VELİ ALTINKAYA


İLAHİYATÇI VE İLETİŞİMCİ BAŞKANA BAK

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Nevşehir, Anadolu’nun ortasında, Müslüman Türk’ün gelenekleri ve değerleri ile yaşayan insanlarımızın bulunduğu bir bölgemiz. Nevşehir Niğde’ye bağlı bir ilçe iken, 1954’de il yapıldı. Nevşehir, sönmüş bir yanardağ olan Erciyes’in lav ve küllerinin, geçen zamanda yağmur ve rüzgârın etkisi ile aşındırarak oluşturduğu yumuşak tabakanın ürünü olan muhteşem tarihi ve doğal güzellikler taşıyor. Nevşehir, tarihi ve doğal güzelliği ile yılda 3,7 milyon turist ağırlıyor.

İki ay kadar önce, Erciyes A.Ş. Başkanı Murat Cahid Cıngı, seyahat acenteleri ile yaptığı görüşmeden sonra, özellikle kışın Erciyes ve Nevşehir’e gelen turistlerin karşılıklı ziyaretleri için iki ilin kültür ve turizm müdürleri ile görüşerek, bir toplantı organize etmiş. Toplantı Ürgüp’te yapıldı. Toplantıya Kayseri ve Nevşehir Valileri, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı, iki ilin kültür ve turizm müdürü de katıldı.

Toplantıdan sonra Nevşehir’ deki meslektaşlarımız haklı olarak, ‘Vay efendim bu toplantıya bizim belediye başkanımızı niye çağırmadınız?’ diye biraz da Kayseri’ye yüklenerek haber ve yorum yaptılar. Elbette o toplantıda Nevşehir Belediye Başkanı, hatta Ürgüp’ün başkanı da olmalıydı. Ama katılacakları belirleyen Kayseri değil ki. Keşke Nevşehir Valisi Hanımefendi belediye başkanını da toplantıya davet etseydi...

Bu olay kapandı gitti sanıyorduk. Meğer Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı bu toplantıya davet edilmemesine Anadolu tabiriyle ’içerlemiş’. Arı, meslektaşlarımızla 2020 yılını değerlendiren bir toplantı yapmış. Gazeteci Murat Düşmez’in yukarıda izaha çalıştığım toplantıya yönelik sorusu üzerine Arı, bire bir çözdürdüğüm şu konuşmayı yapmış:

“... Kayseri meselesi şimdi zaman zaman… I-ı-ı-… Murat Abi ben vurur geçerim; hiç umursamam; diyorum ya, ben şey adamım; ben icraat adamıyım; ben şey yaparım; birilerinin toplantı yapması da benim icraatıma yetişemez. Zaten isteyen istediği kadar toplantı yapsın, ben birilerini şey yapıp Üsküdar’ı geçerim; biri atağa kalkana kadar ben Üsküdar’ı geçerim; geçiyorum da. Zaten çok bir ara bazen zaman zaman şey de oluyor… I-ı-ı… Bir ara işte ‘Kayseri Kapadokya’nın merkezi’ falan filan söylemler oldu. İstanbul’dayım; ııı… Sultanbeyli Belediye Başkanımızın ev sahipliğinde Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanımız, Kayseri’ den bir belediye başkanımız da var; VakıfBank Katılım Yönetim Kurulu Başkanı var; ben varım; Bilal Erdoğan Bey var; bir toplantıdayız; bir yemekteyiz, orada dedim ki, Memduh Abi bak canımı sıkma, eğer bir defa daha ‘Kayseri Kapadokya’nın merkezi’ dersen Erciyes’i elinden alırım, dedim. Murat Abi, şimdi ben insanları utandırmayı çok severim; adam düşmanlık etsin; ben ona dostluk ederim. Şefkat, merhamet gösteririm. O utansın, ben niye utanayım. Yani gidip düşmanlık edersen; sen kaybedersin. Benim de kendime göre stratejilerim var. Ama orada ben olmalı mıydım, olmalıydım; kıyameti de kopardım mı, kopardım. Onu da söyleyeyim. Yani bildiğiniz veya bilmediğiniz bir sürü kıyameti kopardım. Çünkü Kapadokya’ nın merkezi Nevşehir’dir. 3 milyon 650 bin turisti alan Nevşehir’dir. Bütün tarihi tabiat varlıklarına dair güzelliklerin olduğu yer Nevşehir’dir. Herkes aklını başına toplayacak. Nevşehirliliği unutmayacağız. Bitti abi kararı olmasa bile canımı sıkmasınlar; Nevşehir’in adını Kapadokya yaptırırım valla; dolayısı ile her şeyi konuşmamak lazım…”

Başkanın konuşmasını dinleyince utandım. ‘Bir belediye başkanı, hem de Nevşehir gibi turizm kentinin belediye başkanı kamera karşısında böyle bir konuşma yapar mı?’ dedim.

