VELİ ALTINKAYA


İKİ İL BAŞKANININ İFTARINDAN

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Pazartesi ve salı günleri AK Parti ve MHP İl Başkanlar’nın basına iftar davetleri vardı, bize düşen de davete icabet etmekti(Not: Bir yanlış anlamayı düzeltme adına ifade edeyim ki, CHP’nin de basına yönelik davet edildiğimiz bir iftarı olsaydı mutlaka katılırdım).

AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz’in iftarı Beştepeler’de, MHP İl Başkanı Mete Eke’nin iftarı ise Kıranardı Kent Ormanı’ ndaydı.

Dengiz, iftar sonrası çay sohbetinde yaptığı konuşmada özellikle Ramazan’da yaptıkları çalışmaları anlattı. Dar gelirli insanlara dört binin üzerinde iaşe paketi ulaştırdıklarını söyledi. Büyükşehir ve Melikgazi’nin rakamları ile birlikte bu sayının 20 bini bulduğunu söyledi. Keza aynı şekilde gerek Seyyid Burhaneddin Hz. Türbesi yanında, 20 binden fazla insanla iftar yaptıklarını söyledi. En çok dikkatimi çeken konu ise “çat kapı” denilen iftarlardı. Ramazan sonrasına kadar 300 eve çat kapı iftara gideceklerini ifade etti. Gittikleri evlerde yaşadıkları dramı ve özellikle çocukların evlerinde gördükleri misafirden duydukları hazzı resmetmeye çalıştı... Hatta “Bu yıl geçti, ama gazeteci kimliğinizi bir kenara koyarak Allah ömür verirse bu iftarların bir bölümüne seneye sizi de götürelim” dedi.

Bir gün sonra MHP İl Başkanı Eke’nin iftarı vardı. Geçtiğimiz yıl da bu yıl da iftar sonrasında duayı bizzat il başkanının kendisi yaptırdı. İftar sonrasında MHP büyük kongresine ilişkin soruları cevaplandıran Eke mevcut Genel Başkan Devlet Bahçeli’den yana açık tavır koydu. Mealen “Bu hareketin lideri Sayın Devlet Bahçelidir. Henüz resmen adaylığını açıklamadı, ancak aday olacağı yolundaki haberleri basından takip ediyoruz. Bizim Kayseri Teşkilatı olarak tavrımız açık. MYK üyemiz dahil 27 delegemizle gerekirse açıktan oy kullanırız. Allah ömür verdikçe veya kendisi aksi yönde bir irade ortaya koymadıkça biz Sayın Genel Başkanımızın yanında ve emrinde olmaya devam edeceğiz...”

Her iki il başkanı da belli ki bayram sonrası hummalı bir çalışma içine girecek. Tabi CHP İl Başkanı için de aynı şeyi söyleyebiliriz. TBMM’nin iktidar partisi tarafından eylül ortasında olağanüstü toplantıya çağrılacağı ve başta yerel seçimlerin erkene alınmasına ilişkin anayasa değişikliği olmak üzere, Büyükşehir mücavirini ve sayısını yeniden düzenleyen kanunu çıkartacağını biliyoruz. Üç partinin Kayseri teşkilatları da eylülle birlikte köy köy, ilçe ilçe yollara düşecektir.

Siyaset Meclis’in açılması, havaların soğumaya başlaması ile daha da ısınacağa benziyor.

 

ŞEKER’İN SEÇİMİ

Aslında aynı başlıkla dün Kulis Bulvarı’nda bazı mesajlar verdim. Bugün istedim ki bu işi biraz daha detaylandırayım.

Ben çiftçi çocuğuyum. Bölgemizde sulak alan az olmakla birlikte birkaç yıl pancar ektik. Hem de benim 20’li yaşta olduğum yıllarda. Sarız ve Tufanbeyli sınırlarındaki tarlalarımızda pancar sulamak için omzumda çok plastik boru taşıdım... Çapa yaptım, pancar söktüm... Biz pancarı Kayseri’ye değil, Tufanbeyli kantarına verirdik...

Onun için pancar işinin zorluğunu bilirim. Bu cihetle hiç kimse, pancar çiftçisinin alınteri üzerinden bir hesap yapmamalıdır.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Kayseri’ye atadığı kayyuma 31 Mayıs 2013’e kadar Şeker Fabrikası’nın büyük hissedarı olan Pancar Ekicileri Kooperatifi’ni kongreye götür talimatını vermiş. Seçimin ne zaman yapılacağını bilmiyorum, ama muhtemel iki tarih var. Ya önümüzdeki ekim, ya da nisan... Eylülle ekimin ilk yarısı pancar söküm zamanı, ekim bilemediniz kasımın ilk yarısında kongre yapılmazsa mart veya nisana kalır.

Ne zaman yapılırsa yapılsın “Elitaş kanunu” ile çiftçi korkmadan-çekinmeden sandığa gidecek ve iradesini ortaya koyacak. Ancak, bu süre zarfından çiftçinin adayları iyi sorgulaması gerekir. Yine yeni düzenlemeye göre Kooperatif’in yönetimine seçilenler Fabrika’nın yönetiminde görev alamıyorlar. Ancak, Fabrikayı yönetecek isimleri şüphesiz büyük hissedar olarak onlar, yani Kooperatif yönetimine seçilenler belirliyor.

Bugün adını “aday” olarak duyduğumuz bazı kişilerin geçmişinin çok iyi bilinmesi lazım. Kim kiminle dirsek temasında. Dün kim kiminle niye kapıştı, ya da aynı safta yer aldı. Çiftçinin bunun hesabını iyi yapması gerekir. Seçim dönemi başladığı zaman samimi olarak çiftçinin içinden çıkarak adaylık hesabı yapanlarla, belli bir hesap dahilinde sahneye çıkanların gerçek yüzünü ortaya koymaya çalışırız.

 

YENİ ADLİYE İNŞAATI

Adalet Bakanlığı’nda ödenek sıkıntısı yok. Bu cihetle yeni adliye binasının inşaatı oldukça süratli gidiyor. Sözleşmeye göre inşaatın yıl sonuna bitirilmesi gerekiyor. Sanıyorum da bitirilecek. Belki bir ay kadar bir sarkma olur. Doğrusu biz tüm kamu inşaatlarında kış dönemi tamamlanmaya alışık olmadığımız için, ben çalışmaların nisan- mayıs gibi tamamlanacağını ve yaz ortalarında da adliyenin yeni binada hizmet vereceğini düşünüyordum. Bakanlığın şimdiden yeni binanın tefrişine yönelik çalışmaları dahi başlattığını duydum. Öyle ki Kayseri’de yargı hizmetleri yeni yılla birlikte yeni adliye binasında verilebilir. Bu önümüzdeki yıl ortasında, Meydan’da sadece Valilik binasının kalacağı Adliye binasının ise yıkılacağı anlamına gelir.