VELİ ALTINKAYA


MEMDUH BÜYÜKKILIÇ

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Niye böyle bir başlıkla yazı yazma ihtiyacı hissettim? Ortada adaylık-seçim filan da yok... Şehrine hizmet etmek için çırpınan bir belediye başkanı ile ilgili kanaatimi paylaşmak geldi içimden. Memduh Başkan’ın gayretini, çabasını gözlüyorum. Yıllardır ‘Marifetin iltifata tabi olduğuna’ inandığım için şehrine hizmet noktasında gerçekten dur durak bilmeden çalışan belediye başkanımızı teşvik ve takdir etme adına bu satırları yazmak istedim.

Memduh Başkan mutedil, gayretli tavrı ile nesep-mezhep-parti-pırtı ayrımı yapmadan herkesi kucaklama gayreti içerisinde...

Görüyorum ki bu iyi niyetli çaba çoğu zaman anlaşılmıyor bile... Memduh Başkan ile ilgili hüküm verirken, O’ndan beklentilerimiz hangi oranda karşılık buluyorsa, o doğrultuda amel ediyoruz... Oysa bu nefsi bir hüküm ve amel olur.

Elbette bir insan olarak Memduh Başkan’ın da eksikleri olabilir. Var da... Atalarımız, ‘Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var’ demiyor mu? Aynı anadan doğmuş kardeşlerin bile ruh halleri farklı farklı değil mi? Böyle bir sosyolojik gerçek ve tahlil orta yerde dura, Memduh Başkan veya herhangi biri için ‘Keşke şunu öyle değil de böyle yapsa’ demek bir temenniden öteye gidebilir mi? Veya ‘mutlak doğru’ kabul edilebilir mi?

Memduh Başkan, ‘helal-haram ölçüsü’nü bilen ve mutlaka gerçek dünyada yaptıklarından sigaya çekileceğine inanmış biri. Bir kişi kamu yönetiminde ve özel yaşantısında ‘helal-haram ölçüsü’nü kendisine şiar edinmişse ondan emin olun...

Memduh Başkan seçim arefesinde verdiği sözleri yerine getirememiş gibi görülebilir. Allah ömür verirse belediye başkanlığı için daha önünde yaklaşık 3,5 yıl var. İnanıyorum ki bu sürede vaad ettiği 150 projeyi hayata geçirecektir. Hatta fazlasını bile yapar.

Çoğunlukla sabah namazı ile birlikte evinden çıkan ‘şehr-i emin’ Memduh Başkan gün içerisinde kimseyi kırmadan-üzmeden hizmet çabasında. Tabi ki bu süreçte herkesin beklentisine karşılık verebilmek mümkün değil. Elimizi vicdanımıza koyup söyleyelim, Memduh Başkan bu şehirde ulaşılamaz biri mi? Bırakın AK Partili olmayı, başka siyasi görüşlere sahip insanlar, şehrin belediye başkanına ulaşamıyor mu? Şahsi değil de, şehir adına makul bir talep iletiyorlarsa o talep Memduh Başkan’ın şahsında veya sorumluluk alanında karşılık bulmuyor mu?

Bu soruya ancak yüzde üç-beş oranında olumsuz cevap verebiliriz. Muafık-muhalif kim Memduh Başkan’a ulaşıp da kendi adına değil de toplum adına bir talepte bulunmuş da karşılık görmemiş?

Ara ara benim de Memduh Başkan için, ‘Acaba filan konuda masaya yumruğunu vursa olmaz mı’ dediğim olmuştur. Bırakın belediye başkanlarını, babalar ve oğulların yönetim tarzı bile farklıdır. Bu şehre çok büyük hizmetler yapmış olan Mehmet Özhaseki Bakanımızın oğlu Enes kardeşimi belediye başkanı yapsanız, emin olun hizmet ederken yer yer babasının yönetim anlayışından farklı uygulamalar yapacaktır. Keza aynı şekilde, yine 4 yılda yaptığı gayretli çalışmalarla adından söz ettiren Mustafa Çelik Başkanımızın mahdumu, Yaşar kardeşimi aynı makama getirseniz yine eminim birçok uygulaması babasından farklı olacaktır.

Memduh Başkan’ın kısa süre önce hekim olarak göreve başlayan evladı Mehmet Enes için de aynı şeyleri söyleyebilirim.

