VELİ ALTINKAYA


KORONA VE KÜTÜPHANE

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


İlk emri, ‘Oku, seni yaratan Rabbinin adıyla oku’ olan bir dinin mensupları olarak bizim okumayla - kitapla ilk tanışıklığımız köyün (Sarız-Yeşilkent) sonbahar ve kış aylarındaki akşam oturmalarında dinlediğimiz Hazreti Ali ve Battalgazi cenkleriydi. İlkokulla birlikte ders kitapları ile tanıştık. Bir süre sonra, 70’li yılların başında rahmetli babamın “Pazar yerinde uygun fiyata satılıyordu, aldım” dediği, ‘Emekli Albay-Kimyager Hüseyin Hilmi Işık’ın dini içerikli kitapları ile tanıştık. Parantez içinde, köşeli parantezlerin olduğu ilkokul okumuş veya okuyan o yaştaki insanlar için okuması - anlaşılması zor kitaplardı bunlar...

Orta okul için Kayseri’ye geldiğimde özellikle son sınıftan itibaren cebimde param oldukça sık uğradığım mekanların başında daha çok da Millet Caddesi’nde yoğunlaşmış kitapevleri yer alırdı. Babamın amcasının oğlunun (halamın) sobalı evinde onlarla beraber kalıyordum. Daha sıcak bir ortamda ders çalışmak için bugünkü Zeynel Abidin Hazretleri Türbesi’nin hemen yanında bulunan İl Halk Kütüphanesi’ne giderdik. Ara ara garip kokuları olsa da binanın kaloriferli olması ana tercih sebebimizdi. Kimi zaman ders çalışır, kimi zaman da kapının hemen sağında bulunan karteladan bulduğumuz kitapları ilgili memurdan isteyerek okurduk.

Büyükşehir Belediyemiz dün Beyazşehir’de bir kütüphane açtı. Daha doğrusu 4 kütüphanenin birlikte açılışını yaptı. Bir yandan açılışı takip ediyor, diğer yandan da yukarıda yazdıklarımı düşünüyordum.

Açılışta hem Başkan Büyükkılıç’ın hem de Vali Günaydın’ın ‘gündeme’ dair söylediklerine geleceğim; ama önce gezdiğim kütüphanede gördüklerimi size anlatmak isterim.

Muhteşem bir kütüphane olmuş. Pırıl pırıl... Ne ararsan var. Binlerce basılı ve elektronik kitap. CD ve DVD’ler, onlarca bilgisayar. Tez, süreli yayınlar ve bilgi adına ulaşabileceğiniz her şey... Güzel bir mimari, nefes aldığınız, içeri girdiğinizde gözünüzün-gönlünüzün açıldığı bir dizayn ve çalışma-oturma grupları.

Elektronik kartela, kitap, e kitap, tez, süreli yayın ve kitap dışı yayınlarla ilgili elektronik ulaşım ağı, 11 ayrı konu başlığı ile kitap arama metodu da yine dijital ortamda ilgililerin hizmetine sunulmuş. Bilgisayar odası, (15 bilgisayar saydım) toplantı salonu, grup çalışma odası, sosyal mesafe uyarısına göre dizayn edilmiş ve modern bir şekilde bölünmüş oturma-çalışma grupları, güler yüzlü personel vs...

İlgililerden sordum; burası Mustafa Çelik’in başkanlığı döneminde temeli atılmış bir kültür merkeziymiş... Açılışı yapılan kütüphane, o kültür merkezinin birinci katında. İlk projesinde Çelik Başkan kütüphaneyi bu binanın bodrum katında planlıyormuş. Binanın girişinde sağlı - sollu KAYTUR’un yiyecek-içecek mekanları ile havuz da dahil KAYMEK’in spor salonu var. Oraları da gezdim çok modern olmuş. Şimdi kütüphane olarak hizmete açılan kısım ise düğün salonu olarak planlanmış.

Memduh Başkan göreve başladıktan sonra, bölgede ‘düğün salonu’ işletmesindeki zorluklar ve talep daralması nedeniyle burası kütüphaneye dönüştürülmüş. Bence iyi de olmuş...

Bu arada Çelik Başkan’ın görevdeyken hazırladığı bir katalog vardı. Ona baktım, İldem’de yaptırılacak ayrı bir kütüphane projesi gözüküyor. Sanıyorum burası açılınca o proje rafa kaldırıldı.

‘Memduh Başkan, bu açılışa Çelik Başkan’ı davet etse daha iyi bir görüntü verilirdi’ diye düşünüyordum ki, Memduh Başkan’ın selefine davetiyeyi açılıştan bir gün önce mesajla ilettiğini öğrendim. Halef-selefin yan yana görüntüsü ‘algı’ bakımından da iyi olurdu.

