H. Ali YILDIRIM


KADINA ŞİDDETİN DİNAMİĞİ

Yeni Dünya - H. Ali YILDIRIM


Son günlerde çok fazla kadına şiddet haberleri duyuyoruz. Bu fazlasıyla yaralayıcı ve üzücüdür, olanlara yürek dayanmıyor. Üzücü ama ekranda yüzlerce defa görüntü tekrarı yapılıyor ve bastıra bastıra zihinlere işleniyor. İşin bu tarafı da ürkütücü çünkü çok afedersiniz ?Eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürmek? diye bir deyim var. Bu deyim hiç aklında yokken meyilli olanların uyarılabileceğini anlatıyor. Bu kısma ne demeli? Ayrıca, hukuk konuya el atmışken sık yapılan yayın zihinde ?Günlük olağan? algısı yapar mı diye de düşünüyorum. Çok şey konuşuluyor ama ortada konunun uzmanı psikologlar yok. Niyeyse? Konuşması gereken onlar ama yoklar bu beni çok düşündürüyor. Bunları düşünerek bu konunun sloganı şöyle olmalıydı: Şiddete ve şiddet reklamına hayır?

Konu ile ilgili olarak, ortada hiç konuşulmayan bir alt konu daha var: ?Fabrika ayarları.? Şöyle ki: Malum 21. Yüzyıla girdik, dünya yeniden şekil alıyor, insanın zihin kodları değişiyor. Bu kod değişikliği, insanın algı ve davranış biçimini de değiştiriyor. Bu süreç insanın Versiyon V4.0´dan (Yakın Çağ) V5.0´a (Dijital Çağ) geçmesini gerektiriyor. Kadın doğası gereği çabuk uyum sağlıyor, yeni tutum ve davranışları kolayca ediniyor. Erkek ise, doğası gereği yeni duruma uyum sağlayamıyor. Aradaki fark erkek beyninin daha çok ?tedbir odaklı? çalışmasıdır. Bu yüzden yeni davranışları algılarken ya arıza yapıyor ya da hiç algılayamıyor. Şöyle düşünün; Şehriniz analog yayından dijital yayına geçmiş, sizin evdeki TV cihazı analog ve kod dönüştürücüsü yok diyelim. Gelen yayını görmenizin imkânı yoktur. Yeni yayını okuyabilmeniz için kod dönüştürücü edinmek zorundasınız. Bunun gibi erkek te yeni kodları okuyamadığından işler karışıyor?

Bu değişim sürecinde kadın geçişi hızlandırmak, geride kalan erkeği değişime zorlamak için erkeğin içindeki ?ben? in ?fabrika ayarları? na dokunmak istiyor. İçindeki ?Ben? in beğenilmediğini düşünen erkek ise ?rakip mi var?? deyip çöküntüye (regresyon) girebiliyor, ne yapılsa ayar tutmuyor. Erkeğin fabrika ayarlarını güncellemeyi başaramayan kadın bu sefer komple format atmaya çalışıyor, bu durumda kendini reddetmek istemeyen erkek sert tepkiler üretiyor. Ama her ikisi de birbirlerinin duygularının farkında değil. İkisi de var olma savaşı veriyor, ikisi de kıyasıya mücadele ediyor. Kadın çareyi yalnız yürümekte bulunca da konu ?terk? algısına, bazıları için ?terk depresyonu? na sebep olabiliyor. Bu da istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Aslında durum tam bir kör döğüşü ama bu bir duygusal körlük, düşünsel değil. Olanları böyle okuyorum?

Hızlı kod değişimi, erkek için apar topar hiç bilmediği New York´un ortasına don paça atılmak gibi bir kaybolma hissi. Orası korku ve endişe dolu bir ortam, çünkü yeni kodları bilmiyor, bilmeyince afallıyor, algı bozuluyor. Örnek olarak Almanya´ya göç eden ailelerde stres üzerine yapılan araştırmada, erkeğin kadına göre daha çabuk strese girdiği gözleniyor, sebep olarak ta erkeğin ?uyum gecikmesi? sorunu gösteriliyor. Bu yüzden göçmen ailelerde depresyon daha çok erkeklerde görülüyormuş. Her yerde olmak üzere, uyum sağlayamayan erkek ise, başarısızlık, yetersizlik, eksiklik, beğenilmeme gibi duygularla (düşünce değil) stres ve depresyona girebiliyor, uzarsa sırasıyla kişilik bozukluğu ve şizofren halini alabiliyor. Bu da çok bilinen bir konu?

Çare mi? ?Ben? erkek için de kadın için de çok hassas bir yerdir, ona dokunmak uzmanlık ister, çünkü bu bilgisayar kod yazılımı gibi bir şey ve herkes yapamaz. Ya süreç yavaşlatılmalı, ya geçiş eğitimleri verilmeli ya da format atılacaksa uzmanı tarafından atılmalı. Çünkü evde yapılan amatör deneyler kötü sonuç doğurabilir. Olayı kınamak gereklidir ama maalesef ?Kişiyi kınayarak depresyon tedavisi? modeli henüz icat edilmedi?