VELİ ALTINKAYA


İSTİNAF’A YER ARAYIŞI

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Kayseri’ye İstinaf Mahkemesi seçimden hemen önce kuruldu. Sakarya Başsavcısı Ferhat Kapıcı ‘Kurucu Başsavcı’ olarak görevlendirildi... Başsavcı Kırşehirli olması hasebiyle Kayseri’ye yabancı biri değil. On yıl kadar önce de Develi Başsavcısı olarak görev yapmış. Bildiğim kadarı ile iki evladının doğum yeri de Kayseri... Yani kendisini ‘Kayserili’ gören bir İstinaf Mahkemesi Başsavcısı var.

Malum yeni adliye binası yapılıyor. Ödenek sıkıntısı olmaması hasebiyle de inşaat oldukça hızlı gidiyor. Sanıyorum planlanan süreden de önce bitirilecek... Kayseri Adliyesi uzun süredir 5 ayrı binada ve fiziki manada zorluklarla adaleti tecelli ettirmeye çalışıyor. Yeni binanın bitmesi ile birlikte bu sıkıntı giderilecek.

İstinaf Mahkemesi için ise, uzun süredir Veteriner Fakültesi olarak hizmet veren Milli Eğitim’e bağlı bina düşünülüyordu. TES İş Sendikası’nın ERÜ’ye yaptırdığı bina sanıyorum tamamlanmak üzere... Kısa sürede burası boşalacak.

Yine hariçten edindiğim bilgiye göre, Adalet Bakanlığı İstinaf Başsavcılığı’na gönderdiği talimatla ‘geçici olarak’ hizmet verecek binanın, yani Veteriner Fakültesi olarak kullanılan binanın adliye binasını dönüştürülebilmesi için yapılacak teknik düzenleme ile ilgili bilgi aldı.

Zira mevcut bina yapılışı ve uzun süredir kullanılışı itibariyle okul görevi gördüğü için bunun duruşma salonları hâkim; savcı odaları, mahkeme kalemleri vs. olarak dizayn edilmesi gerekiyor. Yani bina içinde ciddi olarak inşaat yapılacak.

Evet, yukarıda belirttiğim gibi burası istinaf için ‘geçici bina’ olarak hizmet verecek... Sanıyorum Başsavcı da kalıcı bir bina için yer arayışını ve görüşmelerini sürdürüyor. Eğer bir yer bulunabilirse inşaata hemen başlanılabilir.

Baro Başkanı Murat Şirvanlı hafta sonu düzenlenen bir toplantıda İstinaf Mahkemesi’nin mevcut adliye binasında hizmet vermesi önerisini getirmiş... ‘Nasıl olsa Kayseri Adliyesi taşınacak, yeni bina aramaya gerek yok’ mantığıyla hareket ediyor Baro Başkanı...

Düşünce tartışmaya değer... Mahkemede görev yapacak insanlar, avukatlar, davalı ve davacı taraflar açısından bakılınca teklif yerinde. Ancak, adliyeye yeni bina yapılması sadece mevcut mekânların ihtiyacı karşılamaması odaklı değil. Sanıyorum ki önümüzdeki 5-10 yılda Cumhuriyet Meydanı Valilik binası da dahil yeniden dizayn edilecek. Bu durumda mutlaka İstinaf için kalıcı bir yer bulmak zorundayız... Ben daha önce bir öneride bulunmuştum. Cezaevi taşınacak. Yeri de cezaevinin yapımı karşılığında TOKİ’ye veriliyor. Buraya adliye lojmanı da yapılacak. TOKİ ile görüşülmeli ve başka bir yer verilerek buraya İstinaf Mahkemesi’ne yer yapılmalı... Yeni Adliye binası ile eski Çevreyol arasında kalan DDY ait arsada ikinci alternatif olarak düşünülebilir...

 

PARTİLERİN KONGRELERİ NEDEN ÖNEMLİ?

AK Parti, MHP ve CHP’de kongre takvimleri başladı. Hatta iktidar partisi takvimi daha da hızlı işleterek hafta sonu Bünyan’da kongre yaptı... Ocak sonuna kadar tüm ilçe kongreleri tamamlanacak. Mart sonu, nisan başı gibi de il kongresi gerçekleştirilecek.

CHP ve MHP’de de takvim belli oldu. İki parti yeni yılın başında delege seçimlerinin ilk yarısında tüm kongreleri tamamlayacak.

Üç partide de kongreden çıkacak yönetimler 2014’de yapılacak yerel seçimde adayları belirleyecek. Onun için kongre kulislerinin tahmin ettiğinizin de ötesinde gürültülü geçtiğinden ve geçeceğinden şüpheniz olmasın.