VELİ ALTINKAYA


KAYSERİ, TÜRKİYE’NİN TOHUM DENEME MERKEZİ OLACAK

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Halk arasında yaygındır, Hoca Nasreddin’e ‘Nerelisin’ demişler de; Hazret, ‘Daha evlenmedim’ buyurmuş... O hesap biz Sarız’ın Yalak (Yeşilkent) beldesinde doğduk. Doğduğumuz topraklarla da her dem gurur duyarız.

Hoca Nasreddin’in hesabından hanım tarafından da Yahyalı Ağcaşar’lıyız. Kayınpeder, Yahyalı Ağcaşar sınırlarında bulunan ve yöre halkı tarafından ‘Fidanlık’ denilen mülga Hayvancılık Üretme İstasyonu’ndan emekli... Dolayısıyla Hayvancılık Üretme İstasyonu’nun daha öncesini olmasa da 33 yıllık tarihini neredeyse yaşayarak biliyorum...

Henüz şehir farkında değil, belki de bizim bu yazımızla biraz daha duyulacak, Ağcaşar’ın Fidanlığı Türkiye’nin en önemli araştırma ve uygulama enstitülerinden biri olma yolunda.

Biraz Ağcaşarlı olmam, biraz Tarım Teşkilatı’nda dostlarımızın bulunmasından olsa gerek, söz konusu Üretme İstasyonu ile ilgili süreci yaklaşık 6 aydır takip ediyorum. Sonuçlanana kadar da bir şey yazmadım. Hatta sonuçlandığı bilgisi nisan ayının ortasında resmi belgesi ile elime ulaştı... Bakın o belgede özetle ne yazıyor.

“... Mülga Yahyalı Hayvancılık Üretme İstasyonu Müdürlüğü’nün Bakanlığımıza tahsisli bulunan ve kira sözleşmesi feshi sonrası Müdürlüğünüzce teslim alınan Kayseri İli Yahyalı İlçesi Ağcaşar Mahallesi’nde bulunan 147 ada 17 parsel numaralı 568.338,40 m2 yüzölçümle taşınmaz ile 148 ada, 2 parsel numaralı 7.940, 57 m2 yüzölçümlü taşınmaz 10. 04. 2020 tarihli ve 1112890 sayılı Makam Olur’u ile araştırma faaliyetlerinde kullanılmak üzere... ” diye devam ediyor yazı...

Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Yalova, Trabzon, Adana, Antalya, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Konya, Samsun, Şanlıurfa, Aydın, Balıkesir, Elazığ, Erzincan, Gaziantep, Giresun, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Kırklareli, Manisa, Mersin, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sakarya, Tekirdağ ve Tokat...

Güzel ülkemden tam 32 il...

Bol virgüllü bir liste daha yayınlayalım...

Bağcılık, mısır, yağlı tohum, arıcılık, patates, bahçe kültürleri, kayısı, zeytincilik, toprak-su, zirai mücadele, fındık, su ürünleri, meyvecilik, Antep Fıstığı, koyunculuk, sert kabuklu meyveler, incir, pamuk, tavukçuluk, biyolojik mücadele, tarla ve bitkileri ve tarımsal araştırma merkezi...

Bunların sayısı da 48...

Yani sizin anlayacağınız 32 ilimizde 48 merkez, yani enstitü...

Bu merkezlerin (Enstitülerin) tamamı Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne (TAGEM) bağlı. TAGEM, adından da anlaşılacağı üzere, ülkemizin ‘Tarımsal Araştırma ve Politikaları’nı bilimsel veriler ve değişen şartlara göre araştırıp, politikalarını belirleyip Bakan ve daha üst makamların oluruna sunan bir teşkilat...

Cumhurbaşkanımızın tanıtımını yaptığı meşhur elektrikli traktörü de TAGEM icat etti. O traktörün nasıl üretildiğinin öyküsünü bilseniz ağlarsınız.

TAGEM Genel Müdürü tanıdık bir isim. Kayseri’de 8 yıl kadar Tarım İl Müdürü ve İl Özel İdaresi’ nde daire başkanlığı yapmış bir mühendis... Özkan Kayacan’ı Kayseri’ de görev yaptığı sürede yakinen tanıdım. Böyle dürüst, cansiperane görevini yapan bürokrat sayımızı artırmamız lazım.

Yazının başına dönelim.

