SAMİ DAYANGAÇ


MEHMET ÖZHASEKİ'NİN ADI

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Gelişmiş ülkelerde ne varsa şehrimize de getiren bir belediye başkanıydı. Herkesin her işiyle yakından ilgilenir, birleştirici özelliği nedeniyle de huzurlu bir şehirde yaşama imkânı verirdi. Hizmetlerini, eserlerini, yaptıklarını saymaya, yazmaya sütunumuz yetersiz kalır. Sokağa ilk çıktığınız andan başlayarak hizmetlerini, yaptıklarını zaten görürsünüz.

Erciyes, spor tesisleri, raylı sistem, baraj vs… Saymakla bitmez.

Peki, biz bunları neden yazdık? Kayseri kadirşinastır, yapılan iyilikleri yıllar geçse de asla unutmaz. 20 yıla yakın belediye başkanı olarak, her seçimde oylarını artırarak seçilen bu başkana, şehrimiz bir teşekkür etmeyi esirgememelidir. Ne yapmalı derseniz önerimizi sunarız. Sahabiye Mahallesi yerine Mehmet Özhaseki Mahallesi olamaz mı?

İstasyon Caddesi yerine Mehmet Özhaseki Caddesi denilemez mi? Kadir Has Stadı Sayın Özhaseki'nin ömründen ömür yedi. Bizzat şahidiyiz. Rahmetli Kadir Has cüzi sayılacak bir parayı stat yapımına vermişti. Ama Mehmet Özhaseki daha önceki hayır ve yardımlarını göz önüne alarak stadın da adını Kadir Has koydu.

Hazır isim konusunu gündeme getirmişken, sadece şehrimiz için söylemiyoruz, ülke genelinde büyük vefa örneği gösterilerek bu topraklar için canını veren aslanların isimleri cadde ve sokaklara veriliyor. Ama bize göre isimler kısaltılarak verilmeli. Mesela, Şehit Piyade Uzman Çavuş Hakkı Şenel yerine Şehit Hakkı Şenel denilmeli. Yazarken, öğrenciler okudukları okulları söylerken zorlanıyorlar.

Eskiden mutlaka valilerin isimleri önemli bir yere verilirdi. Mesela İncesu ilçemizde Vali İhsan Aras Mahallesi var, neden? Valilerin, paşaların, büyükelçilerin, hatta Belsin bölgemizde toplu konut idaresi çalışanlarının adları önemli caddelere verilirken hiçbir itiraz olmadı. Ama bu kadirşinaslığı, vefayı belediye başkanlarından esirgememeliyiz. İlle isim vermek için de vefaat beklenilmemelidir. Mesela rahmetli Niyazi Bahçecioğlu, Şükrü Karatepe isimleri vs. önemli bulvarlara verilmelidir.

Yazının başına dönecek olursak, kendilerine sorsanız asla isimlerinin verilmesini istemezler. Ama bu şehirle ilgisi olmayanların isimleri veriliyorsa, belediye başkanlarının isimleri de verilmelidir.

Önerimiz, Sahabiye Mahallesi, İstasyon Caddesi ya da Kadir Has Spor Kompleksi’ne  Mehmet Özhaseki ismi verilebilinir.

Önerimizi değerlendirirken, daha önce verilmiş isimleri gözden geçirin, sonra bize hak vereceksiniz.