MUSTAFA GÜRBÜZ


NURSAÇAN NE YAPSIN?

YAZI İŞLERİ - Mustafa GÜRBÜZ


Kayseri OSB’de uzun süredir devam eden denetimler sonuçlanmış ve ortaya raporun çıkması beklenmekteydi. Sonunda bu rapor çıktı. Bazı kararların sanayi açısından sıkıntılı olacağını görüyorum. Bu raporu değerlendirmeden önce aslında ortaya çıkan rapor sonucu ve Kayseri OSB ile alakalı ortalıkta konuşulanlara bir göz atalım.

Bundan birkaç gün önce işten çıkartılan bazı isimlerin girişimleri ile raporlar, bazı medya gruplarında değerlendirilmiş ve onların görüşleri de manşetlerde yer almıştı. Orada yer alanlara göre de Savcılık makamının Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan hakkında suç duyurusu açabileceği ima edilmişti. İşte bu söylemler ve sosyal medyada yazılanların ardından, Kayseri OSB cephesinden de nihayet bir açıklama geldi. Başkan Nursaçan burada yaptığı açıklamada, alınan bazı tavsiye kararlarının sanayici açısından sıkıntı oluşturacağını ve mevzuatın tam olarak esnetilmeden uygulanmasının da sanayiciyi zorlayacağını söyledi. Yani kısacası hala inşaatı olmayıp da parseli bulunanların hakları ellerinden alınabilecek, benden söylemesi. Bu durum kimin eseri dediğinizde ise Başkan Nursaçan açıklamasında belirtiyor, tabi ki uygulamaları şikâyet edenler diyerek, bu durumlarla ilgili sorunu olan sanayiciye adresi işaret ediyor.

Yani kısacası yapılan uygulamalar ve çalışmalar konusunda bakanlıkta bazı tavsiyelerde bulunmuş ve yapılan çalışmalar için teşekkür etmiş. Hal böyle olurken nasıl oluyor da Savcılık soruşturması veya hukuksuzluk yargılamaları ortaya gibi iddialar bir algı operasyonu gibi ortaya atılıyor gerçekten anlamadım.

Bu rapor okuyana göre mi değerlendiriliyor yoksa OSB hukukçuları veya dışarıdaki hukukçu bu durumu nasıl farklı yorumluyor? Diyorum ya buradaki amaç farklı, üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek. Tahir Nursaçan’ı uzun süredir tanırım. İş hayatındaki çalışmaları, dernek ve vakıflardaki görevleri, bu vesile ile iş dünyasının önünü açacak birçok konudaki devlet kanallarına iletilen yazıları ve raporları görmüş ve incelemiş birisi olarak; iş hayatının işleyişinde nelerin olması gerektiğine dair düşünceleri her kesim tarafından takdir toplamış hatta yıllar önce ortaya attığı bu düşünceler son yıllarda hükümetin de uyguladığı planlarla aynı doğrultuda olmuştur. İş dünyasındaki işlerin yanı sıra kültür anlamında da bazı çalışmaları oldu. Başta kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim olmak üzere birçok milli değer olarak kabul görünen eserlerin (Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek vb.) hepsi de yine sanayici ve Kayseri halkı tarafından takdir toplamıştır. Kitaplar konusunda sanayicinin sadece amacı para kazanmak değil, biraz da kültürel çalışmalar diyerek huzur haklarından feragat ederek onca eserin yeniden OSB kanalı ile yayılmasına neden olmuştur. Bir Osmanlı Odası yapıldı aldı başını gitti. Ama kimse yapılan onca güneş enerji santrali ve elde edilen geliri bu kadar konuşmadı. Fuar merkezi yapılırken sermayeye ek olarak yapılan bazı projelerle gelen milyonlarca liralık hibeleri ise kimse göz önünde bulundurmadı. Tahsis usulüne göre satılan arsalar yerine basının da bangır bangır bağırdığı canlı yayınlarla duyduğu ihaleler yapılarak arsalar satıldı. Onca hizmeti şimdi bir kalemde sayayım desem inanın köşede çok yer kaplar. Ama şu sıralarda Bakanlığın uyardığı itfaiye konusu dahi Nursaçan zamanında ‘adam’ edilmedi mi? Şimdi verilen taahhüt ile yapılan bu işler mevzuat ne diyorsa denilecek ve görelim sanayici ruhsatı nasıl erken alıp işe başlayacak? Bu arada yukarıda da belirttiğim gibi ülkede hep OSB yönetimlerinin insiyatifinde olan parsele 2 yıl içinde inşaatın başlaması ve 5 yılda tamamlanması usulü ise raftan indi. Artık OSB yapmayanın tahsisini iptal edecek. Bu durumda da kimse Nursaçan ve ekibini suçlamasın. Bakanlığın bu konuda kesin talimatı olduğunu ve uygulanacağını bilsin.

Dediğim gibi bu kadar çok iş yapıldı ama ne yazık ki tam olarak OSB kendisini anlatamamış.

Bu arada basın harcamaları konusu ortaya atılmış da, bu adamlar yaptıklarını daha tam olarak anlatamamışken nasıl olacak da basında uzun soluklu yer bulacaklar? Mecburen tanıtıma devam edecekler yoksa başka işlerin peşinde koşanlar algıyı farklı noktalara çekip yapılan bunca durumu görmeyecek.

Tahir Nursaçan özelinde beğenirsiniz, beğenmezsiniz ama her yaptığına doğru demesem de geneline baktığınızda yapılanları görmemezlikten gelemem.