Geçtiğimiz salı Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı hemşehrimiz Mustafa Aksu’nun girişimleri ile Kayseri’nin tarım ve hayvancılık politikaları benim de katıldığım 3 saati aşan bir video konferansla masaya yatırıldı... O toplantının ayrıntılarını dünkü köşe yazımdan okuyabilirsiniz. Bakan Yardımcısı Aksu bugün de tüm ilçelerimizdeki ziraat odası başkanları ve bazı ilçe belediye başkanlarımızın katılımıyla benzeri ve yine verimli bir toplantı daha yaptı...

Salı günü yapılan toplantıda Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu bizim Ağcaşar’daki Fidanlığın TAGEM’e devredildiğini resmen açıkladı.

Eminim o toplantıya katılan 55 kadar şehrin önde gelen ismi de üç-dört kişi hariç diğerleri bu bilgiyi yeni duymuştu. Duyanların bir kısmının da hala konunun ehemmiyetini anladığı kanaatinde değilim. Bakan Yardımcısı Aksu, Ağcaşar Fidanlığı’nda ne yapılacağına dair TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan’a söz verdi.

Kayacan, yaklaşık 578 dönümlük bu arazide ülkemizdeki 48 enstitüde yapılan tarım ve hayvancılıkla ilgili AR-GE ve inovasyon çalışmaların test ve deneme ekimlerinin yapılacağını ifade etti.

Bir iki cümleyle ifade etmeye çalıştığım bu fonksiyon, emin olun üç-beş yılda Ağcaşar Fidanlığı’nın ülkemizin en önemli tohum ve diğer araştırma merkezlerinden biri olduğunu herkese gösterecektir.

Bu gayret başta Bakan Yardımcısı Develi’nin, Kayseri’nin evladı Mustafa Aksu, aslen Burdurlu olmasına rağmen kendisini Kayserili gören TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan ve çalışkan Tarım İl Müdürümüz Mustafa Şahin’in eseri...

Her üç isme de Ağcaşar ve Kayseri adına şükranlarımı sunuyorum. İnşallah burası önümüzdeki yıllarda resmen ‘Enstitü’ ye dönüşür...

 

 

KULİS BULVARI

HOBİ BAHÇELERİ ‘HOZAN BAĞ’ OLUYOR

Büyükşehir Belediyesi, Haseki Başkan döneminde emekliler için güzel bir uygulama başlattı. Karpuzatan, Kumarlı, Beştepeler ve Altınoluk bölgesi dahil galiba 6 ayrı yerde 450 bin m2 kadar alanda yüzlerce hobi bahçesi var. Kovid 19 nedeniyle İl Hıfzısıhha Kurulu hobi bahçelerini kapattı. Elbette bu karar keyfi alınmış değil. Bazı verilere dayanıyordur. Ancak bölgemizde ekim ve dikim dönemi başladı, hatta geçiyor. Bu hobi bahçelerini kullanan vatandaşlar maskelerini takmak ve sosyal mesafelerini korumak kaydı ile ekim-dikim-bakım yapsalar kötü olmaz. Zaten her bahçede belediyenin görevlileri var. Kuralları ihlal eden olursa uyarır ve gerekirse ceza keser. Hobi bahçelerini şimdiden otlar bürüdü. Kayserililer gidip-gelinmeyen bağ-bahçe için ‘Hozan bağ’ der. Belediyenin örnek hobi bahçeleri ‘Hozan bağ’ olmak üzere; benden söylemesi.

 

 

Mış… Miş… Muş…

00- Yahyalı Ağcaşar, Türkiye’ nin Tohum Deneme Merkezi oluyormuş.

00- Kayseri kabak çekirdeği, tatlı su balıkçılığı gibi konuların yanı sıra kimyon üretiminde de ülkemizin önde gelen illeri arasındaymış.

00- Kayseri’ye çok sayıda bal ormanı yapılacakmış.

00- Kayseri Erciyes Develi Yolu üzerine sağlı sollu 180 bin fidan dikilecekmiş.

00- Meteorolojiye ait Develi’ deki arsaya ‘Millet Bahçesi’ yapılacakmış.

00- Kayseri’de 1 milyon 300 bin dekar alanda sulu tarım yapılıyormuş.

00- Kayseri’de orman oranının artması adına 2 yılda 5.5 milyon fidan dikilirken bu yıl 2.3 milyon fidan toprakla buluşturulacakmış.

00- Kayseri’de yeni bir balık işleme tesisi kurulması bekleniyormuş.