VELİ ALTINKAYA


İLÇELERİ DE KALKINDIRMALIYIZ

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


‘Halk tipi’ bir siyasetçi olan Başkan Büyükkılıç, ‘köylülüğü’nün de etkisi var mı bilmiyorum, Kayseri’nin taşra ilçelerini adeta ‘yol’ etti.

Geçen ay Büyükşehir Basın-Yayın’daki arkadaşlarımız Başkan’ın seçildiği günden bu yana geçen 600 günde taşra ilçelerine 122 ziyaretin gerçekleştirdiğini bir haber bülteni ile duyurmuştu.

Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı İbrahim Özçekiç, “Abi bu ziyaret resmi ve hizmet odaklı olanlar. Başkanımızın ayrıca cenaze-düğün vs gibi özel ziyaretleri de var. Bunlar, bu rakama dahil değil” dedi.

Maşallah Memduh Başkan ‘fellik fellik’ geziyor. Yeni yılda da yollara düştü.

Yılın ilk mesai gününde İncesu’ya gitti Başkan Büyükkılıç. Önceki gün Pınarbaşı ve Sarız’a gitmiş. Dün de ben bu satırları yazarken Özvatan, Felahiye, Sarıoğlan ve Akkışla’yı ziyaret ediyordu. Muhtemel ki bugün de Bünyan’a gidecek...

Memduh Başkan maşallah hızlı. İki gün önce de merkez ilçe belediye başkanları ile toplanmıştı. Orada 2021 yatırımlarını konuşmadılar. İmar planları dahil gündemdeki başka konular ele alındı. Muhtemelen bu ay içerisinde merkez ilçe belediye başkanları ile de 2021’in yatırımları Büyükşehir odaklı tek tek masaya yatırılacak.

Siz bu satırları okurken başkan, taşra ilçelerimizden 7’sini bir daha ziyaret etmiş ve 2021 yatırımlarını ayrı ayrı masaya yatırmış olacak...

Taşra ilçelerinin Büyükşehir’ den beklentileri neler, detay biliyor değilim. Ama KASKİ, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı çalışmaları odaklı beklentilerin yüksek olduğu kesin. Daha önce tüm ilçelere birer gençlik-eğitim merkezi yapıldı. Bu merkezleri kuruluşunda KAYMEK işletiyordu; galiba bazıları ilçelere devredildi. Özellikle taşra ilçelerimizde bu tesislerin şehir içinden daha aktif kullanıldığını tahmin ediyorum.

İlçe belediyelerinin önemli oranda asfalt beklentileri var. Meydan düzenlemeleri istiyorlar. Tarım ve hayvancılığa yönelik beklentileri var.

İlçe belediye başkanları da doğal olarak kendi içlerinde bir rekabet halindeler. Seçmene verdikleri sözler var. Riyasette iki yıl geride kaldı. Zaman çok çabuk geçiyor; her belediye başkanı vatandaşa vaadini bir plan-program dahilinde gerçekleştirmeli.

Başkan Büyükkılıç’in ilçe gezileri iyi. Biz ilçelerimizi, eski köylerimizi kalkındırmadan şehir merkezindeki problem ve beklentiyi çözemeyiz. Buralarda da önceliğimiz mutlaka tarım ve hayvancılık odaklı olmalı. Hükümet, Büyükşehir ve ilçenin imkanları entegre edilerek yöresel değerlerimize sahip çıkmalıyız.

‘Nüfusun yüzde 80’i Melikgazi, Kocasinan ve Talas’ta yaşıyor. Buraya ağırlık verelim’ dediğinizde Kayseri’yi ileriye değil, daha geriye götürürüz. Tüm ilçeleri imkânlar çerçevesinde birlikte kalkındırmalıyız.

 

REİS’İN O ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Lideri Bahçeli’yi üç gün önce evinde ziyaret etti. Bu ziyarette neler konuşulduğu merak ediliyor.

O ziyaretle ilgili ‘iki taraftan’ da bir açıklama yapılmadı. Ancak, ziyaretin AK Parti MYK’ dan sonra gerçekleşmesi konuşulanlar hakkında bize ipucu verebilir.