Ne diyelim; büyüklerimiz her şeyin iyisini bilir.

Beyazşehir Halk Kütüphanesi ile birlikte, aynı anda Ziya Gökalp ve Argıncık Semt Kütüphaneleri ile Eski Sinema Onay’ın yerine yapılan Merkez Kütüphane’ye konservatuvarın boşaltılması ile yapılan ek kütüphanenin de videokonferans yolu ile açılışı yapıldı.

Memduh Başkan ve Vali Günaydın açılış öncesinde yaptıkları konuşmalarda koronavirüsle ilgili mesajlar da verdiler. Sandalye düzeni mesafe mefhumu gözetilerek oluşturulmuş. Hemen herkes maskeliydi. Hem Günaydın, hem Büyükkılıç, bir süre daha akraba ziyaretleri, asker uğurlama, taziyeler konusunda daha dikkatli olmamızı istedi. Başkan Büyükkılıç 142 vatandaşımızın kaldığı Huzurevi’nde yaptıkları titiz uygulamayı örnek olarak aktardı... Vali de Başkan da Kayseri’deki verilerin Türkiye ortalamasının altında olduğunu belirttikten sonra “Lütfen maske, mesafe ve temizliğe daha dikkat edelim” dedi.

Vali Günaydın isim vermeden iki örnek aktardı. Biri Yahyalı Yeşilköy’ü karantinaya aldıran ‘Askere hoş geldin ziyareti’, diğeri ise üç kardeşin köyde bulunan babalarına bayramlaşmaya gitmesi sonucunda 16 kişinin testinin pozitif çıkması olayı...

Bu iki olayı anlattıktan sonra Vali Günaydın, “Tedirgin etmek için değil, tedbirli olmamız gerektiğini vurgulama adına bu ifadeleri kullanıyorum” dedi.

Vali hemen her konuşmasında olduğu gibi, bu konuşmasında da biraz da sitem yollu ‘Hiçbir vilayette günlük sonuçlar açıklanmıyor. Biz de açıklamıyoruz. Zaman zaman sonuçları niye açıklamadığımız yazılıp çiziliyor. Kim açıklıyor da, biz açıklamamışız’ mealinde cümleler kullandı.

Keşke ülke olarak daha çok okusak. Maalesef dijital dönüşüm-devrim okurlarımızı bile körleştiriyor. Ülkemizde 6 kişiye bir kitap düşerken, batıda bir kişi ortalama 15-25 kitap okuyor. İlk ilahi emri ‘Oku’ olan bir coğrafyada hepimizin daha fazla okuması lazım. Geçmişte Makarr-ı Ulema adını da taşıyan bir şehre aslında bu yakışır.

Memduh Başkan ve ekibini bu güzel kütüphane için kutluyorum. Başkanımız Kayseri Devlet Tiyatroları Müdürü’nün atandığını, kadro onay sürecinin de kısa zamanda tamamlanacağı müjdesini yineledi. Eline-emeğine sağlık...

 

 

Mış… Miş… Muş…

00- Köye babasının yanına bayramlaşmaya giden üç kardeş nedeniyle 16 kişi virüse yakalanmış.

00-Vali Günaydın ve Başkan Büyükkılıç asker uğurlama, akraba ve arkadaş ziyaretleri ve taziyeler konusunda herkesi uyararak maske, mesafe ve temizliğe özen gösterilmesini istemiş.

00- Kayseri, son günlerde iki ayrı FETÖ operasyonuna sahne olmuş.

00- Kayseri’ye önemli bir bürokrat ataması gerçekleştirilmiş.

00- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Özhaseki, CHP’li belediyelerin bir yılda 12 bin kişiyi işten çıkarttığını söylemiş.

00- Bir süredir yoğun bakımda tedavisi süren MHP eski Milletvekili ve KTO eski Başkanı Hasan Ali Kilci için sevenleri dua ediyormuş.

00- MHP’li Vekil Baki Ersoy’un babasının sağlık durumu iyiye gidiyormuş.

00- İYİ Parti’de 3 adayın yarışacağı Kocasinan Kongresi’nden sonra il başkan adaylığı hesapları da yeniden yapılacakmış.

00- İYİ Partili Vekil Dursun Ataş ’ın ilçe kongrelerindeki ‘tarafsız’ tavrı partililerince takdir ediliyormuş.

00- İYİ Parti Melikgazi Kongresi’nde İl Başkanı dahil, bazı meclis üyeleri ve ünlü isimler ‘il delegesi’ seçilememiş.