SAMİ DAYANGAÇ


KAYSERİ’DE SPORA BAKIŞ

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Farkında mısınız şehrimiz sporda her geçen gün irtifa kaybediyor. Eskiden her dalda son derece başarılı sporcularımız yetişirdi, ama artık yetişmiyor. Kesin rakamı bilmemekle birlikte tahmini olarak söyleyelim beş yüze yakın antrenör var. Amatörde görev yapıyorlar ama ne yazık ki Kayserispor'da olsun diğer profesyonel takımlarda olsun oynama adayı futbolcu yetiştiremiyorlar.

Üst liglerde, Süper Lig’de zaten hocamız yok, Mehmet Bulut gibi geçmişte takım çalıştırmış, çalıştırabilecek donanımda hocalarımız var. Ama liglerde görev yapan, Kayserimizin adını duyuran hoca yok.

Eskiden Süper Lig’de düdük çalan hakemlerimiz vardı. Her ne kadar Kayseri'de Süper Lig hakemi olmasalar da Kayserili ve Kayseri’de görev yapıyorlardı. Galip Bitigen, Vahap Beyaz gibi. Hem mücadele edilen rakiplerimiz üzerinde etkileri oluyor ve hem de şehrimizin reklamı, tanıtımı oluyordu. Şimdi? Kişisel çabaları, bilgi ve kondisyonu ile sadece Abdülkadir Bitigenimiz var.

Sözünü etmeye çalıştığımız sportif etkinlikler sadece futbolla sınırlı değil elbette. Yıllarca basketbolu şehrimize sevdirmeye, gençleri yönlendirmeye çalışan, turnuvalar düzenleyen, süper etkinlikler yapan gerçek bir spor adamı Ahmet Çadırlı bıraktı, basketbol nerelere geldi. Kayserimizden yetişip liglerde oynayan basketçimiz yok.

Aynı şekilde voleybol sporunun gelişimi için gece gündüz çalışan Alim Gerçel hep tek kaldı. Ali-Faruk Hasetçi, Mustafa Ünal kenara çekildi şehrimizde boks bitti.

Zaman zaman sohbet ettiğimiz hocalar ellerinden tutan birinin olmadığından, destek bulamadıklarından yakınıyorlar. Haklılar, ama arkadaşlar, beş yüze yakın hoca var, amatörde kimi yetiştirip Kayseri sporuna hediye ettiniz? Merhum Halim Demir ve birkaç arkadaşı son derece iyi niyetleri ile Spor Adamları Derneği kurdular. Büyükşehir Belediyesi’nin sponsorluğunda spor adamları vefa geceleri düzenlediler. Ne için?

Hangi büyük başarıyı kutladılar?

Ne yazık ki spordaki başarısızlık okullardan başlıyor. Hangi beden eğitimi öğretmeni kimi yetiştirdi? Zaten beden eğitimi öğretmenlerinin başarılı olup olmadıklarını ölçen bir sistem yok. Kabiliyetleri var, araştırma, inceleme, öğrenciye odaklanma yok, beden eğitimi dersinde at ortaya bir iki top ders işlemiş ol, maaşını ve ders ücretini al. Vicdanın rahatsa sorun yok.

Dikkat ederseniz başarı varsa, seyirci de var. Kayserispor başarılı sonuçlar aldıkça seyirci sayısı da artıyor. Salon sporları olsun, amatör futbol maçları olsun, kalite olmayınca seyirci de gelmiyor. Bu arada, amatörde başarılı futbolcuların yetiştiği dönemde gerçek amatörlük vardı. Duş yok, çim saha yok, doğru dürüst krampon yok. Ya şimdi? Her şey var ve amatör ruh yok, para var.

Bireysel başarılar elde edemezsek, kişisel ilişkiler kurup çevre edinemezsek, bir çamda kertiğimiz olmazsa kim destek verir?

Hangi gün bir araya gelip destek olacak kişiden şahsi değil, bir başkası için destek istedik? Kimse Abdülkadir Bitigen süper hakem olsun demedi, o kardeş tırnakları ile kazıyarak geldi, desteksiz. Mehmet Bulut Kayserispor alt yapısına tam yetki ve iyi bir maaşla gelsin diyen? Ne yazık ki beklenti ve istekler kişisel oldu hep. Kimse bir başka arkadaşını iyi bir yere layık görmedi. Deneyelim, beş yüz hocaya anket formu dağıtalım ve iyi bir takıma içinizden kimi aday gösteririsiniz diye soralım, sonucu görelim. Bir başkasının başarısından değil, başarısızlığından mutlu olan insanlarımız ne yazık ki var.

Bakanlardan, siyasilerden, devlet büyüklerinden, parti başkanlarından, basından destek isterken bir başarımız da olmalı. Mesut Bakkal’dan, Osman Özköylü'ye kadar birçok kişi hocalık yapıyor, neden siz yapamıyorsunuz?

 

Mış… Muş…

___Kayserispor’un basketbol, voleybol, yüzme, jimnastik gibi sporlara da el atması bekleniyormuş.

___Uzmanlar, 12 yaş üstünün aşı olması gerektiğini belirtmiş.

___ Aşı karşıtlarının hastalık halinde tedavilerinin ücretli olması gerektiği konuşuluyormuş.