VELİ ALTINKAYA


İÇİŞLERİ BÜROKRATLARI VE YENİ MECLİS

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Büyükşehirlerle ilgili kanun tasarısı Bakanlar Kurulu’ndan geçerek pazartesi günü TBMM’ye gönderildi. Aynı gün TBMM gov. tr’den kanun tasarısının metnini okudum. Konuyu uzun süreden beri birinci elden takip ediyorum. Hem siyasilerden, hem de Bakanlık bürokratlarından...

Aylar önce yazdığım gibi İçişleri bürokratları il özel idarelerinin büro gibi kalması yolunda çok direndi... Geçtiğimiz haftabaşında Başbakanın başkanlığında yaklaşık 3 saat süren brifingde özel idarelerin kapanması talimatını kesin emirle alınca başka formül buldular... Valilerin özel durumları, özerk bütçe, vali yardımcılarının, kaymakamların lojmanları ve kullandıkları özel idare plakalı araçlar, okulların durumu vs... Bunların tamamı “kullananların bağlı oldukları” bakanlığa devrediliyor.

Mesela mülkiyeti il özel idaresine ait olan öğretmenevi ile onlarca okul arsası Milli Eğitim Bakanlığı’na, yukarıda saymaya çalıştığım çok sayıda gayrimenkul ve menkul İçişleri Bakanlığı’na devrediliyor... Büyükşehir belediyelerine de kala kala boş tarlalar, kullanılmayan daireler, bazı iş makinelari ve yüzlerce personel kalıyor.

Belli ki oligarşik bürokrasi korumaya geçmiş. Merkezi yönetim devletçi rekfleksini gösteriyor.

Özel idareler lağvedildi, illerde Yatırım ve Koordinasyon İzleme Merkezi adı altında Valilerin görevlendirileceği vali yardımcılarının başında bulunacağı, bütçelerini valilerin yaptığı bakan ve başbakanın onaylayacağı yeni bir yapı oluşturuluyor. Bir anlamda il özel idareleri daha teknik bir kılıfla başka bir ad altında korunmaya alınmış...

Bakalım Kadir Topbaş’ın başında bulunduğu TBB Komisyon ve Genel Kurulda bu sıkıntıları önerge ile aşabilecekler mi?

Zor...

Bakın bir başka zorluk daha... Hem de ne zorluk...

Yeni düzenleme ile il genel meclisleri tamamen kaldırılıyor. İGM’lerin yerine ne kurulabileceği uzun uzun araştırıldı, tartışıldı. Belediye başkanları adı “Şehir-İl- Büyükşehir Meclisi” olabilecek bir yapının kurulmasını ve merkezden o meclisin üye sayısı kadar üyenin gösterilmesi önerisinde bulundular... Belli ki bu öneri kabul görmemiş. Halen Büyükşehir Meclisi’nin yapısı nasıl oluşuyorsa ona bağlı bir seçim esası geliştirilecek.

2012 TUİK nüfus sonuçlarını şuan için bilmemiz mümkün değil. Ancak 2011 verilerine baktığımızda yeni büyükşehir meclisi 74 kişiden oluşacak... Meclisin ilçe ilçe dağılımı şöyle:

B.şehir Belediye Başkanı:1

Melikgazi İlçesi: 9+1: 10

Kocasinan İlçesi: 7+1: 8

Talas İlçesi: 6+1: 7

Hacılar İlçesi: 2+1: 3

İncesu İlçesi: 3+1: 4

Sarız İlçesi: 2+1: 3

Pınarbaşı İlçesi: 3+1: 4

Bünyan İlçesi: 3+1: 4

Tomarza İlçesi: 3+1: 4

Develi İlçesi: 5+1: 6

Yahyalı İlçesi: 3+1: 4

Yeşilhisar İlçesi: 3+1: 4

Akkışla İlçesi: 2+1: 3

Felahiye İlçesi: 2+1: 3

Sarıoğlan İlçesi: 2+1: 3

Özvatan İlçesi: 2+1: 3

Yukarıdaki oranlarda 74 kişilik bir meclis oluşacak. Belki nüfus artış ve azalışına paralel olarak bu rakam 72’ye de düşebilir.

Melikgazi, Kocasinan ve Talas’ın nüfusu neredeyse bir milyon kadar... Üç ilçenin, yani bir milyon nüfusun meclise vereceği üye sayısı 26 iken diğer ilçelerden, yani ortalama 250 bin nüfusu temsil eden 13 ilçeden ise 45 kadar meclis üyesi seçilecek...

Bunun ne kadar adil olduğunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Elbette ilçelerimizin Büyükşehir Meclisi’nde olabildiğince temsilinden ben rahatsız olmam. Ama geçmişte bir ara İGM’de, bir ara da Büyükşehir Meclisi’nde (2004’den sonra) yaşanan sıkıntılar tekrarlanırsa Meclis tıkanma noktasına gelebilir. Bu durumda yeni seçilecek olan büyükşehir belediye başkanının 70 küsür kişilik Meclisi idare etmekte oldukça mahir olması gerektiği muhakkak.

Evet, kanun hayırlı olsun. Belli ki haftasonuna kadar yasalaşıp Köşk’ün onayına sunulacak. Bu kanunla 32 belde belediyesi de mahalle haline dönüştürülecek. Kayseri’de büyükşehir ve 16 ilçe belediye başkanı seçilecek.

Ama sonuçta Kayseri’nin topyekün kalkınması çerçevesinde bu düzenleme ilk yıllarda sıkıntı yaratsa da kırsal ve kentsel planlamanın oturmasından sonra eminim ki müspet bir adım olacaktır.

 

RECEP’İ DE KAYBETTİK

Bir süre önce Sakarya’da menfur bir saldırı yaşandı. Sözde bir gazete sahibi denetlemeye gelen üyelere kurşun yağdırdı. Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü’nde görevli kardeşimiz Devrim hastanede kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti. Olayda Kurum Sakarya Şube Müdürü Recep Bolat ile yerel gazeteci denetçi bir kardeşimiz de yaralanmıştı. Recep’in durumu ağırdı ve İstanbul’da bir hastaneye kaldırıldı. Önceki gün saat 21.00 gibi BİK Kayseri Şube Müdürümüz arayarak “Başkanım Recep’i de kaybettik” dedi... Recep kardeşimi bugün K.Maraş’ın Göksun ilçesinde toprağa vereceğiz. Allah anne ve babası ile eşi ve biricik kızına sabır versin. Genç yaşında alçakça hayatını kaybetti Recep... Bu arada BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay’ı da mesai arkadaşlarının uğradığı bu saldırıda ortaya koyduğu tutum nedeniyle tebrik ediyorum.