İDRİS YAVUZ


MAL VE CAN'IN SİGORTASI


Günümüzdeki varlıklı insanları, siyasileri, koltuk düşkünlerini, şöyle bir değerlendirmeye tabi tuttuğumuzda, bu tip insanların bazıları doyumsuz, hırslı ve tamahkârdır. Onların gözlerini mal-mülk, makam hırsı bürümüş, hayırseverlik, fakir fukarayı düşünme duyguları körelmiştir

Hz. Muhammed (sav) bir hadis’i şeriflerinde;

“Bir mülk, senden öncekilere baki kalsaydı, sana kadar gelmezdi. Başkalarına kalmayan miras, sana da kalmaz” buyururlar. (Zübtetül Buharı S.478)

Zenginlik; parası çok, evde uşağı ve hizmetçileri olan, mutfağı, kileri dolu, tuzu kuru kişiler için kullanılan bir deyimdir

İnsanoğlunun bitmez, tükenmez ihtiyaçları, sonu gelmeyen istekleri, sınırsız hayalleri vardır. İmkânlarımız yeterli değilse,“Ah bir zengin olsam!” diye iç çekeriz, ellerimizi açıp Allah’tan mal mülk, para, servet talep ederiz.

Bu durumlarda kalbimiz bize ‘hayırlısını istemek’ gerektiğini söyler. Doğrusu da budur Aslında. ‘Hayır, bildiğimizde şer, şer bildiğimizde hayır olabileceği’ ikazını unutur, inatla ve ısrarla zenginlik isteriz.

Rahatlık ve lüks arayışı, gelecek endişesi, çoluk çocuğun istikbali gibi sebeplerle zengin olmayı düşleriz.

Burada kanaatkârlık,’bir lokma, bir hırka’ demek değildir! Müslüman ebetteki zengin olacaktır. Lüks içinde yaşamayı hayatın gayesi zanneden, dinî duyarlılığı zayıflamış insanların. ‘Zenginlik’ ve ‘fakirlik’ anlayışları çok farlı bir şeydir.

Asıl konumuz zenginlik, fakirlik ya da bunların hangisinin üstün olduğu değil, dünya sevgisine, hırs ve açgözlülüğe ve gaflete; dikkat çekmektir.

Zenginliği; ‘ihtiyaçtan fazla mal veya servete sahip olma hali’ diye tanımlayabiliriz. Fakat çağımızda ‘beşerî ihtiyaçlar sınırsızdır’. Dinimiz bize, çalışarak rızkımızı helalinden kazanmayı ve ihtiyaç fazlasından infak etmeyi (Yoksula yardımı) emrediyor.

Hz. Peygamber ( s.a.v). “Ademoğlu’nun iki vadi dolusu malı olsa, üçüncü bir vadi daha ister.” buyuruyor. Dünya hırsı olan insanın karnını ancak toprak doyurur.

Toplumda zaruret içinde bulunanları görüp gözetmek gerekiyor “Malı ben kazandım, dilediğim gibi harcarım; servetimi sürekli çoğaltır, mal üstüne mal yığarım ”sözü yanılgıdır.

Efendimiz( s.a.v) “Zenginlik mal çokluğundan ibaret değildir. (Hakiki) zenginlik gönül zenginliğidir.” buyurmuştur.

Eğer burada ihtiyaçlarımızı karşılayan faydalı şeylere sahip olmaksa, sağlık, akıl, irade, ilim gibi paha biçilemeyen zenginlikleri de hesaba katmak gerekir.

Zenginliği sadece bu dünya için değil, ebedi âlemi, Ahiret’i esas alarak kazanmalıdır.

İnsan, Karun kadar zengin olsan ne fayda? En büyük servet, kanaattir.

Karun, Firavun döneminde Mısır'da yaşayan, Hz. Musa’ya inanan yoksul bir zattı. Büyük bir servetin sahibi olunca Hz. Musa’yı inkâr etmiştir. Bu olay Kuran'da;

"Böylelikle kendi ihtişamlı, süsü içinde kavminin karşısına çıktı. Dünya hayatını istemekte olanlar: "Ah keşke, Karun'a verilenin bir benzeri bizim de olsaydı. Gerçekten o, büyük bir pay sahibidir" dediler." (Kasas Suresi, 79)

Karun, Allah’a ve Peygambere başkaldırıp nankörlük etti. Sahip olduklarını kendinden bildi. Kibirlenip azgınlık yaptı. C. Allah, da Karun'un malını, mülkünü helak etti.

Bu olay aynı zamanda kendinden sonra gelenler için de bir ibret olmuştur.

Zenginlik, dünyanın geçici süsüne aldanmadan, Allah yolunda sıkıntılara göğüs geren, helal kazancından fakirlere infak eden, malca, imanca, akıl ve takvaca önde olan kimselere aittir.

Kimse dünyada kalıcı değildir.

Yunus Emre'nin dediği gibi:

"Mal da yalan, mülk de yalan, gel biraz da sen oyalan”

Peygamber (sav) hadis-i şeriflerinde:

“Beş şeyin kıymetini bilelim;

Hastalıktan önce sağlığın,

Meşguliyetten evvel boş vaktin,

Yaşlılıktan evvel gençliğin

Fakirlikten evvel varlığın,

Ölümden önce hayatın kıymetini bilin.” buyuruyorlar.

Kanuni Sultan Süleyman ise;

”Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” diyor.

Dünyayı karnınıza doldursanız, dilediğiniz her şeyi yapmaya gücünüz yetse bile eğer sağlığınız yoksa ne yaparsınız?

Bu günlerde Türkiye'nin dört bir köşesinde ormanlarımız yanıyor, sel felaketi birçok insanımızı perişan etti. Evler yerle bir oldu. İnsanların servetleri yandı, kül oldu.

Bize düşen bu insanlarımıza yardım elimizi uzatmak, ekmeğimizi onlarla paylaşmak ve hayırseverliğimizi göstermektir. Bu konuda empati yapmamız gerekmez mi?

Sel ve yangınlarda hayatını kaybedenlere Allah’ım rahmet eylesin. Her şeyini kaybeden vatandaşlarımıza da Mevla’m sabırlar versin inşallah.