VELİ ALTINKAYA


KGC VE GAZETECİLİK MESLEK ÖRGÜTLERİ

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Hasbelkader başkanlığını yapmaya çalıştığımız Kayseri Gazeteciler Cemiyeti meslek büyüklerimiz Mahmut Sabah, Erdal Yeğenağa, Şemsettin Çetinsöz, Mehmet Kiracıoğlu, Mehmet Kocakahyaoğlu, Mustafa Şapçı, Hüsamettin Urfalıer, Mehmet Aydoğan ve Oktay Ensari tarafından 4 Şubat 1980‘de resmen kurulmuş.

Cemiyetimizin kurucularından ve başkanlık da yapan Mahmut ve Şemsi Abi’yi kaybettik. Kurucularımızdan Erdal Abi de aramızdan ayrıldı. Diğer 6 kurucumuz hayatta ve şükürler olsun sağlıkları da iyi. KGC’nin vefat eden kurucularını rahmetle anarken, yaşayanlara hayırlı ömürler diliyorum.

Bu arada kuruluştan bu zamana kadar meslek örgütümüzün başkanlığını yapan merhum Mahmut Sabah ve Şemsettin Çetinsöz ile Oktay Ensari, Üstün Tuncer, Mehmet Sena Kösedağ, Recep Bulut, Veli Altınkaya ve Metin Kösedağ ile yönetim kurulu üyelerine de, görevdeki başkan olarak hizmetlerinden dolayı şükranlarımı sunmak isterim.

İki gün önce meslek büyüğümüz gazeteci, şair ve yazar Abdullah Satoğlu abimizi aradım. Abdullah Abi 1970’de Ankara’ya yerleşti ve halen de orada ikamet ediyor. 87 yaşında maşallah sağlığı da hafızası da çok iyi.

Abdullah Abi, Kayseri’de ilk gazetecilik meslek örgütünü merhum Fikret Kavafoğlu’nun başkanlığında ‘Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’ adı altında 1960’da kurduklarını söylüyor. Bu kuruluş ile ilgili arşivlerde gazete haberleri var. Ancak resmi kayıt yok. 1960’da kurulan Kayseri Gazeteciler Cemiyeti çok uzun ömürlü olmamış. Kısa süre sonra Abdullah Abi’nin başkanlığında Kayseri Basın Mensupları Derneği kurulmuş. Bu dernek de bir süre faal kalmış ve sonra kapanmış.

Ve nihayet 1980’de bugünkü Kayseri Gazeteciler Cemiyeti yukarıda isimlerini zikrettiğimiz 9 meslek büyüğümüz tarafından kurulmuş.

Kayseri’de ilk gazeteyi çıkartan Turanlı Yunus Bekir’in yeğeni Ali Riza Önder merhum, hukukçu olmasına rağmen amcasının etkisiyle olsa gerek, şairlik ve gazetecilik de yapıyordu. Ali Rıza Önder, 1910-1960 arası Kayseri Basın Tarihi’nin 50 yılını kitaplaştırmış. Cemiyetimiz bu eserin yeni baskısını da 13 yıl önce yaptırmıştı.

İnşallah bu yıl içerisinde Kayseri Basın Tarihi’nin 111 yılını tek kitapta toplayacağız. Bu noktada Cemiyetimizin en genç başkanı da olan ERÜ İletişim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Sena Kösedağ çalışmalarını son aşamaya getirdi.

Sağolsun Başkan Büyükkılıç ve Büyükşehir Belediye Meclisi Tavukçu Mahallesi’nde bir tarihi konağı ‘Basın Müzesi’ne dönüştürmek üzere Cemiyetimize tahsis etti. Müze ile ilgili çalışmalarımızı Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olarak tamamlayıp ilk gazetenin yayınlandığı tarih olan 29 Ağustos’ta açmayı planlıyoruz.

Gazetecilik sektörü her geçen yıl ekonomik yapı, özgürlük, içerik, sosyalite, etik vs açıdan daha kötüye gidiyor. İvedi olarak bütün medyayı ihtiva eden topyekün bir kanuna ihtiyacımız var. Özellikle de internet ve sosyal medyayı düzenleyen bir kanun acil çıkartılmalı.

