VELİ ALTINKAYA


KÜLTÜRE SAHİP ÇIKMAK

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Kültepe Kaniş-Karum Anadolu’da ilk yazının öğrenildiği yer. Anadolu’nun önemli ticaret merkezi. Mezopotamya bölgesindeki Asur Ticaret Kolonileri’nin binlerce yıl önce deve kervanları ile sık sık uğrak verdiği bir bölge Kültepe Kaniş- Karum...

Daha önce yazdım; bölgenin varlığı aslında 19. asrın ikinci yarısında ecnebi arkeologlar tarafından tespit edilmiş. Ülkemiz bölgeye ancak 1948’de eğilebilmiş ve rahmetli Tahsin Özgüç Hoca’yı ‘Kazı Heyeti Başkanı’ olarak görevlendirmiş. Yani kazı çalışmaları 70 yılı aşkın süredir devam ediyor.

‘İğne ile kuyu kazarcasına’ sürdürülen kazı çalışmalarına ayrılan ödenek çok az olduğu için, 70 yılda ‘bir arpa boyu yol’ ancak alınabildi. Yine de ‘kıt imkanlara’ rağmen bölgede 24 bine yakın çivi yazılı tablet, yüzlerce mühür, kap- kacak vs. bulundu ve müzelerde teşhir ediliyor.

Bölgede Tahsin Hoca ile başlayan kazı çalışmaları bir süre Hoca’nın talebesi Emre Hanım tarafından sürdürüldü. Uzun süredir de ‘Kültepe Kaniş- Karum Kazı Heyeti Başkanlığı’nı Fikri Kulakoğlu’ Hocamız yürütüyor.

Valimiz Şehmus Günaydın’ın girişimleri ve Erciyes Anadolu Holding’in ‘babayiğitliği’ ile Kültepe kazılarında önemli bir adım atıldı. Kültepe’de kazı çalışmalarının ağır gitmesinin temel nedeni şüphesiz ki ödenek yetersizliği idi. Bu noktada Erciyes Anadolu Holding maddi katkı sağlayacak. Bölgenin tanıtımı için de Turkuvaz Medya devrede... O noktada finansörlüğü de Erciyes Anadolu Holding yapıyor.

Göbeklitepe’de Doğuş Holding ve NTV’nin yaptığını Kültepe’de yapabilirsek bu şehrin, hatta Anadolu’nun kültür ve turizm tarihine büyük hizmet etmiş oluruz.

Geçtiğimiz salı günü Vali Günaydın, Başkan Büyükkılıç, ERÜ ve KAYÜ Rektörleri ve bazı il müdürlerimiz ile TMSF Başkanı ve Erciyes Anadolu Holding yöneticileri, Turkuvaz Medya A Spor yönetici ve sunucularının bir bölümünün katıldığı etkinlik düzenlendi.

TMSF Başkanı Muhittin Gülal burada yaptığı değerlendirmede “Kayseri tarihini 6000 yıl önceye dayandıran belgelerin gün ışığına çıkarıldığı Kültepe Kaniş/ Karum insanlık tarihini aydınlatması açısından çok önemli bir tarihi değerimizi ifade etmektedir. Bu nedenle Erciyes Anadolu Holding olarak tanıtım sponsorluğunu üstlenerek destek olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Toplantıdan sonra TMSF Başkanı’na ‘Bu kazıya katkınız ne kadar devem edecek?’ mealinde bir soru sordum. TMSF Başkanı yuvarlak bir cevap verdi. Ama Vali Bey devreye girerek katkının uzun süreli olacağını ima eden veya bekleyen cümleler kurdu. Tam o esnada yan yana oturduğumuz Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu Hocamız “Sayın Valim bakanlık bugün bölgede kazı çalışmalarının 12 ay yapılabileceğine dair izni verdi” dedi...

Erciyes Anadolu Holding CEO’ su Alpaslan Baki Ertekin, Holding’in ‘iyi yönetimi’nin yanı sıra, sosyal sorumluluk projelerine de her manada katkı veriyor. Kültepe konusunda da Valimizden gelen talep üzerine ‘sıcak, samimi ve gayretli’ bir çalışma ortaya koyduğunu söylememiz lazım.

Turizm değerlerimize sahip çıkılması ve tanıtımı noktasında Vali Günaydın ile Başkan Büyükkılıç’ın uyumlu ve omuz omuza çalışmalarını da takdirle takip ettiğimizi söylemem lazım.

