SAMİ DAYANGAÇ


İl Müdürlerinde Liyakat

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Geçtiğimiz aylarda müftülük görevini yapan hocanın sözleşmesi uzatılmadı ve bu makam boşaldı. Derken Sivas Müftüsü atandığı haberi geldi ama müftü aylar sonra şehri onurlandırdı. Müftü yokken işler aksadı mı? Elbette hayır. Çok zengin bir ülkeymişiz gibi müftü yardımcıları haricinde her ilçenin müftüsü var. Demek ki il müftüsü olmadan da işler yürüyor. Hangi işler derseniz, hutbe hazırlamak merkezden olduğu için günlük rutin işler.

İl Milli Eğitim Müdürü’nün A sınıfı müdür olmak üzere şehre atandığını o zaman yazmıştık. Geçici, sanki hülle yapar gibi gelip gitti. Şimdi Ayhan Teltik bu göreve layık görüldü. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde müdür yardımcıları, şube müdürleri dahil 16 müdür var. Koskoca ilin işini 16 müdür çeviriyor sanılmasın, ilçelerde de müdürler var.

Asıl yazı konumuz şudur sevgili okur; il müdürü olarak atanan kişi arzu edilen verimli çalışmayı yapabilmek için mutlaka kendi yardımcılarını seçme, atama yetki ve hakkına sahip olmalıdır.

Diyelim ki Bakanlık uygun gördü ve Şehir Hastanesi Başhekimi olarak bir doktoru atadınız. Yardımcılarını, müdürlerini de kendi seçmeli, seçebilmelidir. Bu seçme işini İl Sağlık Müdürü yaparsa başhekim nasıl çalışacak?

İl müdürlerinin başarılı olmalarında kesinlikle olması gereken husus liyakattir. Müdürlerin, yani kamu kurum ve kuruluşlarının başarılı olmaları birinci derecede iktidar partisinin başarısı, başarısızlığıdır. Hesap verecek onlardır.

Hiçbir ilçe müdürü Ankara'da siyasilerin, şeyhlerin peşinde il müdürü olma çalışmasına girmemelidir. Hiçbir il müdürü siyasi partilere, partililere dayanarak vekillik hayali kurmamalıdır.

Bakınız belediye başkanları sürekli halkın içinde, halkla beraber ve sürekli hesap verir durumdalar. Vatandaş ben seçtim diye gerekli her platformda hesap soruyor, bilgi istiyor. Ama il müdürlerinin böyle bir derdi yok, hesap soracak, bilgi isteyecek durumda değil. Belediye başkanları bu bilinç ve sorumlulukla sürekli işlerinin başında ve her işten de haberdarlar. Ya il müdürleri?

Vali Şehmus Günaydın son derece iyi yetişmiş, mütevazı ve işiyle çok ilgili bir yönetici. Bazı sızlanan müdürlere kulak verildiğinde görülecek ki Vali Bey bu hazretlerden sadece işlerini iyi yapmalarını istiyor ve hepsinden önemlisi her işte ‘HAK’ diyor. Hakkı olunmayan hiçbir işe imza atmıyor, kul hakkından korkan Valimiz örnek olmalıdır.

Sözün özü ara ara değişen müdürlerin yerine gelenlerin liyakat sahibi olmaları şehrimiz için son derece önemli. Tayin edilen müdürün de kendi ekibini kurma özgürlüğü, hakkı olmalı. Ekibi kendi kurmazsa davul boynunda, tokmak başkasında olmaz mı? Görevden alınan, görev süresi biten kişiler, emekli olamazlarsa eski görevlerine dönmelidirler. Mesela eski milli eğitim müdürü, müdür olmadan önce öğretmense bu mesleğe verilmelidir. Utanılacak iş değil ya... Müdürlükten alınanlar iş yapmadan emekli olana kadar bankamatik maaşı almaları hak değildir, doğru da değildir.