Sektörümüzdeki bir sıkıntı da meslek örgütleri ile ilgili. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün kayıtlarına göre adında ‘gazetecilik, medya, iletişim, basın-yayın, yazarlık, televizyonculuk, internet’ gibi sözcüklerin geçtiği dernek ve şube sayısının 700’ü bulduğunu görüyoruz. Bu dernek ve şube enflasyonunun önüne bir an önce geçilmeli. Böyle dağınık bir meslek örgütü yapılanması ile gazeteciliğin hangi sorunlarını dile getirip çözeceksiniz. Tarih boyunca yerel ve yaygın manada iktidarda olanlar, meslek örgütlerinin bu parçalanmış yapısından hep mutlu olmuştur. TBMM ivedi olarak sektörün sorunlarını ve meslek örgütlerinin yapısını düzenleyecek bir kanunu hayata geçirmelidir.

Bu noktada asla mütevazi olmayacağım, bugün başkanlığını yaptığımız ve yarın yönetimini daha genç kardeşlerimize bırakmamız gereken, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti kendilerine şu veya bu adla ‘meslek örgütü’ diyen şehrimizdeki hiçbir yapı ile mukayese edilemez. İnsanların ‘dernek kurma hakkı’ elbette var. Ama kurulan bu derneklerin o mesleği temsil edip etmediğini ilgili ve yetkililerin sorgulaması gerekir. KGC bugün yaklaşık 200 üyesinin 140‘ı devletin verdiği basın kartı taşıyan kendilerini ‘muadil’ gören hiçbir yapı ile kıyaslanamaz...

KGC’nin tüzüğüne göre ilimizdeki herhangi bir derneğe üye olan bizim üyemiz olamaz. Bunu belli mahfillerin ara ara istismar ettiğini bildiğim için not olarak düşmek istedim.

Bu şehir sanıldığı gibi çok büyük değil. Her sektörde kimin ne olduğunu iki kişiye sorarak çok rahat anlayabilirsiniz.

 

KULİS BULVARI

VEKİLE, VEKİL CEVAP VERMELİ

CHP Milletvekili Çetin Arık, orman arazisini işgal eden, sonrasında da ‘hayvanlarıma su verilmedi’ diye sosyal medya üzerinden memleketi ayağa kaldıran vatandaşa sahip çıkınca, AK Parti İl Başkanlığı’ndan sert bir cevap geldi. AK Parti İl Başkan Yardımcısı Av. Ramazan Bedir imzalı açıklamada Arık’ın sahip çıktığı kişinin devletle mahkemelik olduğu ve davayı kaybettiğini, talebinin de, kullandığı alanın da kanunlara aykırı işgal edildiğini belirtti. Ayrıca sert göndermeleri de var. Peki, CHP milletvekiline AK Parti’nin 6 vekilinden biri değil de niye il başkan yardımcısı cevap verdi? Vekiller topa girmek istemedi mi? Yoksa AK Parti bir taktik gereği, CHP’li vekile ‘sizin muhatabınız bizim hukukçu il başkan yardımcımız’ demek mi istiyor? Olması gereken; muhalefetin vekiline, iktidarın bir vekilinin cevap vermesidir. Bakalım bundan sonra muhalefet vekilleri Arık ve Ataş’a kim cevap verecek?

 

Mış… Miş… Muş…

00- Mutasyonlu virüsün Kayseri’de de görülmesi, hepimizin daha dikkatli olması gerektiğini gösteriyormuş.

00-AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi ilk defa geldiği Kayseri’yi sevmiş.

00-Vekillerinden ses çıkmayınca, AK Parti, İl Başkan Yardımcısı üzerinden CHP’li Vekil Arık’a orman alanını işgal eden vatandaşın iddiaları konusunda cevap vermiş.

00-Kanada ve Kırgızların ortak olduğu Develi Öksüt’teki madende işçilerle uzlaşılmış.

00-Kayseri, Ocak ayında 235 milyon dolar ihracat yaparak yılsonunda 3 milyar hedefini tutturabileceğini göstermiş.

00-Kayseri bekleyedursun, Ankara - Yozgat ve Sivas’tan sonra, 8 Şubat’ta Konya-Karaman arasında da YHT test sürüşleri başlıyormuş.

00-Adalet Bakanlığı lojman yapılmadan cezaevinin yerinin millet bahçesi ve demokrasi müzesi yapılmasına mesafeliymiş.