VELİ ALTINKAYA


NORMALLEŞME VE KAYSERİ’DE SON DURUM

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Dün itibariyle birçok alanda normalleştik. AVM’ler zaten açılmıştı. Restoranlar, kafeler vs. de açıldı. Keşke AVM’ler de yeni açılsaydı...

Yaklaşık 2,5- 3 aydır kapalı olan işyerlerinin çarklarının dönmesi lazım. Bir kişi de çalıştırsa dönmeyen her çarkın faturasını yine bu millet- devlet ödeyecek.

Bazı işyerlerinin açılması, sınavların yapılıyor olması vs. sizi aldatmasın. Hekimler de, büyüklerimiz de her vesile ile maske, mesafe ve izolasyona dikkat edilmesi uyarısında bulunuyor. Hala verilerimiz rahat hareket etmemizi gerektirmeyecek kadar yüksek. Kayseri, Türkiye geneline oranla fena değil. Ama yine de tedbirli olmamız gerek. Malum yetkililer, ‘diğer illerde de açıklanmıyor’ diyerek rakamları kamuoyu ile paylaşmıyorlar. Genel bir prensip var. Onu da saygı ile karşılamak lazım.

Sağlık çevrelerinden ve farklı kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre, şu ana kadar Kayseri’de 4 bin 100 kadar hasta bu virüsü yenerek iyileşti, yani taburcu oldu. 9 Kişinin hala entübe olduğu söyleniyor. 315 hasta da tedavi altında. Daha doğrusu hastanelerde yatıyor. Hastanelerde tedavi edilmeden kontrol altında tutulan PCR testi pozitif çıkan hasta ve şüpheli sayısı ise 1350’ye yakın... Yani 315 kişi hastanede tedavi görürken bin kadar kişi ise evlerinde gözetim altında tutuluyor.

Ölümler konusunda resmi bilgiler çelişkili. Daha doğrusu Kovid 19’dan vefat ettiği ölüm tutanağına bağlananların sayısı 33... Ancak 140 kadar ölüm de şüpheli. Bu ölümler için resmen ‘Kovid 19’ denilmemiş, ancak şüpheli. Detayına girip de bazı büyüklerimizle ‘papaz’ olmayalım.

Bu rakamlar ciddi...

Onun için dikkat etmeliyiz.

Yeni bir uygulama başlıyormuş. Ankara ve Kocaeli’nde pilot uygulama olarak başlatılan bir çalışma bu haftadan itibaren Kayseri’de de hayata geçecek. Sanayi Odası bugün-yarın üyelerine duyuru yapacak. Bu duyuru ile isteyen işletmeler çalışanlarına önümüzdeki haftadan itibaren neredeyse kit ücreti karşılığı, yani maliyetine, hatta mümkün olabilirse çok daha aşağı fiyata Kovid 19 testi yaptıracaklar.

İnşallah işletmelerimizde çalışan hiç kimsenin testi pozitif çıkmaz. Bir süredir sağlık müdürlüğü ekipleri de OSB ve bazı büyük işletmeleri sürekli denetliyorlar. İnşallah çıkmaz ama ola ki bir çalışanda test pozitif çıkarsa filyasyon ekibi temasta olanları evlerinde karantinaya alacak ve işletme faaliyetlerini aksatmadan sürdürebilecek.

Özetle, sağlıkçılar, polis, jandarma, vefa grupları, İŞKUR, gibi süreçte KÇÖ vs. noktasında görev yapan kamu çalışanları, üç aydır neredeyse evlerine gitmeden zor şartlarda emek veriyorlar. Hiç olmazsa bunların emeğine saygı gösterip maske, mesafe ve izolasyona lütfen daha fazla riayet edelim.

 

 

BELEDİYELER VE HİZMET

Virüsle mücadele sürecinde Kayseri’deki 17 belediyemiz imkanları çerçevesinde vatandaşın yardımına koştu. Belediyelerimiz onbinlerce maske ve dezenfekte dağıttı. Virüsle mücadelenin Ramazan’a denk gelmesi nedeniyle yine onbinlerce paket dağıtıldı, dar gelirli insanların gönlü alındı. Belediye elamanları ‘Vefa Grupları’ içerisinde canla-başla çalıştılar.

Her belediye, personelinin neredeyse yarısını ‘esnek çalışmaya’ gönderdi. Belediyelerin İller Bankası ve vergi gelirlerinden paylarında yer yer yüzde 60’lara varan kesintiler oldu. Ankara’da belediyelere yardımdan ziyade pandemide mağdur olan çalışanlar ve işyerlerine destek vermeye çalıştı. Maliye Bakanı şu ana kadar 260 milyar lira ödeme yapıldığını söylüyor. Bunun ekonomik hacminin de 550-600 milyar lira civarında olduğunu ifade ediyor.

