SAMİ DAYANGAÇ


MELİKGAZİ MÜFTÜSÜ’NE LOJMAN

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Biz kendimizi bildik bileli her camide para toplanır. Hiçbir caminin eksikleri de bitmez. Eskiden imamlar çok çalışırdı. Mesela ezanı kendileri okurdu. Şimdi merkezi sistem. Perşembe akşamları ve cuma namazı öncesi sela verirlerdi. Sela vefat edenler olursa da okunurdu. Şimdi sadece Hunat’tan yapılıyor.

Eskiden cuma ve bayram namazı hutbelerini her imam kendi hazırlardı. Şimdi Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan geliyor.

İmamlar eskiden cenaze yıkardı, şimdi belediyeler bu hizmeti üstlendiler.

Kayserimiz büyükşehir statüsüne girse de bize göre bazı uygulamalar gereksiz. Mesela il müftüsü varken merkezde ilçe müftülerine ne gerek var? İlde milli eğitim müdürü varken merkez ilçe müdürlerine ne gerek var? Gençlik spor merkezde ilçe müdürleri var mı?

Neyse gelelim asıl konumuza. Müftülük sitesi altında bulunan dükkanların o makamın uhreviyetine yakışmadığını yazdık, orası Diyanet Vakfı’nın dediler. Oysa börekçi, anahtarcı, manav vs. çıksa, o dükkanlar fetva, aile içi sorunların çözüldüğü merkezler olabilir.

Mustafa Şimşek Caddesi üzerinde rahmetli Poyraz Amca kendi apartmanından daireyi Diyanet İşleri’ne bağışlıyor. 240 metre olan bir daire Melikgazi Müftülüğü’ne lojman yapılıyor. Yeni atanan müftü başlıyor tadilata. Elimizde bu konuda çekilmiş resimler ve video mevcut. Sökülmedik, kırılmadık yer bırakılmamış. Aynı apartmanda oturan eğitimci bir büyüğümüz gidip incelemiş, 150-200 mil. masraf var diyor, buyurun. BU PARAYI KİM ÖDEYECEK?

Duyarlı vatandaşlar bu konuyu cumhurbaşkanlığına kadar iletiyor. İlçe müftüsü ise bu arkadaşlara yapılan masrafın 100 mil. olduğunu, kendisinin bu apartmana değer katacağını ifade ediyor iyi mi? Beyefendi bu parayı kim, nasıl ödeyecek?

Sakın bu parayı camilerde toplanan parayla ödenecek demeyin külliyen haram olur. Her camide ihtiyaçlar var diye imamları şey durumuna düşürüp böyle bir israfın izahı mümkün değil.

Cumhurbaşkanı bir yandan lojmana karşı olduklarını açıklıyor, milletvekili lojmanlarını sattırıyor, ama örnek olması gereken ilçe müftüsü 100 mil. paraya tadilat yaptırıyor. Resimlere baksanız şaşarsınız, yerlerden tavana kadar sökülmüş, eski müftünün kullandığı kütüphane atılmış. Bunun adı israf değil mi? Bu israfı yapmaya kimsenin hakkı olmamalı. Hele hele müftülüğün…

240 metrekare daireye 100 milyarlık tadilat yapmaya cüret eden, elbette cebinden çıkmayacak böylesi bir tadilata başlatan müftüyü cesaret, özgüven ve helallik hususunda tebrik ediyorum. Örnek bürokrat...