ASIM CENGİZ GÜR


KADİR GECEMİZ


Yüce Rabbimize sonsuz hamd ve senalar olsun. O´nun izni ve inayeti ile bir mübarek geceye daha kavuşuyoruz. Bugün akşam namazı ile başlayacak Kadir Gecesi kendimize, ailemize, sevdiklerimize, milletimize, mü´minlere-müslümanlara ve tüm insanlığa hayırlar gelmesine vesile olsun.
Aziz Kitabımız Kur´an-ı Kerim´de mealen: ?Biz o Kur´an´ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. O gecede Rablerinin izniyle Melekler ve Ruh (Cebrail) her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Tâ fecrin doğuşuna kadar (sürer)? buyurmakta Yüce Rabbimiz.
Sevgili peygamber efendimiz (s.a.v.)de, bir hadis-i şeriflerinde : ?Ramazanın içinde bir gece var, o bin aydan daha hayırlıdır, çok mübarek bir gecedir. Bunun hayrını yakalayamayan, hayrından mahrum kılınan, bunu kaçıran, kadrini kıymetini bilmeyen hakikaten çok büyük bir mahrumiyete uğramıştır? buyurmaktadır.
Kadir gecesinin, ramazan ayının son on gününden bir gün, son on günündeki tek günlerden bir gün olduğuna dair rivayetler vardır. Ancak islam alimleri yine sevgili peygamber efendimizin ?Kadir gecesi, son on günün yirmiyedinci gecesidir? hadisini esas alarak, asırlar boyunca ramazan ayının yirmiyedinci gecesinde kutlamışlardır. Ancak, yine de günümüze kadar ulaşan bir söz vardır, hemen hepimizin bildiği ?her geceyi kadir bil, her gördüğünü hızır´ da demişlerdir.
Kadir Gecesinin ramazanı şerifin son on gününden bir günde olması ve yirmiyedinci günün ağırlıklı görüşe göre Kadir Gecesi olduğunun düşünülmesi sebebiyle, unutulan sünnetlerden olan itikaf ibadeti çok önemlidir. İtikaf yapacak Müslümanlar ramazanın son on gününü bir mescide, camiye kapanarak, dışarı ile ilişkilerini keserek kendilerini ibadete, istiğfara vermektedirler ve böylece kadir gecesine isabet etmektedirler. Sevindirici olan husus Diyanet İşleri Başkanlığı´mızın artık hersene ?itikaf camileri? belirleyerek mü´minlerin işlerini kolaylaştırması ve giderek artan oranda gençlerimizin itikafa girmelerinin sağlanmasıdır. Bu kararların alınmasında ve uygulanmasında payı olan her birinden Yüce Allah razı olsun ve yüksek ecirlere erdirsin. ?Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir? kuralının bir gereği olarak, itikaf yapan kardeşlerimizin ecirlerinden de istifade edenlerden kılsın.
Kadir gecesinde inen Meleklerin çokluğundan arz/yeryüzü dar gelir. Melekler Yüce Allah´ın salih kullarına Rahmet ve Selametler getirirler. Bu gece kainat Allah´ın rahmetine mazhar olur. Aynı zamanda her taraf nur´a kavuşur.
Kadir Gecesine mahsus kılınmış özel bir ibadeti yoktur, ihlasla istenilen her ibadet yapılır. Bu geceyi ihya için; Kur´an-ı Kerim okumalı, ilim öğrenmeli, ilmihal okumalı, geçmiş olan kaza ve nafile namaz kılmalı, bol dua ve tevbe etmeli, sadaka vermeli, Müslümanlar sevindirilmelidir. Kısacası ibadet ve taât içerisinde kulluk görevimizin bilinci ile hareket etmeliyiz. Kadir gecesini ihya edenin, Ramazan orucunu tutanın, haccı kabul olanın, bütün günahları affolursa da, kul hakkı borçları ödenmiş olmaz. Borçlarımızı ödeyerek yükümlülükten kurtulmak gerekir.
Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) : ?Kadir Gecesini ibadetle geçiren kimsenin geçmiş günahları bağışlanır? buyurmuş ve müslümanlara bu gecede: ?Allahım! Şüphesiz ki sen çok bağışlayıcısın, bağışı, affı seversin. O halde beni de affet? şeklinde dua etmemizi tavsiye buyurmuşlardır.
İnşallah bizler de bu geceyi ihyâ etmeye gayret edelim. Gecenin ihyâ edilmesi için ne yapabiliriz:
Geceleyin uykusuz geçirileceği için, çok ibadet edileceği için, tedbir olarak gündüz bir miktar uyunursa geceye takviye olur.
Kadir gecesinde, ailece camide olmaya gayretli olalım. Çünkü camide olmak ile evde olmak arasında çok büyük farklar var. Camide kılınan namaz, evde kılınan namazdan yirmiyedi kat daha sevaplı, eğer mescid cuma kılınmayan bir mescid ise. Cuma namazı kılınan büyük cami ise, elli kat sevaplı. Bir de Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´in müjdesi ile camiye giderken, gelirken attığı her adımdan insanın bir günahı affoluyor, bir hasene kazanıyor, bir derece de terfi ediyor, rütbesi yükseliyor.
Kadir gecesinde dikkat etmeniz gereken şeylerden birisi yatsı namazını ve sabah namazını camide olmaya gayret etmeliyiz. Çünkü: Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.): "Sabah ve yatsı namazlarını camide kılarak, cemaatle edâ ederek geceyi geçiren kimse, bütün geceyi ihyâ etmiş olur" diye buyurmuşlar, bu fırsatı, bu ganimeti de kaçırmamak lâzım!
Kadir gecesini ihyâ ederse bir insan, ne olur? Sevgili Peygamber efendimiz (s.a.v.) :
"Kim inanarak, sevabını hesab ederek, Allah bana sevap verecek, mükâfat verecek diye heveslenerek, aşk ile, şevk ile Kadir gecesine kalkarsa; o zamana, o vakte kadar ömründe işlemiş olduğu günahları afv ü mağfiret olunur" buyuruyor. Bu imkanı elde eden kardeşlerimiz, kul hakları sebebiyle borçlu oldukları kişilerden de helallik almak için çabalamaları ahiret saadetinin anahtarıdır.
Yüce Allah (c.c.) bu günlere kavuşturduğu gibi, nice kandillere, ramazanlara, bayramlara cümlemizi, sevdiklerimizle birlikte sağlık, sıhhat ve afiyetle eriştirsin.
Bir güzel söz:
?Şu dünyanın yalan olduğuna gerçekten inanabilsek; hiçbir derdimiz kalmazdı.?