VELİ ALTINKAYA


KÜLTEPE ATAĞI

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Salı, Kültepe- Kaniş- Karum için önemli bir gün. Erciyes Anadolu Holding’in kazı,Turkuvaz Medya’ nın da tanıtım sponsorluğunun startı verilecek salı günü.

Bu sponsorluk ile artık Kültepe kazıları birkaç ay değil, yıl boyunca sürecekmiş. 12 Kasım’da konuyla ilgili yazdığım yazının bir bölümünü size aktarırsam, burada ne yapılmak istendiği daha iyi anlaşılır.

Kültepe Kaniş Karum’da bir yerleşim olduğu  ilk olarak 1881’ de tesbit edilmiş. Aradan 138 yıl geçmiş. Kabul etmeliyiz ki o yıllar Osmanlı’nın en sıkıntılı dönemleri. Osmanlı’dan sonra, Milli Mücadele’den çıkan devlet (cumhuriyet) ve millet, tarihi eserlerden çok ekmek, yani üretme peşindeydi.

Bölgede ilk ciddi kazı çalışmaları Cumhuriyetin ilk arkeologlarından olan Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından 1948’de başlatıldı. Hoca’ yı 1984’ün temmuzunda tanımıştım. Kültepe’ye ilk defa da o zaman gitmiştim. Babacan tavrı, özellikle kazı bölgesinde güneşten korunmak için kafasından hiç çıkartmadığı yazlık fötr şapkası dikkatimi çekmişti Hoca’nın...

Kazı bölgesinin girişindeki küçük sergi salonunda bizi karşıladı ve ‘Gelin çocuklar yeni çıkan eserleri size göstereyim’ derken çok heyecanlıydı.Tahsin Hoca’dan sonra bir süre talebesi Emre Hanım, neredeyse on yıldır da Fikri Kulakoğlu Hoca kazı çalışmalarını yürütüyor...

Geçen yıl gazetelerde bir haber okumuştum. Kültür Bakanlığı yurt genelindeki kalıntılara yönelik kazı çalışmaları için 30 milyon lira ödenek ayırmış. Dönemin bakanı bunu ‘büyük ödenek’ diye takdim etmişti. Bu, restorasyon değil, kazı için ayrılan ödenek.

Tahsin Hoca ile ilk tanıştığımız yıllarda gelen ödenek kaç liraydı hatırlamıyorum. Hoca, gelen ödeneğin ortalama 2 ay kadar kazı için çalıştırılan çevre halkına verilen ücret ve yiyecek masraflarının karşıladığını söylemişti.

Bunun için ara ara kendi kendime ‘Acaba bazı tarihi eser ve mekanları hiç gün yüzüne çıkarmasak da toprağın altında kalsa daha mı iyi? Binlerce yıldır nasıl olsa toprak onu korumuş. Biz günyüzüne tam olarak çıkartamayıp, yarım yaptığımız kazı ile o eseri koruyamayacak ve insanlığın hizmetine sunamayacaksak, toprağın altında kalsın, bir gün nasıl olsa biri günyüzüne çıkartır’ diye düşündüğüm çok oldu.

Hititlerin ilk başkenti, Asurlu tüccarların hayran olduğu bu şehir (Kaniş-Karum) aslında Kayseri’ nin, hatta Anadolu’nun en önemli ve ilk ticari mekanı...

Burada bulunan 24 bin eser (çoğu tablet) iyi okunsa, Suriye ve topyekün Mezopotamya bölgesi ile nasıl bir ticaretin yapıldığı daha iyi anlaşılacak. Bugün de Dicle ile Fırat’ın çevresinde kalan dünkü Mezopotamya toprakları için neler yaşandığını görüyorsunuz.

Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde ısrarlı görüşmelerden sonra, Bakanlığın kazı için ayırdığı bütçeye ilave olarak Köşk’ ten de 500 bin lira bir ödenek gönderilmişti. Fikri Hoca’nın bu ödeneği nasıl ballandıra ballandıra anlattığını hiç unutmam...

 

Devlet yeni bir uygulama yaptı; iyi de yaptı. Nasıl ki bir hayırsever kamuya bir bina yapıyorsa oraya harcadığı para vergiye esas matrahtan düşüyorsa, tarihi eserlerin restorasyonu veya kazılar için özel sektörün harcadığı para da vergi indirimi açısından aynı muameleye tabi tutuluyor.

