VELİ ALTINKAYA


KALEYİ POLİS TAHLİYE EDECEK

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Kaleiçi’ndeki mevcut proje Hüsamettin Çetinbulut’un belediye başkanlığı zamanında uygulandı... Kaleiçi’nin açılışını devrin devlet bakanı rahmetli Adnan Kahveci ile devrin başbakanının eşi Semra Özal yapmıştı.

Yıllar geçti, Şükrü Karatepe’ nin başkanlığı döneminde işportacılar Kaleiçi’ne taşındı. Ve o güzelim tarihi eserin hali 1980 öncesine döndü...

Başkan Özhaseki, 2004 seçimlerinden beri Kaleiçi’nin tahliyesinden bahseder. Geçen sürede esnafın tahliyesi ve yeni projenin hazırlanması ile uğraşıldı. Başkan iyi niyetle Kaleiçi’ndeki esnafı mağdur etmeyecek bir formül üzerinde durdu. Melikgazi Belediyesi’ne izale-i şüyu ile mahkemeden arsa aldırdı; esnafa ‘buraya taşının’ dedi. Arsa üç defa ihaleye çıktı; ama esnaf almadı, uyarılara da aldırış etmedi.

Karatepe döneminde Kaleiçi’ne yerleşen esnaf eski kasa garajının olduğu bölgeye yaptırılan otoparkın altına taşındı... Sabit işyerleri bulunan esnaflar direniyordu. Aslında onlar da iki gruba ayrılmıştı. Bir grup belediye ile uzlaşma ile tahliyeden yanaydı, diğer grup ise adeta ‘çarpışarak çekilme’ eğilimindeydi.

Başkan ve kurmayları olaya sükûnetle gittiler... Kaleiçi’ne uygulanacak yeni proje için yarışma açıldı. Onlarca mimar katıldı. Bir proje kabul edildi. Sonrasında bu projenin Anıtlar Kurulu’ndan onaylanmasına yönelik bir süreç başladı... Bir yandan da ‘çarpışarak çekilme’ eğilimindeki esnafın konuyu taşıdığı İdari Yargı’nın kararı bekleniyordu.

Yargı kararını verdi, Büyükşehir ile Kültür Bakanlığı arkeoloji müzesinin kaleiçine taşınmasında mutabakata vardı. Kurul projeye “olur” verdi.

 

İki hafta kadar önce düzenlediği basın toplantısından sonra Başkan Özhaseki’nin makamında çok sayıda arkadaşımızla sohbet ettik... Başkan, Erciyes projesinden bahsederken sözü kültür ve turizm çalışmalarına getirerek ‘Kültür Yolu kapsamında Kaleiçi’ni önemsiyoruz. Buradaki esnafa tahliye için 15 gün süre verdik’ mealinde bir cümle kullandı.

On beş gün kadar önce Kaleiçi esnafından biri yolumu keserek “Veli Bey, biz kaleyi boşaltmak istiyoruz. Belediye 15 gün süre vermiş. Bu sürede nereye taşınırız? Daha önceki görüşmelerimizde Düvenönü’nde Beğendik’ in tahliye ettiği otoparkın zemin ve birinci katının bize tahsis edilebileceği söyleniyordu. Bize bir kaç ay süre verilsin ve buraya taşınalım” dedi...

Önceki gün Büyükşehir’in üst düzey yöneticilerinden biriyle konuşarak kalenin son halini sordum... Bakın ne dedi:

 “...Sabit işyeri olan esnafın sayısı 144... Bu arkadaşlarımız burada ecrimisille oturuyorlardı. Üç yıl önce kira sözleşmeleri iptal oldu... Üç yıldır da ecrimisil almıyoruz. Hukuki tabirle şuanda fuzuli şagil olarak buradalar. Daha önce yaptığımız tahliye ihbarından sonra geçtiğimiz hafta Kaymakamlığa Belediyeler Kanunu’ nun 75. maddesine göre esnafın tahliye edilmesi için yazı yazdık. Şimdi Kaymakamlık’tan haber bekliyoruz... Tahliye ile birlikte üç yıldır almadığımız ecrimisil ücretlerini de talep edeceğiz...”

 

 

Yazı Melikgazi Kaymakamlığı’na yazılmış. Kaymakamlık, ilçe emniyet müdürlüğüne bir yazı yazarak tahliye ihbarnamelerinin verilmesini isteyecektir. Bu yazı sanıyorum yazıldı da. O dakikadan sonra kıyamet kopacağı kesin.

Başkan Özhaseki daha önce yaptığımız görüşmelerde “Biz Kaleiçi veya bir başka yerdeki esnafımızı sokağa atma niyetinde değiliz. Başkanlığımız döneminde bunu hiç yapmadık. Hep uzlaşma zemini aradık. Ben esnaflıktan geldim, esnafımızın mağdur edilmesini istemem. Ama onlar da bize yardımcı olmalı. Nihayet biz de Kayseri’ye hizmet için bunu yapıyoruz” demişti...

Gelinen noktada dilerim tahliye işi sıkıntısız hallolur. Düvenönü’ndeki otoparkın son durumu ne bilmiyorum. Süratle burası düzenlenerek esnafın tahliyesi sağlanmalıdır.

Kaleiçi’nin kültür ve turizme hizmet etmesi artık kaçınılmaz. Esnafın bunun karşısında direnmesi doğru değil... Kurul’dan geçen proje Kayseri’nin kültür- turizm geleceği açısından önemli... Bu projenin temeli biran önce atılmalı ve hiç olmazsa önümüzdeki 2-3 yıl içinde bitirilmesi sağlanmalıdır.

 

İKİ KONUŞMA

AK Parti’nin yarın kongresi var. Başbakan kongreye son kez katılacak. Türkiye iç ve dış politika açısından sıcak bir dönemden geçiyor. Bu cihetle TV’lerin naklen yayınlayacağı AK Parti kongresindeki Başbakan’ın konuşmasında vereceği mesajları önemsiyorum. Öyle zannediyorum ki Başbakan Erdoğan’ın konuşması hafta içinde, hatta günlerde gündemi meşgul edecek. Bu arada Cumhurbaşkanı Gül’de TBMM’ nin pazartesi günü açılışında konuşacak. Gül’ün konuşmasını hazırladığını duydum. Belki Başbakanın yarınki konuşmasına paralel bir kaç cümle ekleme veya çıkartma yapabilir. Cumhurbaşkanı da uzun süredir uzun bir konuşma yapmıyor. O’nun da kısmen iç politika( bunun daha çok özgürlükler, terör, odaklığı olacağını sanıyorum) ağırlıklı dış politika merkezli bir konuşma yapması muhtemel.