VELİ ALTINKAYA


MİLLET YHT´Yİ ARTIK SAHİPLENMİŞ

Gündem - Veli Altınkaya


Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Kayseri programını Kay TV´nin Artı Yerel Medya Platformu üzerinden yaptığı yayınla İzmir´den takip ettim. İlk olarak kürsüye Memduh Başkan çıktı. Memduh Başkan, altı aylık belediye başkanlığı döneminde yaptıklarının ve yapacaklarının bir bölümünü anlattı. Daha sonra Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki geldi kürsüye. Özhaseki, belediye başkanlığı döneminde yaptığı her hizmette Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak Erdoğan´ın desteğini gördüğünü ifade etti. Her toplu açılışta olduğu gibi Kayseri´de de ?zaman doldurma´ usulü olan Bakanlar da konuştu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Vali ve Belediye Başkanı ile görüştüklerini ve milli eğitim ile ilgili müjdelerinin olacağını söyledi; ama müjde vermedi. Mesela ?2022 değil de, 2020-2021 eğitim-öğretim sezonunda tekli eğitime geçeceğiz? diyemedi.

Kürsüye daha sonra Haseki Başkan´la halef- selef olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum geldi. Murat Kurum, Bakanlığının yapacağı işlerden çok Barış Pınarı harekatıyla ilgili cümleler sarf etti. Sanki Milli Savunma Bakanı veya Cumhurbaşkanı gibiydi. Kurum, konuşmasının son bölümünde ?Melikgazi ve Kocasinan Millet Bahçeleri´nin temelini önümüzdeki yıl atacağız? dedi. Bakan´ın bu cümlesini duyunca ?Hava İkmal arazisinin dışında Kocasinan´a hangi millet bahçesi yapılıyor?´ diye kendi kendime sordum. Keykubat tepesinde geçtiğimiz yıl başlatılan 1.100.000 m2´lik alana kurulacak park aklıma gelmedi değil. Cumhurbaşkanı´nın konuşması ile Kocasinan´dan kast edilen millet bahçesinin orası olduğunu anladım. Murat Kurum, eski Arkeoloji Müzesi´nin yerinin Millet Kıraathanesi olacağını söyledi; ancak şehrin Camikebir, Sahabiye, Kayseri Mahallesi başta olmak üzere en önemli beklentilerinden olan diğer bölgelerdeki kentsel dönüşüm konusunda ipucu vermedi.

Kurum´dan sonra kürsüye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Sivas´ta ?Bak Cahit? dediği bakan bu. Bakan Turhan´ı kürsüde görünce ?Acaba Sayın Cumhurbaşkanı, Kayseri Meydanı´ndan da ?Bak Cahit? diyecek mi?´ diye merakla bekledim. Mehmet Cahit Turhan, Kayserililere övgü dolu cümlelerle sözlerine başladı. ?Kayseri ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasıyla örnek olmuştur? derken, ne yüksek hızlı trenden, ne Kayseri´nin otoban bağlantısından, ne havaalanının genişlemesinden ne de bitmek bilmeyen Kayseri bağlantılı duble yolların inşaatlarından bahsetti. Tam o esnada ikindi ezanı okundu. Müezzin, bakanı kurtardı. Ezan için sustu ve sonra da kürsüden ayrıldı.

Kürsüye çıkan son bakan hemşerimiz Hulusi Akar´dı. Akar, kürsüye çıkar çıkmaz asker selamı verdi. Özellikle Milli Futbolcularımızın asker selamıyla gündeme gelen bu konu meydanda en çok alkışı aldı. Nitekim Cumhurbaşkanı da konuşmasının sonunda kürsüden inmeden neredeyse 1- 2 dakika asker selamı verme ihtiyacı hissetti. Bakan Akar hemşerilerinin ?Kayseri seninle gurur duyuyor? sloganına, ?Asıl ben Kayserili olmaktan gurur duyuyorum? şeklinde cevap verdi. Bakan Akar konuşurken Cumhurbaşkanı´nı taşıyan otobüs Saat Kulesi´nin orada gözüktü. Cumhurbaşkanı kürsüye çıkmadan konuklar arasında ANAP´lı eski Başbakan ve Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut ile yine Eski Meclis Başkanları´ndan Bülent Arınç´ın olduğu duyuruldu. Eski Meclis Başkanları´ndan Mehmet Ali Şahin de vardı. Belli ki sunucuya Şahin´in adı verilmemişti. AK Parti Kayseri Milletvekilleri ?tam tekmil´ oradaydı. Cumhur İttifakı´nın diğer ortağı Milliyetçi Hareket Partisi´nin İl Başkanı ve iki milletvekili de protokoldeki yerini almıştı.

Cumhurbaşkanı, Kayseri ile ilgili yazılmış bir şiiri okuyarak sözlerine başladı ve uzun uzun Mehmet Akif´ten hareketle ?Hiçbir gücün Türk Milleti´ne zincir vuramayacağını´ ABD´ye, AB´ye, İsrail´e ve terör örgütlerine alenen veya örtülü mesajlarıyla iletti.

