VELİ ALTINKAYA


JÜBİLE...

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Ahmet Hilmi Kalaç, Kayseri’nin kesintisiz en uzun süreli milletvekilliği yapan ismi. Kalaç, Osmanlı döneminde öğretmenlik, kaymakam vekilliği ve başyazarlık yaptı. Sivas Kongresi delegesiydi. Kalaç, 1920-1946 arası kesintisiz 7 dönem, 26 yıl Kayseri Milletvekili seçildi.

Kalaç’tan sonra kesintisiz en uzun süreli ‘Kayseri Milletvekili’ çok tanımadığımız Mustafa Reşit Özsoy. Özsoy, 1927-1950 arası Kayseri’den vekil olmuş. 1884 İstanbul doğumlu. İstanbul Yüksek Ticaret Okulu ve Hukuk Mektebi’ni bitirmiş. Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı, Meclis Adalet Komisyonu Başkanlığı yapmış.

Turhan Feyzioğlu ilk kez 1957-1960’ta Sivas’tan Meclis’e  girmiş. 1961-1980 arasında kesintisiz Kayseri Milletvekili. Kayseri 19, Sivas’ı da sayarsak 22 yıl vekillik yapmış.

Halen milletvekili olan Mustafa Elitaş ve Taner Yıldız dışında 3-4 dönem vekillik yapanlar da var. Ama 3-4 dönemliklere girersek yazı uzar. Bunlar arasında 15 yılı geçen kimse yok.

Mustafa Elitaş ve Taner Yıldız 2002’de Meclis’e girdi. 7 Haziran- 1 Kasım 2015 arasında 5 ay kadar Meclis dışında kaldılar. Bunu saymazsanız, şu anda bu iki vekilimiz, 19 yılın içindeler. Seçimler süresinde, yani 2023’te yapılırsa 21. yıllık vekil olacaklar. Bir daha aday olur ve seçilirlerse de 5 yıl ilave ile Ahmet Hilmi Kalaç’ın 26 yıllık vekillik rekorunu kıracak Elitaş ve Yıldız. ‘Halaç, kesintisiz vekillik yapmış, Elitaş ve Yıldız 5 ay ara vermiş, sayılmaz’ diyebilirsiniz. Böyle derseniz tebessüm ederim, o kadar.

Elitaş ve Yıldız’a ayrıca ve özel olarak bakmak istiyorum.

Mustafa Elitaş’ı 1987’den bu yana tanır ve severim. Hiç şüphem yok, o da beni sever. Bir yıl önce, “Veli, istediğin zaman yaz; ben artık siyasette jübilemi yapacağım” demişti. Dost sohbetlerinde bu ifadeyi kullandım, ama kayıtlara geçmesi adına yazmamıştım. Seçim arefesini bekliyordum. Ben izleyemedim, ama programı sunan arkadaşlarımdan bilgi aldım; Elitaş, önceki gün Kent Türk TV’de mealen, “Ben jübilemi yapmak istiyorum. Yerimizi genç ve yeni isimlere bırakmamız lazım. Tabi partimizin yetkili kurulları ne der bilemiyorum” demiş.

Elitaş, iyi bir sanayici. İyi bir iktisatçı. Mülkiye’nin iktisat bölümü mezunu. Anayasa-Meclis İç Tüzüğü’nü Türkiye’de en iyi bilen 8-10 isimden biri. 6 aylık Ekonomi Bakanlığı Rus uçağının düşürülme krizi içerisinde göz açıp kapayıncaya kadar geçti. Elitaş, iyi bir Ticaret ve Sanayi Bakanı olur. Bunun karar vericisinin kim olduğu malum.

Evet, doğru söylemiş, bence de Elitaş’ın jübilesini yapması lazım. Zaten bir süredir Kayseri’ye ‘mesafeli’ duruyor. Cumhurbaşkanı, “Hayır Mustafa, seninle çalışacağız” dese de, ‘Efendim affedin; genç arkadaşların, yeni isimlerin önünü açmalıyım’ derse, kendisi büyür. O Erdoğan ki, Enerji Bakanlığı’ndan aldığı Hilmi Güler’i 10 yıl sonra 70 küsür yaşında Ordu Belediye Başkanı yapmadı mı? Elitaş gibi birikimli birini mutlaka başka alanlarda değerlendirir. Elitaş, “Yetkili kurullarımız bilir” sözünü nezaketle söylemeli, yoksa “Ben istemiyorum, ama ne yapayım, yine listeye koymuşlar” dememeli...

