VELİ ALTINKAYA


KAYSERİ VE KAYSERİSPOR

Spor konusunda çok yazıp çizmem


Spor konusunda çok yazıp çizmem. Ama Kayserispor’da neler olduğunu az çok takip etmeye çalışırım. O takibim de daha çok sportif faaliyetlerden ziyade yönetim ve mali konularla ilgilidir.

Kayserispor, Kayseri’nin en önemli değerlerinden, markalarından biri. Bugün Anadolu’da onlarca şehir Süper Lig’e veya daha üst liglere çıkmak için yıllarca emek veriyor, para harcıyor. 6 takımın İstanbul merkezli olduğu Süper Lig’in Anadolu’ ya yayılması elbette benim de arzum. Ama futbol, ülkemizde ve dünyada yıllardır bir ‘spor oyunu’ olmaktan çok, milyonlarca, hatta milyarlarca doların döndüğü bir ‘rant arenası’ haline geldi...

Spor ekonomisine yön verenler dünyada yıllık futbol sirkülesinin 400 milyar doların üzerinde olduğunu söylüyorlar. Müthiş bir rakam.

Kayserispor üzerindeki spekülasyonlar kendimi bildim bileli bitmez. Kurulduğu tarihten bu zamana kadar, daha çok da Niyazi Bahçecioğlu’nun ve o günkü Refah Partili belediye başkanlarının döneminde (Rahmetli Mehmet Çalık ve Allah hayırlı ömürler versin Hüsamettin Bey Kayserispor konusuna hep mesafeli durdular) Kayserispor genellikle belediyelerin ’sırtına’ sarılmış bir ‘kambur’ olarak geldi dünden bugüne...

Amatör spora yasa gereğince bütçesinden ödenek ayırabilen belediyelerin ‘profesyonel’ kulüplere resmi yolla bir mali katkı sunabilmesi mümkün değil. Dolayısıyla şehrin baskısı altındaki belediye başkanları da gönüllü-gönülsüz sahip çıkmak zorunda kaldıkları takımlarına hep gayr-ı resmi yolla mali destek sağlamaya çalıştılar.

Eee, milyonlarca liralık kaynak gayr-ı resmi yolla sağlanınca ne spekülasyon bitiyor ne de dedikodular.

Aslında bu hal de şehre, şehri yönetenlere, kulüplerin yöneticilerine zarar veriyor.

‘Büyük paralar’ biraz gayr-ı resmi, biraz zorlama ile kulüplere aktarılınca şeffaflık da ister istemez ortadan kalkıyor. Bunu Kayserisor için değil, kurumsallaşmayı tamamlayamamış tüm takımlarımız için söylüyorum. Şeffaflıkta zorlanınca hesap verilebilir olmada da sıkıntı yaşanıyor.

Bu, Kayserispor’un tarihinde de malesef genellikle böyle olmuştur. Takımın başarılı olduğu dönemlerde kimse hesap sormamış, ama ne zaman ki, ‘düşme hattı’ zorlandığında, yeni para talep edildiğinde ‘Ortalık Kel Ali’nin Bağı’na dönmüştür.

Kayserispor ile ilgili son tartışmalara girmek istemem. Ama bilin ki bu tartışmaların arka planında da yukarıda kısaca izaha çalıştığım sistem var. Şehirlerin adını taşıyan takımlar keşke profesyonel kadrolarca bir ‘işletme-şirket’ gibi yönetilse. Daha doğrusu bu takımların manevi olarak sahibi şehirler olmakla birlikte mali ve yönetimsel sorumluluğu şahıslarda olsa. Sevabı da günahı da onlara ait olsa.

Ben de yıllık 70-80 bin lira cirosu olan bir derneğin (Gazeteciler Cemiyeti) yöneticisiyim. Siz milyonlarca liranın döndüğü bir mali yapıyı ‘dernek’ mantığıyla yönetemezsiniz. Dilerim Kayserispor bugün yaşadığı tartışmaların ötesinde sabit geliri olan, şeffaf, kamuoyuna hesap verilebilir bir sisteme oturtulsun.