?Ellerinde yüz binlerce masumun kanı bulunan, Suriye´de bir milyon masum insan öldürülürken sesi çıkmayanlar bizim terörle mücadelemize zincir vuracak öyle mi?? diyen Cumhurbaşkanı, ?Bunlar riyakar, iki yüzlü, ödlek, terörist sevicilerdir? şeklinde konuştu ve ?Bu güçler bir asır önce bizi Çanakkale´de, İstiklal Harbimizde, Kıbrıs Barış Harekatı´nda, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Operasyonları´nda nasıl tanıdılar ise, bugün de ya efendice tanıyacaklar ya da derslerini ala ala tanıyacaklar? diye göndermede bulundu.

Terör örgütünün taahhüt edilen 120 saatte tampon bölgeyi boşaltmaması halinde örgütün tepelerine bineceklerini ve salı günü de Münbiç ve Kobane konusunda da Rusya lideri ile bir görüşme yapacağını hatırlattı Cumhurbaşkanı Erdoğan.

Cumhurbaşkanı ?AK Parti´yi kurduk, buradan yola çıktık. O gün bugündür? diyerek, adeta isim vermeden o gün yanında olup da, bugün olmayanlara gönderme yaptı.

Cumhurbaşkanı ?Eli boş gelmek olmaz dedik? cümlesiyle AK Parti iktidarı döneminde yapılanları ve yapılacakları anlatmaya başlayınca meydandaki vatandaşların önemli bir bölümünün ?Yüksek hızlı tren, yüksek hızlı tren? diye seslendiği duyuldu. Cumhurbaşkanı, açılışını yaptığı 139 proje için 1 milyar 798 milyon lira harcandığını söyleyerek eğitim, ulaştırma, enerji, toplu konut projelerinden örnekler verdi. Büyükşehir Belediyesi, KASKİ, KCETAŞ ve Kayseri Gaz´ın 57 yatırımını açacaklarını söyledi. Kocasinan ve Melikgazi´nin 5´er, Bünyan 3, Develi 1, Felahiye- Hacılar´ın 4´er, Yeşilhisar, Tomarza ve Özvatan´ın ise 2´şer yatırımı hizmete açıldı. Yeri gelmişken Özvatan´ın Belediye Başkanı´nın MHP´li olduğunu hatırlatalım.

Cumhurbaşkanı, iktidarları döneminde Kayseri´ye 27 milyarlık yatırım yaptıklarını söyledi. Özhaseki´nin Belediye Başkanlığı döneminde yaptığı Erciyes Kayak Merkezi, raylı sistem, stadyum ve spor kompleksi gibi tesisleri ?Bunları kim yaptı?? diyerek meydanı dolduran kalabalığa ?AK Parti? dedirtti. Cumhurbaşkanı, Kayseri´ye yapılan ve yapılacak yatırımlardan bahsederken kürsünün önünden sürekli ?Yüksek hızlı tren istiyoruz, yüksek hızlı tren istiyoruz? cümleleri duyuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunun üzerine ?Tamam, onun da müjdesini vereceğim? dedi ve ?YHT´nin proje çalışmaları tamamlandı, inşallah ihalesini yapıp gerekli adımı atacağız? dedi. Kürsüden inmeden önce vatandaşların bir kez daha YHT´yi hatırlatması üzerine ?Kayseri, YHT´ye zaten biner? cümlesini kullandı. Havaalanının genişlemesi konusunda da Cumhurbaşkanı ?İhalesini yapacağız? dedi, ama net bir tarih vermedi.

Daha önceki yazılarımda Cumhurbaşkanı´nın YHT ile ilgili bir müjde vermeyeceğini söylemiştim, hatta otoban bağlantımızla ilgili de? Cumhurbaşkanı, Belsin- Şehir Hastanesi Raylı Sistem Hattı´nın yapılacağını söyledi ama orada da tarih vermedi. Tıpkı havaalanı genişleme işi gibi?

Doğalgaz çalışmaları eyvallah. Memduh Başkan, Cumhurbaşkanı´na suflörlük yaparak kalan 6 ilçeye de dönem sonuna kadar doğalgaz getirileceğini söyletti.

Bir şeye seviniyorum. Yüksek Hızlı Tren işi artık Kayseri´nin meselesi olmuş. Hiçbir siyasetçi, yönetici, gazeteci bu işe sahip çıkmasa bile Kayserili meydanlarda ?Yüksek hızlı tren istiyoruz? diye bağırıyorsa, bu işin kaçışı olmaz. AK Parti yetkilileri ne yapıp edip gerekli kaynağı bulup mutlaka önümüzdeki yıl sonuna kadar YHT işinin ihale ve temel atma sürecini tamamlamalı. Yoksa vatandaşla her temaslarında ?YHT ne oldu?? sorusuna muhatap olurlar.