Gelelim Taner Yıldız’a... Yıldız’ı 1994’de Melikgazi Belediye Meclis Üyesi olduğu, daha çok da KCETAŞ Genel Müdürlüğü döneminde tanıdım. Türkiye’de enerji işini en iyi bilen üç-beş kişiden biri Taner Yıldız. 6 yılı aşan Enerji Bakanlığı döneminde milyarlarca dolarlık ihaleye-karara imza attı. Adı tek bir şaibeye karışmadı. Bu, çok az Enerji Bakanı’na nasip olur. Yüce Divan’da yargılanan nice bakanların olduğunu biliyoruz.

Taner Yıldız iyi bir Enerji Bakanı, Cumhurbaşkanı’nın enerji konusunu rahat danışabileceği iyi bir isim olur.

Ama o da gelinen noktada tıpkı Elitaş gibi Haziran 2023 için ‘jübilemi yaptım’ demeli. Aslında geçen dönem de aday olmak istemedi. Hatta bir ara son seçimde Balıkesir’den liste başı olacaktı. Direkten döndü.

Mustafa Elitaş ve Taner Yıldız 5 aylık arayı saymazsanız 21 yıllık vekilliklerinin sonunda, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, hem de Kayseri halkına teşekkür edip, ‘davet edildiği zaman’ bilgi ve birikimlerini paylaşmak üzere köşelerine çekilmeli, torunları ile vakit geçirmeli, hatta anılarını yazmalılar. Elitaş’ın Meclis’te, Yıldız’ın da Putin ile ilişkiler dahil, çok ilginç, okuyunca şaşıracağımız anıları olduğunu biliyorum.

Elitaş ve Yıldız böylece gençlere ve yeni isimlere yol açarak örnek de olurlar. Her iki ismin bu noktada nefis yapmayacaklarına, etrafındakilerin telkinine kulak tıkayıp, bizim bu önerimizi de ‘dost acı söylermiş’ diye göreceklerine inanıyorum.

Bu arada AK Parti’de üç dönem kuralı var malum. Yetki MYK’da; ama Haseki Başkan da 7 Haziran ve 1 Kasım 2015’i iki ayrı seçim sayarsanız, 3 dönemi doldurmuş oluyor.

AK Parti’den adaylık hesabı yapanlar bu yazdıklarımdan eminim memnun olmuştur.

 

KULİS BULVARI

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ZOR

Evet, Türkiye olabildiğince yüksek katılımla sivil bir anayasa yapmalı. Mevcut 177 maddelik ‘yamalı bohça’ anayasanın zaten 120 kadar maddesi değişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘yeni anayasa çağrısı’ muhalefetten karşılık bulmaz. Muhalefet ‘Başkanlık-hükümet sistemini değiştireceksek gelin oturalım’ diyecektir. Zira o cenah eski parlamenter sistemi savunuyor. Erdoğan ve Bahçeli de başkanlık sistemini ve ilk dört maddeyi kırmızı çizgi olarak ilan etti. Yeni anayasa çağrısı AB sürecinde iktidar hanesine artı yazdırabilir. Meclis aritmetiğine baktığınızda böyle bir değişiklik referandum aralığında bile mümkün değil. Onun için anayasadan çok gelin yıllardır konuştuğumuz şu Siyasi Partiler Kanunu ile Seçim Kanunu’nu değiştirelim. Hepimizin şikâyet ettiği sosyal ve internet medyasını da düzenleyecek topyekün bir basın kanunu yapalım. Olmayacak işle uğraşmayalım; olacak duaya amin diyelim.

 

Mış… Miş… Muş…

00-Yozgat ve Sivas’tan sonra bugün Konya-Karaman arası YHT’nin test sürüşleri başlayacakmış.

00-Kayseri’de de Covid-19 vakaları yeniden yükselmeye başlamış.

00-AK Partili Elitaş bugün Kayseri’de bir grup sanayicinin derdini dinleyecekmiş.

00- Hüseyin Akay, Rifat Hisarcıklıoğlu’na şeker sektörünün sıkıntılarını da aktarmış.

00-ERÜ, Bingöl ve Erzincan Üniversiteleri ile eşleşerek ‘kadim üniversite’ olduğunu bir daha göstermiş.

00- Faz-2 testlerine geçilip geçilmediği hala açıklanmayan ERÜ’nün yerli aşısının seri üretimi hazirana kalmış.

00-Erciyes Anadolu Holding’in 2020 faaliyetleri bugün Kayseri’de, yarın İstanbul’da yapılacakmış.

00-Anayurt raylı sistem hattı iki yılda bitirilecekmiş.