VELİ ALTINKAYA


O FOTOĞRAFI KİM ÇEKTİ?

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Yukarıdaki fotoğrafta herkes kendisini, kendi ecdadını görür. Anadolu’da Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele’de şehit vermemiş tek bir hane yoktur. Dolayısıyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde verilen Milli Mücadele ve kurulan Cumhuriyet bu milletin her bir ferdinin eseridir.

Coşkun Özler’i Ekim 2010’ da tanıdım. O tarihte Uşak Faal Gazeteciler Cemiyeti Başkanı’ydı. Benim de Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı’ ndaki ilk dönemimdi. Kayseri’de dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da katıldığı ‘Kayseri Basınının 100. Yıl Etkinlikleri’ çerçevesinde düzenlenen programa gelmişti Coşkun Abi.

Coşkun Abi 1938 doğumluydu. 2015 yılında da vefat etti. Allah rahmet eylesin. 2010 ’da yaptığımız sohbette, bir ara dedi ki, “Başkanım sen babamı bilmezsin. Babam Uşak’ın en meşhur fotoğrafçılarındandı. Foto Kazım derlerdi. Bizim asıl mesleğimiz fotoğraf ve film işi. Kayseri’ye Rahmetli Üveyis Molu’dan film almak için çok geldim. Yılda bir-iki kez Kayseri’ye gelirdim” dedi...

Ve ekledi: Veli Başkanım ‘Cumhuriyeti Biz böyle Kazandık’ diye meşhur bir fotoğraf var. Biliyor musun o fotoğrafı babam çekmiş...

Şaşırmıştım...

Yazının girişinde gördüğünüz o fotoğraf Rahmetli Hüsnü Kazım Özler tarafından Cumhuriyetin 10. yılında, o tarihte Kütahya’ya bağlı bir ilçe olan Uşak’ın Bozkuş Köyü’nde çekilmiş.

Bu satırları yazmadan önce Küresel Gazeteciler Konseyi Uşak İl Temsilcisi de olan Hüsnü Kazım Özler’i aradım. Hüsnü Kazım, o fotoğrafı çeken dedesinin adını taşıyor. Babası merhum Coşkun Abi’yi ve aynı işi yaptıkları amcası merhum Taşkın Abi’yi de rahmetle andık.

O fotoğrafla ilgili olarak Uşaklı bir gazeteci olan Gülse Birsel Hürriyet Gazetesi’nde ‘Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık’ Fotoğrafının Hikâyesi’ diye bir yazı kaleme almış. O yazıdan bir bölümü de buraya aktarayım.

“... 1933 yılının Cumhuriyet Bayramı'nda çekiliyor. Uşak'ın ilk fotoğrafçısı Hüsnü Kazım Özler tarafından. Babamın deyimiyle “Foto Kazım".

Fotoğrafta gördüğünüz siyah ceketli, kravatlı adam, babamın kuzeni. Dedem Mücahit Asım 'ın eşinin (yani babaannemin) dayısının oğlu Kamil Kabalak. Uşak o zaman Kütahya'ya bağlı bir ilçe ve Kamil Bey de o ilçenin belediye başkanı.

1990'ların başında babam bu fotoğrafı evde buluyor. Resimdeki kuzeni Kamil Kabalak’ın oğlu Hasan Kabalak'la, Ankara'ya yolluyor. Onlar da Genelkurmay Başkanlığı'nın arşivine gönderiyorlar. Fakat arşive yanlışlıkla Ankara'da 1929' da çekilmiş diye kaydediliyor. 2007 yılında, fotoğraftaki Kamil Kabalak'ın yeğeni, Tuğgeneral Zeki Güngör, dayısının bulunduğu resmi, bir askeri tesiste ‘Ankara–1929’ yazısıyla görüyor. Düzeltilmesi için dava açıyor. Fotoğrafın Uşak'ta çekildiği tespit ediliyor...”

Cumhuriyet hepimizin ortak değeri. Cumhuriyeti hepimiz en çok sevdiğimiz neyse onun gibi korumalıyız. Yani gözbebeğimiz gibi. Cumhuriyete sahip çıkmanın partisi-siyaseti, dini-dili, mezhebi - nesebi olmaz.

İnşallah ve inanıyorum ki, Türkiye Cumhuriyeti yüzlerce yıl coğrafyasının ve dünyanın en güçlü ülkesi olarak yaşayacaktır.

 

KULİS BULVARI

BAYRAMDA KOLTUK KRİZİ

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen Bayram kutlamaları esnasında bir ‘protokol krizi’ yaşanmış. Haber merkezindeki arkadaşlarımın çektiği görüntüleri izledim ve üzüldüm. Keşke bu tür görüntüler hiç olmasaydı. Elbette CHP’li Vekil Arık o programa gelmişse, iktidar veya muhalefet fark etmez herhangi bir vekilimiz hangi sırada oturuyorsa, aynı denklikte bir yer kendisine tahsis edilmeliydi. Tabi önce vekillerimiz katılım teyidi vermişse. Vermemişse dahi o anda müdahale edilip gerekli yer ayrılmalıydı. Valiliğin Protokol Müdürü yok mu? Üç ay kadar önce de bir rektörümüzle ilgili protokolle ilgili benzeri bir sıkıntı yaşanmıştı. Vali Bey bir törende kimin nereye oturacağını belirleyecek değil. Bu, ilgili memurun görevi. Dilerim bu tartışma uzamasın. Hele hele anlattıkları itibariyle haklı gibi gördüğüm Vekilimiz Çetin Arık bu işi TBMM’ye hiç taşımasın.

 

Mış… Miş… Muş…

00-Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında ‘koltuk krizi’ yaşanması üzmüş.

00-Vali Günaydın, Cumhuriyet Bayramı konuşmasında birlik ve beraberlik mesajı vermiş.

00-TBMM’nin 3 Kasım’a kadar tatile girmesi nedeniyle vekillerimiz Kayseri’deymiş.

00- Başkan Büyükkılıç ve ilçe belediye başkanları, il başkanı seçilen Şaban Çopuroğlu’na ‘Hayırlı olsun’ ziyaretine gitmiş.

00- Covid’li hasta sayısı Kayseri’de yeniden artmaya başlamış.

00- Önümüzdeki hafta virüsle mücadelede yeni tedbirlere başvurulabilirmiş.

00-Emniyet Müdürümüz Kamil Karabörk, haftasonu Adana’da yapılacak mütevazi bir nikahla kızını evlendirecekmiş.

00- AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, tebriğe gelenlerle ilgili bir takvim belirlemezse evinin ve işinin yolunu şaşırabilirmiş.