H. Ali YILDIRIM


KÜRESEL DÜNYA ?KÜRESEL LIFE´

Yeni Dünya - H. Ali Yıldırım


Yukarıdaki başlık çok tanınmış bir şarkıcının yanılmıyorsam 2000 yılında yayımlanan albümündeki bir şarkısından alıntıdır. (Tarih yanılgısı varsa özür). Tarihe dikkat 21. Yüzyılın tam başlangıcı. İlk bakışta laf olsun diye yazılmış bir dize gibi gözükebilir ama bence hiç te öyle değil. Bu sözlerin 21. Yüzyılın hemen başında kullanılması da tesadüf olamaz. Bu yüzyıl ile birlikte ?Küresel Yaşam?a girdiğimizi anlatıyor. "Life" İngilizce ?de "yaşam" demek. Mesajı aldık mı? "Küresel Yaşamda birkaç yabancı kelime bilmemiz gerekir"?

Şarkı Küresel bir yaşamı hafızalara yani bilinçaltına işliyor. Evet, bir büyük küresel rüzgâr esiyor. Buna kimsenin "Dur" deme gücü yok. Bu projenin dışında kalma şansınız sıfır. Çünkü gelen akım ABD gibi süper güçleri bile çok çok aşıyor. Çoğu zaman neyin içinde olduğumuzu bile anlamakta zorlanabiliyoruz. Gelen sistemin açık bir kural kitabı yok, her şey üstü örtülü ve kodlanmış. Durumu okumak için Kızılderili´nin doğayı koklaması gibi davranmak gerekiyor. Bu yüzyıla "Dijital Medeniyet" te deniyor. "Yapay Zekâ" bu medeniyetin ana teması. Yani gelişmiş bilgisayarların ?Küresel Yaşam´ı yönetmesi anlamına geliyor. Bitcoin, Dijital Medeniyetin Dijital Para birimi. Yani Doların yerini alacak olan paradan bahsediyoruz. Belki adı ileride değişir. Eski düzen savunucuları tarafından şimdilik saf dışı bırakıldı?

Görebildiğimiz kadarıyla ?Küresel Life?ın işaretleri: Artan uluslararası arkadaşlık, iş ve evlilikler, dünyanın öbür ucu ile bedava telefon görüşmeleri, "Emoji" denen şekillerle ortak dil ve duygu oluşturulması, vize koşullarının sürekli yumuşaması, dijital paranın çıkması, uluslararası ticaretin artması, uluslararası gayrimenkul satışlarının artması, havayolu ücretlerinin düşürülerek uluslararası kaynaşmanın teşvik edilmesi, uluslararası hızlı tren ile mesafelerin kısalması, İpek yolu ile uluslararası ticarete küresel bir format verilmesi, kurulmakta olan yüzlerce Serbest Bölge ile dünyanın tek elden yönetilen bir pazar haline getirilmesi, dünyanın her yerinde AVM´lerin inşa edilerek içinde aynı tip ürünlerin pazarlanması, yiyeceklerin bile küresel olması, küresel markaların iç piyasanızda dolaşmasını engelleyemez olmanız, bir kavramın önüne "Uluslararası" yazdığınızda değerinin 10´a katlaması, ABD´de para gücünün siyasi gücün önüne geçmiş olması, aynı para gücünün Sovyetler Birliği gibi bir imparatorluğu yıkabilmesi, kuşaklar arası anlayış farkının derinleşmesi vs bir yığın örnek sıralanabilir...

Görüldüğü kadarıyla Türkiye Avrasya ve Ortadoğu´nun cazibe merkezi haline geliyor. İstanbul´a dev bir finans merkezi inşa ediliyor. Herhalde bu sadece Türkiye´ye hizmet etmeyecektir, Bölgenin Finans merkezi olduğu kesin. Bu aynı zamanda İstanbul´un ?Bölge Ticaret Merkezi? olacağı anlamına da gelir. Bölge´den kasıt Avrasya ve Ortadoğu. Şehir Hastanelerini, Hızlı Trenleri, Ucuz uçak biletlerini ve Türkiye´deki ticaret imkânlarını, Savunma Sanayii yatırımlarını Avrasya ve Ortadoğu açısından bir düşünün. Sınır engeli her geçen gün azalıyor. Bölge ekonomik liderliği diye bir kavram türetilecek. Bölge Lideri olacaksanız, Finans, Ticaret, Lojistik ve Güvenlik sizden sorulacaktır. Bunun için de büyümeniz ve büyük olmanız gerecektir. Her yer eskiye göre daha yakın. Siz Kayseri´den Ankara´ya ulaşmadan Katar´daki İstanbul´a iniyor. Sizce de dünya küçülmemiş mi?...

Dünyanın büyük kavgasının ana konusunun ?Yeni Dünya Düzeni? olduğu bence görülüyor. Esen rüzgâr çok güçlü, ABD´yi bile saçmalatıyor.  Bu kavga ülkelerin iç politik çekişmelerine de yansıyor. Tüm bunlar Yeni Dünya´nın ayak seslerine benziyor?

Bayramınız kutlu ve mutlu olsun?