Aylardır birçoğu ‘resmi ağız’, hatta kulüp yöneticisi olmak üzere Kayserispor’un borcunun 400 milyon civarında olduğu söylendi. Bugün Kayseri’de sokağa çıkın az-çok ilgili olanlara sorun, onlar da ‘Kulübün 350-400 milyon lira borcu var’ der. Adli soruşturma konusu da olan, kulüpte ve ilgililerde mahrem kalması gereken bir mali rapor işportada geziyor. Böyle bir durumda adli soruşturma yürüten savcı, muhtemel ki daha kendi önüne dahi gelmemiş bir raporla ilgili yazılıp çizilenleri, söylenenleri görünce ‘Bu soruşturmayı sokak mı yapıyor?’ diyecektir.

Evet, Kayserispor’a aktarılan kaynağın önemli bir bölümünün bu şehrin rantı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun elbette resmi olarak genel kurullar veya gayr-ı resmide o kaynağı sağlayanlar tarafından sorgulanmasından doğal bir şey olamaz. Ama Allah aşkına aylardır 400 milyon lira borç var diyen şehrin önde gelen isimleri, hatta kulüp yöneticileri 266 milyon lira ile 400 milyon lira arasındaki farkı idrak edemiyorlar mı?

Kayserispor’un zor şartlarda, bazı yöneticilerimizin risk alarak temin ettiği kaynaklarını herhangi bir yönetici ‘hukuk ve ahlak dışı’ bir yolla heba etmişse elbette hesap versin. Bunun aksini kimse söyleyemez. Ama bu hesap sorulurken hem kulübün, daha önemlisi şehrin halk tabiriyle ‘adının çıkmasına’ da izin verilmemeli...

Demiyorum ki ‘yakışıksız bir fiil’ varsa üstü örtülsün; ama şeffaflık müessesesini çalıştırmak isterken davul çalarak bunu yapamazsınız. Yaparsanız ana omurgaya, şehre, kulübün tüzel kişiliğine de zarar verirsiniz.

Elbette herkes hesap verecek, vermeli. Ama hesap soranın da bir gün hesap vermesi gerektiğini asla unatmayın. Ne demiş Bizim Yunus:

Yunus bu sözleri eğri büğrü söyleme / Seni sigaya çeken bir Molla Kasım gelir.”

 

KULİS BULVARI

ANKARA’DAN MUTLU DÖNEN BAŞKAN

Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan ile önceki gün Ankara’ dan dönerken telefonla konuştuk. Başkan heyecanlıydı, mutluydu. Belediyeler Birliği’nden bağış yoluyla eskavatör almış. Özhaseki Bakan’ın önceki gün duyurduğu Hacılar-Erciyes Yolu’nun yaklaşık 8 Km’lik kısmı ile ilgili ihale haberinin mutluluğunun yaşıyordu Bilal Başkan... Malum o yol keskin virajı nedeniyle onlarca canımızın kaybına neden olmuştu. Hacılar Kızıptepe’de bir millet bahçesi oluşturulması için Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ile görüşmüş ve destek sözü almış. Bazı projelerin ek yatırıma konulması konusunda da söz verilmiş Bilal Başkan’a… Hacılar’ın mütevazi, güleryüzlü ve çalışkan Başkanı Bilal Özdoğan önceki gün Ankara’dan dönerken neşeliydi. Hacılar insanının haklı taleplerine katkı veren Haseki Başkan dahil herkese de teşekkür etti.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Sağlık çalışanlarının özverili gayreti, yetkililerin uyarılarına rağmen virüs Kayseri’de dalga dalga yayılıyormuş.

00- Başkan Büyükkılıç Ankara’da yine ‘kapı kapı’ bürokrat ve siyasetçileri dolaşıp proje takip etmiş.

00- Kemalettin C. Tekinsoy, ara ara ülkemizdeki AK Partili bazı belediyelere ‘yüksek bilgi ve birikimini aktaran’ ‘danışmanlık’ hizmeti veriyormuş.

00-AK Parti’de değişmesi beklenen 3-4 ilçe başkanı hala soruluyormuş.

00- MHP Kayseri tarihinde ilk kez iki günde 16 ilçe kongresi yapacakmış.

00- Muhalif bazı CHP’liler Muharrem İnce’nin ne yapacağını takip ediyormuş.

00-DEVA Partisi aylardır il başkanı arıyormuş.

00-Aylardır 400 milyon borcu olduğu algısı yaratılan Kayserispor’un borcu 266 milyon lira çıkmış.