‘Ekonomik hacim’ bir yana, doğrudan yapılan harcamadan hareket edersek 2020 bütçesinin 1/4’ü pandemide harcanmış. Geçen ay rakamlarına baktım, vergi tahsilatında yer yer yüzde 50’lere varan düşüşler olmuş. Dolayısıyla bu, belediyelere yapılan ve yapılacak ödemeleri de olumsuz etkiliyor.

Bütün bu ekonomik daralmaya rağmen, belediyelerimiz kendi imkanları ile bir yandan pandemi ile mücadeleyi yürütürken, diğer yandan da rutin hizmetlerini aksatmadılar. Memduh Başkan pandemi sürecinde 16 ilçe belediye başkanı ile toplu ve ayrı ayrı 4-5 toplantı yaptı. Ayrıca, tüm ilçeleri tek tek gezerek yapılanları sorguladı, yapılacaklara destek sözü verdi.

Yani demem o ki, belediyelerimiz Ankara’dan İller Bankası ve Maliye’den gelen kesintilere rağmen, imkanları çerçevesinde halka hizmet etmeye çalıştılar. Daha çok da ‘sosyal belediyecilik’ yaptılar.

Belediyelerin elinde kıymetli gayrimenkulleri var. Ancak, ne ihale yapılabildiler ne de parası olanlar dönüp bu arsalara baktılar. Kısa süre sonra bu arsalara talipli çıkarsa, hiç olmazsa yeni dönem için belediyeler kaynaklarını oluşturarak kaybettikleri 5-6 aylık zamanı büyük yatırımlar açısından telafi ederler...

Bu arada Hava İkmal Millet Bahçesi önümüzdeki hafta ilana çıkacak. Memduh Başkan bunu açıklamıştı. Dilerim güçlü bir müteahhit alsın ve yer teslimi de bir an önce yapılsın. Buraya yapılacak cami ile ilgili bazı endişe ve düşüncelerim var, onu da önümüzdeki günlerde paylaşacağım.

Son cümle: Bu süreçte belediyelerimiz ekonomik imkanlarını zorlayarak yapılabilecek ne varsa yapmaya özen gösterdiler. Normalleşme ile birlikte, kaynaklarını da toparlayarak diğer yatırımlara da peyderpey başlayacaktır başkanlarımız...

 

 

HAVAALANI

Ankara, İzmir, Trabzon, Antalya, Diyarbakır uçuşları başladı. Kayseri uçuşları ise kademeli gerçekleşecek. Bazı hava yolu şirketleri haftada bir-iki uçuş koymuş Kayseri’ye... THY’nin henüz planlaması belli bile değil.

Niye biliyor musunuz?

Havaalanı küçük de ondan...

Gidiş veya geliş bölümü fark etmez, yarım saat ara ile iki uçak kalkacak olsa virüs tedbirleri çerçevesinde mesafe mefhumuna uyulması mümkün değil. Onun için DHMİ muhtemel ki THY veya özel hava yolu şirketlerinin uçuşları arasına 3-4 saatlik fark koyacak. Uçakların yüzde 50 kapasite ile çalışması halinde dahi, valiz verirken, uçağa binerken, valiz alırken o küçücük salonlarda mesafe gözetiminde ihlaller olacak...

Belli ki şimdilerde bunların planlaması yapılıyor. Onun için Kayseri’ye uçuşlar henüz açılmadı. Bu havaalanı zamanında genişletilseydi bizim uçuşlarda da bir kısıtlama olmazdı.

Ulaşımı hava, kara ve demir yolu ile tam manada modernize etmezsek, Kayseri’de ne turizm gelişir ne de ticaret, demedi demeyin.

 

Mış… Miş… Muş…

00- İYİ Parti, Melikgazi ve Kocasinan İlçe Kongreleri için start verirken AK Parti’de ise süreç, temmuzda başlayacakmış.

00- Kayseri Barosu, TBMM’nin açılması ile gündeme gelmesi beklenen Barolarla ilgili ‘Çoklu Baro’ ve ‘Nispi Temsil’ sistemine karşıymış.

00-TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla Kayseri’deki 5 oda ve borsa meslek komiteleri ortak toplantısı KTO merkezli gerçekleştirilecekmiş.

00- OSB’lerdeki fabrikalar dahil bazı işletmelerde çalışanlar ‘isteğe bağlı’ olarak önümüzdeki haftadan itibaren sembolik ücretlerle Kovid 19 testine tabi tutulacakmış.

00- Sanayi Bakanı Varank’ın Kayseri bağlantısında ‘vermek’ yerine 2 milyon lira bağış alması, şaka yollu esprilere neden oluyormuş.

00- Beydeğirmeni Hayvancılık Bölgesi ile ilgili önümüzdeki günlerde güzel gelişmeler olabilirmiş.

00- MHP Eski Milletvekili ve KTO Eski Başkanı Hasan Ali Kilci’nin sağlık durumundaki ciddiyet devam ederken, sevenleri de sürekli dua ediyormuş.