami verim almaları için ciddi çalışmalar yapıyordu.

Mesela, şehrimizde tam sayısını bilmediğimiz 8-9 vali yardımcısı var. Şimdiye kadar imza atar, il müdürleri doğrudan vali ile görüşürlerdi. Vali Günaydın, hangi vali yardımcısına bağlı ise o il müdürünün bağlı olduğu vali yardımcısına gitmesini, bir konu, sorun varsa ilgili vali yardımcısının kendisine getirmesini istiyor, böylece vali yardımcıları kendilerine bağlı il müdürlüklerinin her şeyini bilmek zorunda kalıyorlar.

Sayın Günaydın tecrübe ve millet sevgisini en net şekilde corona illetinde gösterdi, gösteriyor. Vatandaşların kılına zarar gelmemesi için bizzat denetimler yapıyor, maskesizlere elleriyle maske dağıtıyor. Geçtiğimiz günlerde bir konu için aradığımız valimiz saat 21:45’ de öğle yemeğini yiyordu. Valimiz konusuna son derece hakim, her işinde Allah korkusu ve Allah rızası gösteren, kanun, tüzük ve yönetmeliklere bağlı tam bir vatansever. Vatandaşımızın vurdumduymazlıkları, boşvermişlikleri karşısında yılmadan usanmadan, evini ihmal edercesine çabalıyor, koşturuyor. Kendi evladının düğünü bile aklına gelmeden erteleyerek var gücü ile corona ile mücadele ediyor. İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Şehir Hastanesi Başhekimi İlhami Çelik, her gün değil saat başı görüştüğü, tedbirler aldığı, denetlediği mesai arkadaşları.

Size ilginç gelebilir, Valimiz Sayın Şehmus Günaydın'ın telefon numarası herkeste var. Muhtar bile esirgerken günün her saatinde derdi olan doğrudan Vali Bey’i arayabiliyor. Tramvayı kaçıran da, ilaçları geciken de. Sabahın 06:00’ sında arayıp ilaç isteyene bile tepki göstermeyip ilacını ulaştıran bir gönül adamıdır Valimiz.

Yani Sayın Günaydın, halkı ile iç içe, ama bürokratları ile disiplin ve saygı içerisinde çalışıyor. Çalışkan bürokratlarını onore eden vali, şehirde yapılan her etkinlik ve açılışlara katılarak şehri tanıyor, vatandaşlarla iç içe olmaya devam ediyor.

Küçük de olsa belli bir çevrenin etrafını sarmasına izin vermeyen, çalışkan, çalışanı seven, şehit ailelerine büyük önem veren Vali Şehmus Günaydın şehrimizde de başarıyla görev yapacaktır, geçmişi buna referanstır.