VELİ ALTINKAYA


MEVSİMLİK İŞÇİLER VE ÇOCUKLARI

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


 Bir dostum ebeveynlerini ziyaret için Yahyalı’ya giderken, Develi sınırlarındaki Sarıca Köyü (mahallesi) girişinde bulunan mevsimlik işçi olarak çalışmak için Güneydoğu’dan gelen ailelerin durumunu görüyor...

Tam da geçtiğimiz hafta şiddetli yağışların olduğu gün... Çadırların ve konteynerlerin kurulu olduğu alanın çamur ve su içerisinde olduğunu gören dostum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan ve Genel Sekreter Yardımcısı Bayar Özsoy’u arıyor.

Beyhan’dan bu ailelere iaşe yardımı yapılması talebinde bulunuyor. ‘Siz iaşeleri gönderin ben parasını Belediye veznesine pazartesi ‘ivazsız bağış’ olarak yatırayım’ diyor. O yörenin evladı olan ve kırsal hizmetlerden de sorumlu bulunan Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Bayar Özsoy’a da mevsimlik ailelerin kaldığı alanın hiç olmazsa yol ve orta kısımlarının topraklanması (kumlanması) ricasında bulunuyor.

Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Bayar Özsoy ile ben de görüştüm... Bayar Bey, ‘cumartesi sokağa çıkma yasağı var. Ama buna rağmen ekip oluşturdum gereğini yapacağım’ dedi... Ertesi gün saat 11:00 gibi de kum yüklü kamyonların çalışmalarını gösteren fotoğrafları attı Bayar Bey bana...

Bu arada Genel Sekreter Hüseyin Beyhan da  Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Ali Karcıoğlu’nu konuyu araştırmak üzere görevlendirmiş. Karcıoğlu ihtiyaç sahiplerine ulaşma noktasında emeğini esirgemeyen bir bürokrat. Huzurevi Müdürlüğü yaptığı günlerden bu yana yaklaşık çeyrek asırdır Karcıoğlu’nu tanırım. Çalışkan, mütevazi, mesai mefhumu gözetmeyen bir kardeşimiz Mehmet Ali Bey...

Karcıoğlu cuma günü Sarıca’ya gidiyor ki ne görsün. Çadırlar sular altında; yağmur nedeniyle çocuklar suların içinde kalmış. Bu işe vesile olan dostumu arayarak teşekkür ediyor ve bir gün sonrası için de iaşe paketlerini ailelere ulaştıracağını söylüyor...

İaşe kolileri ertesi gün Karcıoğlu’nun ekipleri tarafından ailelere imza karşılığında ulaştırılıyor.  Bu sürecin fotoğrafları hayırsever dostum tarafından bana da gönderildi.

Develi Sarıca’da 30’dan fazla aile var. Ama ailelerin nüfusları kalabalık... Sadece iki aile 2’şer kişi... 10’dan fazla nüfusu olan (4-5 aile 13-14 nüfuslu) aile sayısı ise 10’dan fazla...

Bu sadece Develi Sarıca’da... Yeşilhisar’daki aile (çadır-konteyner) sayısı da 100 kadar... Toplamda 135 civarında aile var, ama bu ailelerin ağırlıklı çocuk olmak üzere nüfusu bin civarında...

Bu insanlar bizim insanımız. İl Özel İdaresi zamanında bu ailelerin kalacağı mekanların zeminlerine beton dökülmüş ve konteynırlar konulmuş. Ama bunların birçoğu tahrib edilmiş. Bunları gerekirse her yıl yenilemeliyiz.

Bunu bırakın Valiliği, Büyükşehir’i ilçe belediyeleri, kaymakamlıklar bile yapar; yapmalı... Kaç kuruşluk iş ki...

Şu fotoğraflara bakın ve sizin çocuklarınızın böyle bir ortamda yaşadığını tahayyül edin. Hatta çocukların kaldıkları çadırların, yattıkları yatakların altlarının dahi su dolu olduğunu düşünün... Buna vicdan dayanmaz. Sosyal devlet, sosyal belediyecilik, ‘komşusu açken tok yatan bizden değildir’ düsturunun temeli işte bu görüntüyü ortadan kaldırmaktır.

 

FOTOĞRAF SULU ZEMİNLER

Bu fotoğraflar üzerine daha farklı bir yazı yazmam mümkündü. Ama, bunu yapmak yerine, gördüklerimi, bir dostum aracılığı ile şahit olduklarımı yapıcı bir yaklaşımla ve ‘lafın hepsi deliye söylenir’ mantığı ile sizlerle paylaşmak istedim.

Bizim bir parçamız olan bu çocuklara, ailelere sahip çıkma noktasında bir ‘işaret fişeği’ fırlatan dostum ve katkı veren Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teşekkür ediyorum. O dostum bugün oradaki çocuklar için her aileye oyuncaklar göndereceğini söyledi. O çocukların nasıl da mutlu olacağını tahayyül ediyorsunuz değil mi?

 

Mış… Miş… Muş…

00- AK Parti ve İYİ Parti’de kongre süreci haziran ortasından itibaren başlayacakmış.

00- Kayseri Ticaret Odası üyelerine ilk etap da 40 milyon lira nefes kredisi kullandırılacakmış.

00- Gençlik ve Spor Bakanlığı Kayserili inşaat mühendisi-müteahhit Serkan P’yi bir yıl süreyle tüm kamu ihalelerinden men etmiş.

00- Filyasyon ekibi 8 bin kişiyi karantina altına almış.

00- İki sigara dağıtıcısının Covid-19’a yakalanması üzerine bugünden itibaren 250’ye yakın bayii çalışanı teste tabi tutulacakmış.

00- KASKİ  ürettiği dezenfektanlarla tüm kamu kurumlarını dezenfekte ediyormuş.

00- Her zaman canla başla çalışan itfaiye personelinden 3’ü de Covid-19’a yakalanmış.

00- Akmescit’in karantinası bitmiş.

00- ERÜ Tıp Fakültesi ‘asistan doktorların döner sermaye tepkisi’ odaklı haberleri yayınlamış.

00- Başkan Çolakbayrakdar, maske üreten gönüllülere teşekkür etmiş.

00- Talas, evde kalan 65 üstü vatandaşlara aromatik bitkiler sepeti ulaştırarak alkış ve dua almış.