SAMİ DAYANGAÇ


MEHMET ÇİFÇİ VE YEŞİLAY


 

Haz peşinde olan, beklemeyi bilemeyen, her şeye hemen o anda ulaşmak isteyen ve her şeyi hemen tüketen jenerasyonun bu tür uyuşturucu maddeler açısından büyük bir risk altında olduğunu belirtmek gerekir. Bir diğer risk faktörü ise parçalanmış ailelerdir.

Madde bağımlılığı, son yıllarda hızla gelişen, çağımızın en ölümcül hastalığı haline gelmiştir. Bu hastalıkla yapılacak bireysel mücadele elbette arzu edilen neticeleri vermez.

Ailelerin ilgisizliği gençleri arkadaş seçimlerinde, çevre edinmelerinde hatalara sürükler. Orta yaş ve üzerinde bulunanlar gençliklerini hayal ederlerse göreceklerdir ki o dönemin en olumsuz içecekleri olan sigara ve alkole ya kötü arkadaşlar ya da özenti ile başlamışlardır.

Peki, madde bağımlılığı ile nasıl mücadele edilir? Bu konuda elbette herkesin kendine göre çözüm önerileri bulunmaktadır.

Bu hususta kurulan ve gönüllülük esasıyla çalışan dernekler, Valiliğin kontrolünde çalışan birimler mevcuttur. Emniyet mensuplarımızın çalışma ve gayretleri kısmen caydırıcı olmaktadır. Bu savaş sadece emniyet güçleri ile kazanılamaz. Toplum bilinci, ilgili aile bilinci ile kazanılır. İlgisiz ailelerin bireyleri bir şekilde bu tuzağa düşmeye adaydır ne yazık ki. Geçtiğimiz hafta kuruluş yıldönümünü kutlayan ve gönüllülük esası ile çalışan Yeşilay bu boşluğu doldurmaya çalışıyor, çabalıyor.

Başarılı bir iş insanı olan Mehmet Çifçi’den bu kurumun başına geçmesi, Kayseri Şubesi’ne başkan olması istenilince bu genç kardeş hiç düşünmeden kabul edip, gecesini gündüzüne katarak çalışıyor, çabalıyor. Yeterli mi derseniz elbette toplumun tüm katmanlarının destekleri, gayretleri ile başarı elde edilir. Özellikle gençler, çocuklar ilgisiz bırakılınca elbette kötü niyetli insanların tuzağına düşebilir. Özenti ile başlar ve bağımlısı olur. Her aile evlatlarıyla yakından ilgilenir, yalnız bırakmaz, kimlerle arkadaşlık ettiğini, arkadaşlarının ailelerine kadar tanır, takip ederse evlatlarını koruma altına alır.

Bireylerin ilk eğitildiği yer evleri, anneleridir. İlgili anne kız olsun erkek olsun çocuklarını yakından takip etmeli, güvenmelidir. Sahipsiz, ilgisiz bırakıp sonra ağlamanın kimseye faydası yok. Madde bağımlılığının tüm kötülüklerin baş sorumlusu olduğunu biliyor ve görüyoruz. Madde almak adına anasına, babasına el kaldıran, döven hatta öldürenleri görüyoruz. İş o bireyleri o duruma getirmeden tespit etmek, görmek ve tedbir almaktır. Kurumuş yaprak gibi sahipsiz, ilgisiz bırakılan yetişme çağındaki bireyler ne yazık ki madde bağımlılarının eline düşüyor. Sadece kendi bedenlerini zehirlemiyor, tüm topluma da zarar verecek tavırlar, olaylar sergiliyor.

Buluğ çağına girmeden makyaja, göbek açıklığına özenti ile başlayanlardan anneleri sorumludur. Anneler ve babalar çocuklarına özen göstermez, ilgi ve sevgisini esirgerse bunu hiçbir öğretmenden de isteyemez. Siz sahip çıkacak, ilginizi esirgemeyeceksiniz ki, toplumun diğer katmanlarından, öğretmenlerinden ilgi bekleyin. Yeşilay Başkanı Mehmet Çiftçi yeni rehabilitasyon merkezinin tamamlanması için çabalarken gerekli desteği tüm kurum ve kuruluşlar da vermelidir.

Ramazan ayının girmesi ile kendimizi, ailemizi yeniden analiz edelim, sevgi, ilgi ve güven duygusunu verelim, bu toplumun hiçbir bireyinin kaybolmasına, kötülerin eline düşmesine ve kendilerini zehirlemelerine izin vermeyelim. Toplumsal mücadele şart…

 

GÜNÜN SÖZÜ: Kendiniz, sevdikleriniz, aileniz ve sizden sonraki nesiller için lütfen sigarayı, kötü alışkanlıkları bırakın…