VELİ ALTINKAYA


Kültür, Turizm Ve Eğlence

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin basın toplantısı vardı... Başkan, görev süresinin son bir yılında şehrimizin geleceği açısından benim de önemsediğim kültür, turizm ve eğlence merkezli yapacaklarını anlattı...

İlçe belediye başkanları, parti yöneticileri, meclis üyeleri, belediye bürokratlarının da katıldığı toplantıda Başkan Özhaseki söze “2000’li yıllar Kayseri’nin geleceği açısından çok önemli. Yıllar sonra şehrin geldiği noktayı gördüğümüzde, bütün bu yapılanların bu yıllarda planlandığını ve hayata geçirildiğini göreceksiniz” dedi...

Şehre sadece belediye hizmetleri açısından değil, kendisinin de katkı verdiği Abdullah Gül Üniversitesi, yeni hastane kompleksi, spor tesisleri vs projelerden birer cümle bahsettikten sonra 2013’de yapacaklarını anlatmaya başladı.

Mealen, “Erciyes bize bağlandıktan sonra yıllardır kaderine terkedilmiş bu dağın bir kayak merkezi olması için harekete geçtik. Eğer bu projeyi başlatmasaydık kimse bize ‘Niye buraya bir kayak merkezi yapmıyorsun’ demezdi. Ama gelinen noktada 250-300 milyon liraya yakın harcama yaptık... 24.5 Km mekanik tesis oldu. Yüz km uzunluğunda pist alanı oluştu. Yapay gölü tamamladık, kimsenin yapamadığını yaparak 21 otel yerinin satışını gerçekleştirdik. Bu yılda Erciyes’e yönelik çalışmalarımız sürecek, öncelikle Tekir bölgesindeki mekanik yapıyı kapalı hale getireceğiz” dedi...

12 kavşak ve yol çalışması yaptıklarını hatırlatan Başkan Özhaseki bana göre Erciyes Projesi’nden sonra geleceğe bırakılacak en önemli çalışmasının detaylarını aktarmaya başladı. O da Kültür Yolu Projesi.

Bu proje kapsamında Gehver Nesibe Şifahanesi’nden başlayan, müthiş bir tarih yolu, kültür yolu oluşturuluyor... Mevcut Şifahane tarihi fonksiyonu da muafaza edilmek kaydıyla Selçuklu Uygarlığı Müzesi’ne dönüştürülecek. Çalışmanın altı ay sonra tamamlanacağı ifade edildi. Avgunlu Medresesi, Roma Mezarı’nı takiple Meydan’a ulaşılacak. Meydan’a bakan bütün yeni binaların cephesi yeniden düzenleniyor. Sonra yıllardır proje ve tahliye çalışması sürdürülen Kaleiçi Projesi hayata geçirilecek. Başkan Özhaseki Kaleiçi’nde tahliye sorununun çözüldüğünü ve bir aya kadar yıkım çalışmalarının başlayacağını ifade etti... Takiple Hunat Medresesi bir kültür merkezine dönüştürülecek.

Meydan’da yapılan düzenlemenin benzeri Kiçikapı’da gerçekleşecek... Kiçikapı’daki tarihi kilise de kültür merkezi olacak. Sonra Kayseri Lisesi. Kayseri Lisesi binası restore edilerek zemin katı Milli Mücadele Müzesi, birinci katı ise protokol amaçlı kullanılmak üzere başkanlık makamı olacak... Buradan Tavukçu Mahalllesi’nde yeni oluşturulan Kayseri Mahallesi’ne geçiliyor... Burada da inşaat çalışmaları önemli oranda tamamlanmış. Burada eski Kayseri ’ nin küçük bir minyatürü hayata geçiyor.

Bu kültür yolu çalışmasının belki de en maliyetlisi Cami Kebir çevresinde gerçekleşecek gibi. Cami Kebir’in iki ayrı cephesinde bulunan birkaç yüksek katlı bina istimlâk edilerek cami etrafı boşaltılacak ve buranın Kapalı Çarşı, Vezirhanı Pamukhan, Bedestenle bağlantısı net olarak kurularak yeniden Meydan’a çıkış sağlanacak...

Bana göre Kayseri’de tarih, kültür ve turizm adına yapılabilecek en önemli projelerden biri bu... Ama bütün bunların hayata geçirilmesi sanki 3-4 yıl daha sürer gibi...

Başkan Özhaseki’nin 2013’de emek vereceği çalışmalardan biri de Anadolu Harikalar Diyarı... Sadece anlatılanlardan gördüklerimiz kadarı ile emin olun yılın 7-8 ayı insanlar buraya gitmek zorunda kalacak. Sadece Kayserililer değil, çevre vilayetlerden özellikle haftasonları çocukların ebeveynlerini Kayseri’ye gelmek için zorlayacaklarından hiç şüphem yok.

Yeni halk kompleksi, inşaat malzemecileri sitesi, raylı sistem hattının İldem ve Talas istikametinde devam eden çalışmaları sürecek... Raylı sistem duraklarına kitap konulup, taksi durakları tek tip hale getirilecekmiş.

Büyükşehir Belediyesi yanındaki askeri lojmanlar yıl içinde yıkılacak ve Belediyenin cephesi yeniden düzenlenerek Sivas Caddesi bağlantılı modern bir park haline dönüştürülecekmiş.

Erciyes Projesi, Kültür Yolu, Anadolu Harikalar Diyarı emin olun birkaç yıl içinde olmasa da 3-4 yılda Kayseri’de yerli ve yabancı turist sayısını patlatacaktır.

Başkan Özhaseki’yi dinlerken yeniden adaylığının önünde bir engel olmadığını bildiğim için bir ara kendi kendime, “Keşke 2015 seçimlerinde Ankara’ya gitmese de bunların tamamını son döneminde bitirse” dedim.

Evet, gerçekten bu projelerin tamamlanması bir ticaret ve sanayi şehri olarak bilinen Kayseri’yi artık kültür, sanat ve turizm şehri yapacaktır.

 

AKİL’LER KAYSERİ’DE

Ahmet Taşgetiren başkanlığındaki Akil İnsan Heyeti bugün Kayseri’de olacak. Ağırlıklı kısmı uçakla İstanbul’dan, bir bölümü ise Ankara’dan karayolu ile gelecek olan heyet ilk olarak Melikşah Üniversitesi’ni ziyaret edip öğrenci ve öğretim üyeleri ile görüşecek. Sonra bir şehit ailesini ziyaret edecek olan heyet üyeleri buradan Erciyes Üniversitesi’ne geçecekler... Heyet bu noktadan sonra ikiye bölünerek bir grup Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği’ni, diğer grup ise Hacı Baktaş-ı Veli Derneği’ni ziyaret edecek. Son olarak STK temsilcileri ile akşam bir araya gelinecek. 9 kişilik heyetten üç kişi akşam Kayseri’den ayrılırken kalan 6 kişi ise TV programları ile birlikte geceyi Kayseri’ de geçirip ertesi gün Nevşehir’e hareket edecekler. İnşallah Kayseri bu hassas süreçte misafirimiz olan heyet üyelerini bize yakışan vakarda karşılar.

(17 Nisan 2013 tarihli tekrar yazı)