VELİ ALTINKAYA


İYİ PARTİ KARIŞTI

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


İYİ Parti’de ortalık toz- duman.

Partide kongre süreci işliyor... 19 Nisan’da yapılacak il kongresinde 600 kadar delege oy kullanacak. İl kongresine Melikgazi 230, Kocasinan 164,Talas ise 82 delege gönderiyor... Bu üç ilçe delegesinin toplamı 476 ediyor... Diğer 13 ilçe de 120 kadar delege ile il kongresinde temsil edilecek.

Bir süre önce yapılan Talas İlçe Kongresi’ni son anda Milletvekili Dursun Ataş ve Talas Belediye Başkan Adayı Osman Haymana’ nın müdahalesi ile mevcut başkan kazandı... Sandıktan çıkan ilçe başkanını tebrik edelim.

Duyumlarıma göre, Talas delegelerinin kahır ekseriyeti İl Başkanı Süleyman Bozkurt’a yakın isimlermiş. Elbette kimsenin oyu kimsenin cebinde değil. Siyasette de böyle bir eğilim olması doğal.

Peki diğer iki büyük ilçenin durumu ne?

28 Mart’ta Kocasinan, 29 Mart’ ta da Melikgazi ilçe kongreleri yapılacak, Kocasinan İlçe Başkanı yeniden aday olacağını açıkladı. İYİ Parti Kocasinan ve Büyükşehir Meclis Üyesi Kazım Yücel de mevcut ilçe başkanına açıkça destek veriyor...

Partinin kuruluşunda yer alan ve şimdilerde ‘muhalif’ takılan grubun mevcut başkanın karşısına bir aday çıkaracağı kesin... Her iki taraf da kongreyi alacağına inanıyor. Siyasetin böyle garip cilveleri var. Kocasinan Kongresi ile ilgili önümüzdeki günlerde ayrıca bir değerlendirme yapacağım.

Melikgazi Kongresi’nden önce il başkan adaylarına yönelik bir tahlil yapalım...

Mevcut Başkan Süleyman Bozkurt aday olacağını açıkladı. Bozkurt’un iki hafta öncesine kadar sağ kolu olan Teşkilat Başkanı Sebati Ataman da bazı partililer ve kuruculardan Abdülkadir Yuvalı Hoca’nın da katıldığı bir toplantı ile ‘adayım’ dedi.

Şimdilik resmen adaylığını açıklayan iki isim var. Başka adaylar çıkabilir mi?

Evet çıkabilir, ama iki merkez ilçe kongresinin sonucunu görmeden bu konuda bir hüküm vermek erken.

İl kongresi ile ilgili bu değerlendirmeden sonra, gelelim Melikgazi Kongresi’ne...

Melikgazi, Kocasinan’a kıyasla daha da karışık. Mevcut başkan yeniden aday... Mevcut ilçe başkanı ile mevcut il başkanının geçtiğimiz hafta kongre ile ilgili bir konuşma yaptığı, ilçe başkanının, il başkanına ‘sizi değil, eski teşkilat başkanımız Sebati Bey’i destekleyeceğim’ dediği söyleniyor. Süleyman Bozkurt’ un da bu durum karşısında Melikgazi ilçesinin iki numaralı ismini aday etmek için girişimlerde bulunduğu yine söylentiler arasında...

Melikgazi Meclis Üyesi Adnan Kenanoğlu’nun ilçede bir ağırlığı var. Kenanoğlu da ilçede aday olabilir. Veya il kongresine yönelik bir pazarlık içerisine girebilir. Yine partinin kuruluşunda görev alan muhalif grubun da 4. bir adayı cepheye sürme ihtimali var. Yani Melikgazi’de pazarlıklar devreye girecek. Bu ilçede en az iki aday olacağı kesin, bu sayı 4’e kadar çıkabilir.

Talas delegesinin ağırlıklı bölümünün Süleyman Bozkurt’tan yana olduğunu söylemiştim. Melikgazi’ yi mevcut başkan kazanırsa Sebati Ataman’dan yana tavır koymuş olur. Süleyman Bozkurt Melikgazi’yi kaybetmesi halinde il başkan adayı da olmayabilir. Veya mevcut başkanın kaybetmesi halinde Sebati Ataman açıkladığı adaylığını geri çekebilir...

