SAMİ DAYANGAÇ


KÜTÜPHANE

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Başarılı çalışmaları ile her geçen gün şirin Talas’ın güzelleşmesini sağlayan Mustafa Yalçın, onca başarılı hizmetlerine bir yenisini daha ekleyerek modern bir kütüphanenin açılışını yaptı.

Yaklaşık 20 yıldır çok yakından tanıdığımız Mustafa Yalçın'ın bu hizmetleri asla tesadüfi değil. Bu şehirde çok okuyan, okuduğunu anlayan ve unutmayan birkaç kişiden biridir Sayın Yalçın. Okurken altını çizer, not alır, fikrini yazar. Çok yoğun mesai sonrası bile mutlaka okur. Kitaplarına gözü gibi bakar. Şimdi o kitaplarını Talas kütüphanesine bağışladı.

Bürokrasinin en tepesinde uzun yıllar görev yaptı. Şehrin en önemli projelerinde imzası var. Bunca yıldır pahalı hediye asla almayan Mustafa Yalçın, kitap aldığı zamanki neşesi her zaman farklı olmuştur.

Pandemi döneminde yavrularımız uzaktan eğitim aldılar ve kütüphanelerin önemi daha da ortaya çıktı. Bu nedenle kişisel görüşümüz şudur, camiler, alışveriş merkezleri mutlaka kütüphaneli hale getirilmelidir. Düşünelim, camilerde kütüphaneler olsa, internet imkanı verilse başta gençler dolmaz mı? Aynı şekilde AVM’lerde büyük kütüphaneler olsa, aileler yavrularını derslerini yapmak üzere, araştırma yapmak için bırakır, kendileri de alış verişlerini tamamlar.

Allahımızın peygamber efendimize yolladığı kitabımızın ilk emri nedir, ‘Oku’. Neden okumuyoruz?

Her camide kütüphane olsa, araştırma, ders çalışma için gelen gençler aynı zamanda namaz da kılar değil mi? Cemaatten ders vermeye gelenler de olur.

Sıcak evlerde, her türlü imkanı olanlara bu yazdıklarımız gereksiz gelebilir. Ama herkesin şartları aynı değil ki...

Herkesin evinde aleti yok, kiminde internet yok. Her mahallede cami var. İmamlarımız, her cumada hiç aksatmadan yardım talep ediyorlar. Bu yardım talepleri kıyamete kadar sürecek gibi. Oysa kitap yardımı da isteyebilir, ansiklopediler, kaynak eserler, romanlar, hikaye ve masal kitapları toplanır, tasnif edilir ve gençlere sunulur. İnanın çok da kolay yapılır.

Avrupa’nın en büyük AVM’si açılmış. Cumhurbaşkanı açacak diye afişler basıldı ama cumhurbaşkanı gitmedi. Ya da haberi olmadı. Bu AVM’de oraya yakışan bir kütüphane olamaz mı? Önemli yazarlar imza günü yapamaz mı? Şehrimiz yazar ve şairlerinin kitapları sergilenemez mi?

Şehrimizin okey ve atari salonlarından çok kütüphanelere, okuyan insanlara ihtiyaçları var. Cafeler neden kitaplık kurmaz?

Okuyalım, okumayı teşvik edelim. Biz elimizde telefonla oynarken, TV izlerken çocuklarımıza oku diyemeyiz. Etkisi olmaz. Öğüt veren değil, örnek olan birey olmalıyız. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olamayız. Bilgi de ancak okuyarak, araştırarak, mukayese ederek elde edilir. Soğuk kış günlerinde gençlerimiz nerede kütüphane varsa gider, hem ısınır hem de bilgi sahibi olur. Böylece fikir sahibi gençler çoğalır ve memleketimize faydalı olur inşallah.