SAMİ DAYANGAÇ


KAYMAYA DİKKAT

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Kış mevsimi kendini iyice hissettirdi. Az da olsa yağan kar aynı zamanda temizlik görevi de gördü. Soğuğun da etkisi ile buzlanma kaçınılmaz oldu. Her ne kadar kar az yağıp temizlense de pek çok yerde ince buzlanma mevcut. Mesela çarşı içerisinde dükkân temizliği yapanların akıttıkları sular bile buzlanarak tehlike oluşturuyor. Bu havalar düşmeye, sakatlanmalara neden olacak kadar tehlikeli. Peki, ‘bu tür alanlarda nasıl davranılmalı, nasıl yürünmeli?’ diye bir uzmandan görüş aldık. Pek çok sporcunun önemli sakatlanmalarında ilk başvurdukları uzmana, Sinan Karaoğlu'na müracaat ettik. Yılardır yakın dostumuz olan alanında şehrin gururu olan Sinan Karaoğlu bakın neler anlattı. Buyurun:

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, özellikle sabah saatlerinde yani gecenin en soğuk anlarının etkisi sürerken buzlu olabilecek zeminlerde dikkatli olmaları uyarısında bulunarak, “Benzetme yaparsak ‘penguen yürüyüşü’  yani kısa kısa ve iki tarafa hafif sallanarak yavaş yavaş yürümek lazım” dedi.

Buzda yürüme teknikleri ile ilgili bilgi veren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, “Kış mevsiminde bilindiği gibi yollar, kaldırımlar kar, buz oluyor. Karda ve buzda yürürken özellikle kısa adımlar atmak lazım. Bastığımız yeri dikkatle seçmemiz lazım. Kısa ve iki tarafa hafif sallanarak yavaş yavaş yürümek (Penguen yürüyüşü) lazım” diye konuştu.

Karaoğlu ayrıca, “Bunun dışında tabi seçtiğimiz ayakkabılar, ekipmanlar önemli. Buzda tutuş özelliği biraz daha yüksek olan ayakkabıları seçmek lazım. Tabanında tırtıkları, girinti-çıkıntıları olan ayakkabıları seçmek lazım. Nasıl kışın koşullara uygun olarak arabalarımızın lastiklerini değiştiriyoruz, benzer bir mantıkla ayakkabı seçimimize de özen göstermeliyiz. Bütün bunlara rağmen tabi ki yürüdüğümüz alana da dikkat etmemiz lazım. Kış şartlarında sık yapılan hatalardan biri de elimizde cep telefonu, dikkatimizi yola vermememizdir. Kaygan zeminlerde dikkatimizi başka şeylere yöneltmeyecek şekilde yürüyüş yapmamız lazım. Bastığımız yerin riskli olup olmadığını görerek ilerlememiz lazım. Bunun dışında eller cepte yürümek de sakıncalı. Eller cepte yüründüğü zaman düşme durumunda elimizi koruma amaçlı kullanamayacağımız için kafa travmaları gibi hayati yaralanmalarla karşılaşabiliriz. Onun için mümkünse ellerin cepte olmaması lazım. Birbirini tutarak da yürümek çok mantıklı değil. Zira bu durum, biri düşecekse ikisi de düşecek anlamına geliyor. O yüzden bu tip yürüme şekillerine dikkat etmek lazım” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, topuklu ayakkabıların da düşme ve kayma riskini artırdığını, buzlu ortamlarda sivri ve yüksek topuklu ayakkabıları tercih etmemek gerektiğini de kaydetti.

Uzmanı işte böyle uyarıyor. Lütfen çocuklarımız, yaşlılarımız ve kendimiz bu uyarıları dikkate alalım.