ASIM CENGİZ GÜR


MUHARREM AYI

Notlar - Asım Cengiz GÜR


Yüce Allah´a sonsuz hamd ve senalar; Sevgili Peygamber Efendimiz´e (s.a.v.) ve O´nun âl ve ashâbına salât ve selâm olsun.

Çarşamba günü akşam ezanı vakti ile birlikten ömrümüzden bir yıl daha geçti ve Yüce Rabbimiz bizi yeni bir yıla kavuşturdu. Bugün Muharrem ayının ikinci günündeyiz. Rabbimiz geçmiş yıl ve yıllarda yapmış olduğumuz hata, kusur ve günahlarımızı afv ve mağfiret eylesin. Yüce Allah, vermiş olduğu ömürle yaşayacağımız bu yılımızı ve gelecek yıllarımızı hayırla, sağlıkla, sıhhat ve afiyetle geçirmemizi nasib eylesin.

Kerim Kitabımızda Tevbe Sûresinde :

?Şüphesiz gökleri ve yeri yarattığı günden beri Allah katında ayların sayısı, Allah´ın kitabında on iki aydır. Onlardan dördü (olan Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Receb) haram olan (hürmet gereken ay)lardır. İşte dosdoğru din (hesap) budur. O halde onlarda (yani, o haram aylarda savaşıp saygısızlık ederek) kendinize yazık etmeyin. (Fakat) müşrikler sizinle topluca (bu aylarda) savaşırlarsa, siz de onlarla topluca savaşın. Bilin ki Allah, (günahlardan) sakınanlarla beraberdir? buyuruluyor.

Bugün ikinci gününde bulunduğumuz Muharrem ayı, âyet-i kerimede ifade bulunan hürmet gösterilmesi gereken aylardan birisidir.

Hicri Takvim´in başlangıcı sayılan Hicret, Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´in hayatında olduğu gibi, tüm Müslümanların hayatlarında da büyük bir öneme sahiptir. Çünkü, Hakk Din´in, Hakk İnancın yeniden tebliğinin de dönüm noktasıdır. bir başlangıcıdır. Hicret, sadece bir yerden bir yere basit bir göç hadisesi değil, İslam´ın söndürülmesine mani olma ve onu yaşayabilme ve daha geniş kitlelere yayma idealinden kaynaklanmıştı. Hicret etmekle, ilk Müslümanların hayatları kurtulmuş ama daha da önemlisi İslam kurtulmuştu. Hicretle birlikte inananlar yeni bir yerde, yeni bir dostluk ve kardeşlik ortamında, yeni mü´minlerle birlikte güç toplamışlar, dini hem yaşamışlar hem de yaşanabilir kılmışlardır Yüce Rabbimizin ihsan ve inayetiyle.

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´in ifadesiyle "Şehrullahi´l-Muharrem- Allah´ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, bollaştığı bir aydır. Allah´ın ayı, günü, yılı olmaz, ama Allah´ın rahmetine ermenin önemli bir fırsatı olduğu için Peygamberimiz tarafından bu şekilde bildirilmiştir. Tarih boyunca, Muharrem ayına isabet eden çok faziletli olaylar da gerçekleşmiştir.

Hazreti Adem (a.s.)´ın tövbesi bu ayda kabul olunmuştur.

Hazreti Nuh (a.s.)´ın gemisi bu ayda karaya oturmuştur.

Yunus (a.s.) balığın karnından bu ayda kurtulmuştur.

Hazreti İsa (a.s.), bu ayda dünyaya teşrif etmişler ve bu ayda semaya yükselmiştir.

Musa (a.s.)´ın, kavmini Kızıl Deniz´den geçirmesi ve Firavun ve ordularının helaki bu ayda olmuştur.

Sabır abidesi Hazreti Eyyüb (a.s.) bu ayda şifaya kavuşmuştur.

Bu güzel olayların yanında Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´in vefaatinden sonra gerçekleşen Kerbela olaylarında, Efendimiz (s.a.v.)´in sevgili torunlarından Hazreti Hüseyin (r.a.)´in, ailesinden ve etrafından bazı mü´minlerin şehadeti gibi elim ve ızdırab veren olay da bu ayda olmuştur.

Bugün Müslümanların yaşadığı topraklarda yüzlerce, binlerce kerbela hadisesinin gerçekleştiğine şahit olmaktayız. Bu bizi elem ve kedere boğmasının yanında, mü´minlerin ancak kardeş oldukları ve mü´minlerden başka insanlardan hakiki dost ve yardımcı olmadığının bilinci ile yaşamaya sevk etmeli ve aramızdaki her türlü kırgınlık, kızgınlık, küskünlük ve çatışmaları sona erdirmenin yol ve yöntemlerini araştırmalı ve uygulayabilmeliyiz. Yeni Kerbelâların yaşanmaması için gayret edebiliriz.

Muharrem ayının başında okunması tavsiye edilen bir dua ile bitirelim: ?Allah´ımız! Sen ebedîsin, Kadîm´sin, dirisin, Kerîm´sin, Hannân´sın, Mennân´sın. Bu yeni sene içinde bizi ilâhî rahmetten kovulmuş şeytandan korumanı istiyoruz. Bize dâimâ kötülüğü emreden nefse karşı yardımını istiyoruz. Sana yaklaştıracak şeylerle meşgul olabilmemiz için yardımını istiyoruz, ey Celâl ve İkrâm Sâhibi olan Allah´ımız! Rahmetinle lutfeyle ey merhametlilerin en merhametlisi! Bizi hayatımızın gayesini doğru kavramaya ve hedefimize ulaşmaya vesile olan bilgiye erişmeye, bu bilgiyi hayatımızda uygulamaya ve rızana ermeye muvaffak eyle?. (âmin).

Dikkat edin ki; Sözün en güzeli, Nizamın en kapsamlısı, Aziz, Mülk sahibi ve Her şeyi bilen Allah´ın kelamıdır. Allah (c.c.) şöyle buyuruyor :

?Muhakkak ki Allah adaleti, iyiliği ve yakınlığı olana (özellikle akrabaya muhtaç oldukları şeyleri) vermeyi emreder; ahlâksızlığı/hayasızlığı, fenâlığı, zulmü/azgınlığı yasaklar. İyice anlayıp tutasınız diye size (böylece) öğüt verir?. (Nahl Sûresi, 90)