Fikri Kulakoğlu Hoca bölge ile ilgili yerinde bilgi verirken Kaniş-Karum’da 900’ün üzerinde kerpiç ev olduğunu, 70 yıldır devam eden kazıyla ancak bu evlerin 70 kadarının açılabildiğini söyledi.

Anlayacağınız Bakanlığın ödenekleri ile bölgede kazı çalışmalarını tamamlayıp turizme açalım dediğimizde bu hızla daha yüzlerce yıl geçmesi gerekiyor. 70 yılda 70 kadar kerpiç evi günyüzüne çıkarttığımıza göre...

Kültepe ile ilgili 15 yıl kadar önce yazdığım bir yazıda İtalya’nın Pompei şehrini örnek göstermiştim. Aynı adla anılan yanardağın hemen eşiğindeki bu şehrin kalıntıları her yıl milyonlarca turist çekiyor. Kültepe Kaniş Karum, mimari özellikleri itibariyle belki Pompei kadar olamayabilir. Ama emin olun bölgeden çıkan tabletlerdeki metinlere bakıldığı zaman, binlerce yıl öncesinde insanlığın nasıl ticaret yaptığından hayatın tüm şartlarına dair kural ve kararları burada bulabilirsiniz.

Bizim nesil görebilir mi bilmiyorum; ama inanırsak Kültepe bu coğrafyada turistlerin mutlaka uğramak istediği bir mekan olur.

Kapadokya Krallığı’nın başkenti olan Kayseri, bugün Kapadokya olarak bildiğimiz bölgeye gelen 2.5- 3 milyon turistin % 30’ unu bile Kültepe- Kayseri’ye uğratabilse büyük bir başarı...

Bu noktada en büyük engel kazıya ayrılan ödenek yetersizliği ve tanıtımdı. Bu önemli adım için katkı veren herkesten Allah razı olsun.

 

Mış… Miş… Muş…

00-  Dernek, vakıf ve kooperatiflerin genel kurullarında ‘ibra edilmeyen’ yönetimin herhangi bir üyesi, üzerinden bir dönem geçmeden yeniden yönetime talip olamazmış.

00-  Kayserispor’un yarın yapılacak genel kurulu için Ankara’da özel görüşmeler olmuş.

00- Anayurt Raylı Sistem Hattı için 30 milyon Avroluk kredi sözleşmesinin imzalanması alkışlanmış.

00-AK Parti İl Başkanı Çopuroğlu yeniden adaylığı konusunda ‘tok gönüllü’ ve kendisine yakışan tarzda konuşuyormuş.

00- KAYÜ Rektörü Karamustafa, 10 gün içinde makamını ve idarecilerin bir bölümünü 15 Temmuz Yerleşkesi’ne taşıyormuş.

00- CHP’de pazar günü yapılacak Talas Delege Seçimi için 70 delegeli Mevlana Mahallesi  abluka altındaymış.

KULİS BULVARI  

HIRSIZLAR PARAMI ÇALIYOR

Allah cümleye helalinden daha fazla versin; Karacaören’de arsasını 16 yıl önce aldığımız, 13 yıl önce de yaptırdığımız bir bağımız var. Geçen yıl bağ evine kamera taktırdım. Zira hırsızlar bölgede cirit atıyor. Kamera internetle çalışıyor doğal olarak. Bir telefon ve internet hattı için her ay neredeyse 100 lira kadar da Türk Telekom’a para ödüyoruz. Hırsızlar geçen ilkbaharda bölgedeki kabloları bakır için çaldılar. Telokom da ‘hırsızların hızına yetişemiyoruz’ gibi gerekçeyle yeni hattı üç ay çekemedi. Dolayısıyla biz kamerayı izleyemeden, yani interneti kullanmadan Türk Telekom’a tıkır tıkır parayı ödedik. Kablo hırsızları cezaevinden çıkmış ve iki hafta önce aynı kabloları bir daha çalmış. 15 gündür kamerayı yine izleyemiyoruz ve internet parasını emekli maaşından talimatla ödüyoruz. Böyle giderse hırsızları yakalamak için Telekom’un kablolarının başında nöbet tutacağız. Telekom bu kez hattı kaç ayda yeniler acaba?