MUSTAFA GÜRBÜZ


KAYSERİ YHT NE OLDU VELİ ABİ?

OFANSİF - Mustafa GÜRBÜZ


Aslında uzun zamandır köşe yazılarımda spor konularını, genelde de Kayserispor olaylarını anlatmaya ve aktarmaya çalışan birisi oldum. Artık bize bırakılan bazı vasiyetlerin işlerliğini sağlamak adına zaman zaman siyasi yazılarımızla da karşınızda olacağımı buradan belirtmek isterim. Meslek hayatım boyunca bazı konularda yazılar yazsam da, bunu sık bir hale getireceğimi ifade edeyim. Konu başlığında da yer aldığı gibi rahmetle andığım Veli Altınkaya’nın bir vasiyetini buradan, yeniden gündeme taşımak istiyorum. Veli abi ağzını her açtığında YHT ile ilgili anılarını paylaşır ve zaman zaman sinirlenir, zaman zaman da duygusal hale bürünürdü. Zaten ‘Gözüm açık gider’ demesi de bir vefasızlık sitemidir. Dilinde pelesenk olan ‘YHT’ hakkında uzun yıllar söylediklerini düşününce bir de ‘ahde vefa’ için öncelikle bu konuyu ele almak istedim. Yaşamı boyunca hep görmek isteği hatta ‘Mustafa’m bu trene Sivas’tan bineceğim. Sonra geri geleceğim. Bunları da kameraya çekip, hep birlikte izleyeceğiz’ dediği gün daha dün gibi aklımda. İşte ‘YHT’ olayı ve akıllardaki sorular diyerek konuya gelelim.

Aslında sosyal medyada bazı hemşerilerimizin ‘Karaman bile YHT’ye kavuştu, Kayseri sen yerinde say’ şeklindeki sözleriyle ‘YHT’ olayını yeniden gündeme taşımak istedim. Haberlerde Konya’nın zaten YHT ile sıkıntısı yok diyorduk ama oradan ayrı Karaman’ın da yakın zamanda test sürüşlerinin başlayacağının duyurulması, benim de canımı sıkmadı dersem yalan olur. Ankara ve oradan da batıya gidecek olan bu hat üzerinde hala Kayseri ölçeğinde nasıl bir çalışmanın yapılacağı merakla bekleniyor. İlimiz siyasileri ‘Bu yıl içerisinde planlama yapılacak, önümüzdeki dönemde de temel atılacak’ deseler de içinde bulunduğumuz pandemi süreci bizim ‘Hızlı Tren’ işini de sekteye uğratır mı gerçekten bilemiyorum. Sadece ayrılan ödeneğin 2021 için 2 bin TL olduğunu biliyorum.

Bu arada Kasım 2020’de Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu’nun havalimanı temel atması için geldiği ilimizde kürsüden de söylediği sözleri unutmuş değilim. Sonrasında milletvekillerimizden Mehmet Özhaseki’nin yurt dışından bir kredi anlaşması olduğu yönündeki söylemlerine kulak kabartmıştık. Peki, gelinen nokta nedir? Kredi onaylandı mı? Proje aşamasında yaklaşık 9 milyar TL’lik proje için aradan geçen sürede nasıl bir adım atıldı? Hala bekleme devam ediyor mu? İşin peşinde uzun süredir koşan ve bu konuda siyasilerin de hareketlenmesine vesile olan Veli Altınkaya 30 Haziran 2020 tarihli yazısında o kadar anlamlı sözlerde bulunmuş ki, ne desem bilemiyorum...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ve Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile ilgili yazısı sonrasında ben de buradan konuyu bir kez daha gündeme getirerek en azından bizim ‘YHT’de durum nedir?’ demek istedim.

Veli Abi, ‘YHT gelmeden ölürsem gözüm açık gider’ derdi ve ne yazık ki YHT Kayseri’ye gelmeden vefat etti. Şimdi kim kime ne soracak? Ben bundan sonrasında konunun takipçisi olacağımı bir kez daha söylemek isterim.

Ortak yaptığımız programda sıkça üzerinde durduğu konu hakkında bakın o günlerde kinayeli bir şekilde neler söylemiş:

Kayseri-Ankara YHT konusu benim için neredeyse ‘Kan Davası’na dönmüştü... Dört yıl önce “YHT’ye binip Ankara’ya gidip gelmeden ölürsem gözüm açık gider. AK Parti’nin etkili isimleri Özhaseki ve Elitaş beni sever, bu genç yaşta vefatıma rıza göstermezler ve inşallah onların da gayreti ile YHT’ye bineriz” demiştim...

Sayın Bakanımız 2024’te YHT’ ye bineceğimizi söylüyor.

Eski sözleri, yapılan ama kâğıt üstünde kalan ihale sürecini vs. hatırlayınca çok ümitli değilim. Ama yine de ‘Umut fakirin ekmeği’ymiş. Sizden dua bekliyorum; bu tarihe kadar Rabbim inşallah bize hayırlı ve imanlı ömür verir de Yüksek Hızlı Tren ile Ankara’ya gidip geliriz...

Yoksa emin olun gözüm açık gider... Eğer bizim vefatımızdan sonra Kayseri’ye hızlı tren gelirse bu vesile ile düzenlenecek tören günü, hiç olmazsa bazı meslektaşlarımız, ‘Veli Abi YHT’nin geldiğini göremedi, yazık size’ demezse onlara yazıklar olsun.”