Sonra da ‘bu başkan kimmiş’ diye küçük bir araştırma yaptım. Rasim Arı, ilahiyat eğitimi görmüş, iletişim dalında master yapmış. Bazı bakanların danışmanlığından sonra, adaylığı öncesinde Spor Bakanlığı’nda daire başkanı iken, Trabzonlu olan eşi hanımefendinin de Berat Albayrak, Bilal Erdoğan’a kadar uzanan etkisi ile Nevşehir’den aday olmuş... Ee hayırlı olsun. Nevşehir’ li de seçmiş...

Yazıdan çok, keşke Rasim Başkan’ın o konuşmasını dinleseniz. İlahiyat ve iletişim okumuş bir belediye başkanının aynı partiye mensup komşu ilin ‘babası yaşındaki’ belediye başkanı ve o ile yönelik böyle bir konuşmayı nasıl yaptığını görür ve eminim başınızı eğerdiniz.

Başkan Arı, normal ruh haliyle o konuşmasını dinleyince ve gelen bazı telefonlarla birlikte, yanlışını anlamış olmalı ki, sözlerinin çarpıtıldığını söyleyerek Kayserililer ve Memduh Başkan’dan ‘helallik’ istemiş. ’Helal olsun’ Başkanım da, inşallah ders çıkartmışsınızdır. Nevşehir’in yiğit, güzel, inançlı insanlarına gönülden selam olsun.

 

KULİS BULVARI

KAYSERİ BAROSU’NUN BOĞAZİÇİ DURUŞU

Boğaziçi Rektörü’nün atanması nedeniyle bir süredir Türkiye’de ‘demokratik tepki’ adı altında düzeni bozmaya yönelik ‘kalkışma’ çabaları var. Boğaziçi olaylarını tüm Türkiye’ye yayıp hükümete, devlete karşı toplumsal bir tepkiye dönüştürmeye çalışan marjinalleri görüyoruz. Her üniversite öğrencisinin eğitimi ile ilgili tepkisi başımızı üstünde. Ama içinde veya arka planında PKK, FETÖ, DHKP-C, hatta LGBT’ nin olduğunu alenen gördüğümüz bir hamleyi, öğrencilerin demokratik tepkisi diye kabul edemeyiz. Bu bölücü ve ayrılıkçı grupların öğrenciler üzerinden Türkiye’yi karıştırma girişiminden başka bir şey değildir. Kayseri Barosu da o malum ayrılıkçı - bölücü söylemleri ile bildiğimiz meslek birlikleri gibi, Boğaziçi gösterilerine ‘ulusal ve uluslararası hukuka aykırılık’ iddiası ile destek vermiş.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Kayseri’de vaka sayıları % 10’un altına düşmüş.

00-Hafta sonu sokak kısıtlamasının olduğu esnada turistlere Erciyes’te kayak izni verilmemesini akıl almıyormuş.

00-Gökdelen diye bildiğimiz binalar dahil, Cami Kebir’in kentsel dönüşümü ile ilgili ‘risk alanı’ ilanı Resmi Gazete’de yayınlanmış.

00-Tarım Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’nun görevden alınması Kayseri’de üzüntü ile karşılanmış.

00-MHP İl Başkanı Serkan Tok ’un söz kesilen oğlunun yüzüğünü MHP Lideri Bahçeli ’nin Basın Danışmanı Yıldıray Çiçek takmış.

00- AK Parti’nin 15 avukat ile 15 şehidimizin yakınlarını mahkemede yalnız bırakmaması alkış almış.

00- Ağzından çıkanı kulağı duymayan Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı ‘ölçüsüz’ sözleri ile ‘mahcup’ olmuş.

00-Sami İpek’in adının bir yola verilmesi takdir görmüş.