VELİ ALTINKAYA


KAYNAYAN KAZANA ATILAN TUZ

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


CHP’de Dersim’le başlayan tartışma partide kaynayan kazandan dışarı sızan sıkıntıların görüntüsünden başka bir şey değil.

Seçimlerden sonra MYK’nın yenilenmesi, Baykal ve Önder Sav’a yakın bazı milletvekilleri ve önümüzdeki yıl yapılacak kurultaya yönelik sıkıntılar CHP’de su yüzüne çıkıyor...

Aslında CHP’de seçimden hemen sonra ‘yemin etmeme’ odaklı başlayan kriz süreci daha uzasaydı partide ciddi sayıda milletvekili genel başkana rağmen genel kurula katılacak ve yemin edecekti.

Kılıçdaroğlu bu rahatsızlığı gördü ve iktidar cenahı ile yapılan protokolü gerekçe göstererek Meclis’e girme kararı aldı. Bakın o protokolün üzerinden aylar geçti, Meclis çalışmalarını sürdürüyor, ancak cezaevindeki milletvekillerini dışarı çıkartacak adım ne atıldı, ne de CHP yönetimi bunun üzerinde uzun boylu duruyor.

Özellikle İstanbul milletvekillerinin bir bölümünün Mustafa Sarıgül’le sıcak temasta olduğunu herkes biliyor. Bunlar hiç olmazsa Sarıgül’ün CHP’nin İstanbul Büyükşehir adayı olmasını istiyor. Kılıçdaroğlu ise CHP koridorlarında Sarıgül adının hiçbir şekilde dillendirilmesinden yana değil.

Baykal, Sav ve Sarıgül’cüler, hatta buna örgütten sorumluluk görevi elinden alınan Gürsel Tekin’i de ekleyin Kılıçdaroğlu’nu parti içinde ciddi bir sıkıntı bekliyor. Dersim olayı kaynayan kazanın içine atılmış bir avuç tuz.

 

SELÇUKLU MÜZESİ

Gehver Nesibe Şifahanesi’nin (Eski Tıp Tarihi Müzesi’nin) Selçuklu Müzesi’ne dönüştürülmesi fikrine karşıydım. Hatta bu konuda önceki çalıştığım kurumda TV programları ve yorumlar yaptım.

Kayseri’ye bir Selçuklu Müzesi kurulabileceğini, ama bunun Şifahane’nin olduğu yerde değil, Hunat Medresesi veya bir başka tarihi mekanda gerçekleşebileceğini söylemiştim.

Belli ki Vakıflar, Kültür Bakanlığı ve Büyükşehir, bu noktada kararını vermiş. Hatta Selçuklu Müzesi ile ilgili önceki gün Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamadan anlıyoruz ki müzenin projesi bile hazırlanmış. Başkan Özhaseki tarihi mekanın önce amacına uygun kullanılmadığını, yeni proje ile tarihe ve kültüre daha çok hizmet edeceğine inanıyor.