Bunun için yıllardır, ‘Keşke bir hayırsever çıksa da Kültepe’nin kazısına katkı verse’ dediğim çok olmuştur. Özellikle Şanlıurfa’da Göbeklitepe’nin Doğuş Grubu’nca finanse edilmesi, Cumhurbaşkanımızın 2019’u ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan etmesi benim Kültepe’ye yönelik beklentimi de artırmıştı.

Bir süre önce ziyaret ettiğim Valimiz Sehmus Günaydın, “Kültepe’ye orijinal bir kerpiç ev yaptırıyoruz. Sağ olsun Erciyes Anadolu Holding, Kültepe kazılarına sponsor oldu. Holding CEO’su Alpaslan Bey’e ve yönetimine teşekkür ediyorum. Turkuvaz Medya da Kültepe’nin tanıtım sponsoru. Bu ayın 26’sında Turkuvaz Medya’nın yazarlarının önemli bir bölümü şehrimize gelecek. Turkuvaz Medya grubu buradan canlı yayın da yapacak. Bundan sonra Kültepe’de çok güzel şeyler yapacağız. Bir kaç yıl içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatları ile önümüzdeki yıllardan birini ‘Kültepe Kaniş- Karum yılı’ ilan ederiz inşallah...” dedi.

Memduh  Başkan da Kültepe’ye bir kaya oyma müze yapacak. Sanıyorum çalışmalar başladı. Kültepe ile ilgili ‘2023 Hedefleri’ ortaya koymalı ve kararlı adımlarla ilerlemeliyiz.

Keşke ticari dehasında Kültepe’nin izleri bulunan Kayseriliye turizm yoluyla para kazanmanın daha kolay olduğunu yıllar önce anlatabilseydik. Kayseri’nin her alanda turizm değerleri var; ama hedeflerimizi yakalayabilmemiz için önce bu işe inanmamız gerekiyor.

 

Mış… Miş… Muş…

00- AK Parti’nin 8 il başkanının talimatla istifa ettirildiği kongre sürecinde, Kayseri’nin Şaban Çopuroğlu ile yola devam etmesi kararı alınmış.

00- Muhalefetin ‘erken seçim’ söylemine halk, ‘biz geçim, onlar seçim derdinde’ diye tepki gösteriyormuş.

00- CHP Melikgazi’de tartışmalı delege seçimleri yarın yenilenecekmiş.

00- CHP, yarın yapılacak Talas delege seçimini de haftaya ertelemiş.

00- Salı günü Kültepe- Kaniş- Karum’daki sponsorlu kazı çalışmaları ve tanıtım için start verilecekmiş.

00- Hava İkmal Millet Bahçesi ile  Belsin Hastane Arası Raylı Sistem Hattı’nın ihalesi yeni yıla kalmış.

00-TBMM Araştırma Komisyonu, Kayseri’de okulları gezmiş.

 

KULİS BULVARI

AK PARTİ’DE 8 İL BAŞKANI AYRILDI

AK Parti’de kongre takvimi işliyor. Daha delege seçimleri yapılmadı. Ancak kongrede yeniden aday olması istenmeyen il başkanları Ankara’ya çağrılarak istifaları istendi. Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir şu ana kadar Kütahya, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, Igdır, Siirt, Kırşehir ve Amasya olmak üzere toplam 8 il başkanının istifa ettiğini açıkladı. Bu sayı belki birkaç tane daha artar. Ama15’i geçmez. Daha önce defalarca yazdığım gibi Kayseri için bir sıkıntı gözükmüyor. Yetkili ve ilgililer resmen deklare etmese de Kayseri İl Başkanı’na ilçe ve il kongresi için gerekli talimatlar verilmiş gibi. Kim bilir belki de İl Başkanı Şaban Çopuroğlu Ankara’daki son toplantıda bu konuda ‘büyüklerimizi’ de bilgilendirmiştir. AK Parti kurmayları tüm ilçeleri gezdi ve yol yüreyecekleri ilçe başkanlarına kongre hazırlık talimatlarını verdiler. Aralıkta delege listeleri hazırlanır, yeni yılla birlikte de ilçe kongrelerine başlanılır.