Kocasinan’da mevcut başkan kazanırsa o grup emekli bir bankacıyı il başkan adayı göstermek istiyor. Tabi Melikgazi ve diğer ilçelerin durumu ve dengeler de burada etken. Kocasinan’ı muhaliflerin kazanması halinde ise hesaplar yeniden ve sil baştan yapılacak gibi... Kocasinan’da çıkacak sonuç, bir gün sonra yapılacak Melikgazi Kongresi’ni de etkileyecektir.

Diyeceksiniz ki, ‘üç ihtimalli bir maç sonucu gibi yorum yapıyorsun.’ Böyle derseniz haksız sayılmazsınız. Ama gerçekten İYİ Parti’de çadır karışık...

Peki böyle bir durumda Milletvekili Dursun Ataş ne yapacak?

Ataş ile Sebati Ataman asker kökenli. Yakın dostlukları var. Ataman’ın aday olma iradesini milletvekiline ilettiği, O’nun da ‘görüşelim ondan sonra’ dediği; ancak Ataman’ın bu görüşmeyi beklemeden adaylığını açıkladığı söyleniyor.

Partide Süleyman Bozkurt’a yüklenen muhalifler temelde ‘başarısızlık ve iyi yönetememe’ gerekçesine sığınıyor. Muhalifler bu noktada ‘Süleyman Bozkurt başarısız ise, Sebati Ataman da öyle. Ataman, partiyi neredeyse tek başına götüren isimdi’ yorumunu yapıyorlar. Yani mevcut yönetime olan tepkiden Süleyman Bozkurt kadar Sebati Ataman da payını alacağa benziyor...

Son cümle: İki merkez ilçe kongresi bitene kadar, İYİ Parti’de her şey olabilir.

Mış… Miş… Muş…

00- İYİ Parti’de ortalık toz- dumanmış.

00- Ali Babacan’ın Deva Partisi’nin kurucuları arasında Kayseri’ den eski vekil S. Halil Özsoy ve Metin Kilci de varmış.

00- Görevini sürdüreceğini geçtiğimiz yıl defalarca yazdığımız AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu cumartesi başlayacak kongre takvimini değerlendirmiş.

00- Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek Kayseri’ye gelecekmiş.

00- CHP’nin ay sonunda yapılacak büyük kurultayında Çetin Arık’ın PM’ye girme ihtimali vekillik hesabı yapanların uykusunu kaçırıyormuş.

00- KAYÜ, önümüzdeki ay cumhurbaşkanı seçilmesi beklenen KKTC Başkanı Tatar’ı ağırlayarak alkış almış.

KULİS BULVARI

AK PARTİ’DE SÜREÇ NORMAL İŞLİYOR

AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, kongre takvimi ile ilgili olarak dün bir basın toplantısı düzenledi. Yoğunluğum nedeniyle toplantıya katılamadım. Haberci arkadaşlarımdan aldığım bilgiye göre Çopuroğlu toplantıda ‘bildik’ şeyler söylemiş. Çopuroğlu’nun görevine devam edeceğini geçtiğimiz yıl yazmıştım. Hatta ocak ortasında düzenlenen bir toplantıda adaylığı ile ilgili söylediklerinden sonra ‘Acaba bırakıyor mu?’ hesabı yapanlar varsa onlara ‘Sazan olmayın’ diye bir yazı da yazmıştım... Çopuroğlu % 99 yeniden aday. Cumartesi günü yapılacak kongrede genç ve başarılı bir isim olan Hüseyin  Okandan görevini sürdürür. Melikgazi İlçe Başkanı da görevine devam eder. Talas İlçe Başkanı’nın değişmesi kesin gibi… Talas’a ilave olarak en az iki ya da üç ilçe başkanı daha değişir. AK Parti’de kurmaylar kongrelerden ziyade Ali Babacan’ın partisinin Kayseri’de ne yapacağını sorguluyor gibi...