O halde filan belediye başkanı ile aynı koltuğu işgal etmiş bir başkasını mukayese ederken asla iki artı ikinin dört etmeyeceğini görmemiz lazım.

Bugün için Memduh Başkan ile kendisinden önce görev yapmış belediye başkanlarımız arasında bir mukayese yapıldığı için bu satırları yazıyor değilim. Hani bazı çevreler Memduh Başkan için ‘İyi niyetle-gayretle çalışıyor, ama şunu şöyle yapsa olmaz mı?’ diyor ya. Ben de onun için diyorum ki oğullar bile değişen dünya şartlarında yönetim anlayışı olarak babalarına tıpa tıp benzemiyorsa, falan başkanla, filan başkanı niye mukayese ediyoruz.

Memduh Başkan 16 belediyeden gelen talepleri ve kendi sorumluluk alanlarındaki hizmetleri bütçe imkânları çerçevesinde kırıp-dökmeden yerine getirmeye çalışıyor. Bazen kamu adına bazı beklentiler de zamanında yerine gelmeyebilir. İşte bu süreçte o beklentisi karşılanmayanlar, önce kendi işgal ettikleri makamlarda benzeri beklentileri ne kadar karşıladıklarına bakıp, sonra hüküm vermeliler.

Memduh Başkan’ın önünde şehre hizmet için 3,5 yılı var. Gelin O’na hep birlikte destek olalım. Yapıcı eleştirilerde bulunup, yol gösterelim. Olaylara nefsi değil, akli, ilmi ve imâni bakalım. O zaman şehir de, ruhumuz da, bedenimiz de ferden ferda huzurlu olur.

 

KULİS BULVARI

ERÜ HASTANELERİ’NDEKİ ‘ÖZEL’ SEKRETERLER

ERÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kutay Taşdemir’i yerel seçimler öncesi Ankara’da bir vesile ile ‘ayaküstü’ tanımıştım. Atandıktan sonra arayıp ‘hayırlı olsun’ dedim. Başhekimi 3 kez cep telefonundan aradım, ama ulaşamadım. Bir başhekime ben üç telefonda ulaşamıyorsam Allah garibana yardım etsin. ERÜ’de dışarıda muayenehanesi olan bazı hocalar üniversite personeli olmayan kişileri hastanedeki odalarında ‘özel muayenehane sekreteri’ olarak çalıştırıyormuş. Böyle bir şey doğruysa kötü. Üniversitenin personeli olmayan bir kişi geliyor, hocanın odasında iş takip ediyor öyle mi? Böyle laçkalık olmaz. Hem Dekan Akyıldız’ ın hem de Başhekim Taşdemir ’in bu hocaların kim olduğunu bilmemesi mümkün değil. Bilmiyorlarsa ve telefonlarımıza çıkarlarsa (dekanı aramadım) onların kim olduğunu ben söyleyebilirim.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Vali Günaydın ve Sağlık Müdürü Benli virüste riskin arttığını söylemiş.

00- Okullarda velilerin rızası alınarak öğrencilere yönelik lokal test yapılacakmış.

00-ERÜ  Covid-19’da ‘yerli aşı’nın FAZ-1 denemelerini başarılı bir şekilde sürdürüyormuş.

00-ERÜ Hastaneleri’nde dışarıda muayenesi olan bazı prof’ lar, hastane personeli olmayan kişilere özel muayenehane odalarında sekreterlik yaptırıyormuş.

00- Özhaseki’nin Talas’ın IPad dağıtımında önemli açıklamalar yapması bekleniyormuş.

00-Sami İpek’in kısa süre önce vefatından dolayı Melikgazi’de yapılan Mehmet Zahid Kotku - İpek Diyanet Eğitim-Kültür Merkezi’nin açılışında duygusal anlar yaşanmış.

00- Erciyes Anadolu Holding tarafından yaptırılan 79 tasarım beceri atölyesinin açılışına video konferans ile katılan Bakan Selçuk, Kayseri’nin eğitiminden övgüyle bahsederek, “Kayseri’yi bütün illere örnek olarak gösteriyorum” demiş.

00-CHP’nin ‘Ekonomi Otobüsü’ Kayseri’ye de gelecekmiş.