AK Parti MYK’da yargı ve ekonomik reformlarla birlikte TBMM gündemine dair bazı konular da ele alınmıştı. Bunların başında da yeni bir Seçim Kanunu geliyor. Uzun süreden bu yana AK Parti ve MHP kurmayları ayrı ayrı ve müşterek Seçim Kanunu üzerinde çalışıyorlar.

Kulislerden sızan bilgiye göre ‘küçük partilerin’ illa Cumhur veya Millet İttifakı’nın birbirinin içinde yer almaya zorlanmamasına dair bir düzenleme yapılacak gibi. DP, malum HDP rahatsızlığından dolayı, ‘Millet İttifakı’ içinde yer almayacağını açıkladı. Varsayalım Sarıgül’ün kurduğu veya Muharrem İnce’nin kuracağı bir parti Cumhur İttifakı içerisinde bulunmayacağına göre, bunların Millet İttifakı içerisine girmeleri (alınmaları) mümkün olmadığı için hiç olmazsa yüzde 1 oy alırlarsa Meclis’te temsil edilsinler gibi bir kanun çalışması var. Bunu DEVA ve GP için de düşünün...

Bugün Vatan Partisi birçok söyleminde Cumhur İttifakı’na yakın duruyor. Ama yarın seçim olduğunda Vatan Partisi fiilen bu ittifakın içinde yer almaz, alamaz.

Kurulmuş veya kurulacak olan bu parti örneklerini çoğaltabiliriz. Öyle anlaşılıyor ki ‘erken seçim tartışmalarının’ devam ettiği böyle bir süreçte TBMM’de önümüzdeki aylarda yeni bir seçim kanunu tartışılacak.

Erdoğan ve Bahçeli’nin ise bu noktada genel bir mutabakata vardıkları, kurmaylarının da o mutabakat üzerinden kanun teklifi sürecini yürüteceklerini sanıyorum.

 

KULİS BULVARI

‘BİR YİĞİT KADIN’IN KİTABI

Şükrü Karatepe’nin başkanlığı döneminde Büyükşehir’de altı ay kadar da birlikte çalıştığım meslektaşım Rıfat Yörük geçtiğimiz yıl aradı ve “Veli Bey merhum Nevin Abla ile ilgili bir kitap yazacağım, sizden de anılarınız ve gözleminizle ilgili bir yazı istiyorum” dedi. “Hay hay” dedim. Nevin Akyurt merhumu 90’lı yılların ortasında garibanın yanında, sürekli hayır işleri ile uğraşırken tanımıştım. İmanlı, yürekli, gayretli bir kadıncağızdı. Genç yaşta vefat etti. Rıfat kardeşimin isteği üzerine ‘Bir Yiğit Kadın’ başlıklı yazı yazmış ve göndermiştim. Rıfat ‘Nevin Akyurt’un Adanmışlık Hikâyesi/ Sen Gelmez Oldun’ başlığı ile kitabı hazırlamış ve Talas Belediyesi de yayınlamış. Basın Müşaviri Uğur Yurt kardeşimden kitabı istedim; sağolsun gönderdi. Okudum, güzel bir eser olmuş. Nevin Abla’yı bu vesile ile bir kez daha rahmetle anarken, Rıfat Yörük ve Mustafa Yalçın Başkan’ı da bu çalışmaları nedeniyle kutluyorum.

 

Mış… Miş… Muş…

00-Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Lideri Bahçeli ‘ev ziyaretinde’ Seçim Kanunu’ndaki olası değişikliği de konuşmuş.

00-TBMM’nin tatilde olmasına rağmen vekillerimiz ‘ortalıkta’ gözükmüyormuş.

00-Başkan Büyükkılıç 3 günde 7 ilçeyi ziyaret etmiş.

00-Boydakların Anadolu Finans’taki hissesi üzerine yapılan yorumların sonucu merak ediliyormuş.

00-Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın meclis kararı ile 28 adet mülkün yıllık kira bedeli olan yaklaşık 700 bin lirayı sildiklerini söylemiş.

00- Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli’nin girişimi ile gelen 13 ambulans hizmete girmiş.

00-Kayseri OSB’de elektrik tüketimi bir önceki yıla oranla % 5 artmış.

00-KTO Başkanı Gülsoy, 2020’de 2 milyar 575 milyon dolarlık ihracatla 2019 rakamının geçildiğini söylemiş.