H. Ali YILDIRIM


MOSKOVA GÖSTERİLERİ VE SİBİRYA YANGINI

Yeni Dünya - H. Ali YILDIRIM


29 Temmuz 2019 tarihli haberlerde Moskova´da 1000´den fazla muhalifin gözaltına alındığı, 03 Ağustos 2019 günü ise yine 600´den fazla gözaltı olduğu haberleri geçti. Göstericilerin gerekçesi ?Yerel seçimlere hükümet müdahalesi? olarak duyurulmuş. Yine aynı gün, 03 Ağustos´ta, Sibirya´da yangın çıktığı ve 3 Milyon Hektar ormanlık alanın yanmakta olduğu, 2.500 kadar araç ve 28 yangın uçağı ile müdahale edildiği haberi geçti. Oldukça zor bir durum. Aynı haberde yanan alanın Belçika, yangından etkilenen alanın ise Portekiz büyüklüğünde olduğu bildirildi?

Durup dururken Sibirya´da bu kadar geniş çaplı bir yangın çıkması pek te hayra alamet değil. Konu S-400 ile ilgili olabilir mi diye bir soru akla geliyor. Çünkü Belarus 2016, Çin 2018´de almış, Hindistan 2020´de teslim alıyormuş, Suudi Arabistan 2017´de anlaşma yapmış, Katar 2018´de görüşme yapmış, Pakistan, İran, Irak ve Mısır da sıradaymış. Rusya ise 2020 yılına kadar her biri 2-3 taburlu 28 S-400 Alayı kurmayı planlıyormuş. Yani S-400 yayılıyor? Öte yandan, Rusya, ?Iran´a müdahalenin ciddi sonuçları olur? diyerek ABD´yi uyarıp saf tutmuştu. Haziran 2019´da ise Rusya´nın Tahran Büyükelçisi ?2015 Nükleer Anlaşmasına ilişkin olarak Tahran, Moskova, Pekin üçlü nükleer ittifakı kurulabilir? açıklamasını yapmış. Başka bir mesele ise Rusya, 26 Temmuz´da Atlantik Konseyi diye bir Sivil Toplum Örgütünün faaliyetlerini durduruyor. Bu STK, medya alanında etkin olup ABD - İngiltere ve Silah Lobileri tarafından desteklenirmiş. Bu engelleme Moskova´daki gösteriler ve Sibirya´daki yangın aynı tarihlerde oluyor?

Diğer taraftan, dünya deniz ticaret yolları, boğazlar ve enerji koridorları Çin´in İpek Yolu Projesi için gerekli bölgelerdir. Iran, Irak, Suriye ve Türkiye de Körfez-Akdeniz arasındaki enerji koridorunun başlıca ülkeleridir. Rusya da bu bölgelerin hepsinde aktif ve S-400 pazarlıyor. Bu da Süper Güç ile Çin destekli Rusya arasında, bir çekişmeye sebep oluyor. Bu kuşaktaki ülkelere S-400 satılıyor olması durumu hassas hale getirmiş olmalı. Diğer yandan Patriot satılamadığı için bir zarar da söz konusu. Satılamayan her Patriot Sistemi 3,5 Milyar Dolar zarar ve aynı zamanda üretimin gerilemesi demek. Bu da hem ABD Devletini hem de silah sanayii devlerini kızdırmış olmalı. Son 15 yıldır Ukrayna, Mısır, Türkiye ve Fransa´da çıkan gösterilerin tipine ve gerekçelerine bakarsak bu gösteriler Fransa´daki ?Sarı Yelek? çıkışına benziyor. Sibirya Yangını da cabası. Rusya´nın nasıl tepki vereceğini zaman içinde göreceğiz?