VELİ ALTINKAYA


O POLEMİK UZAMASIN!

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Cumhuriyet Bayramı kutlamaları esnasında CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Vali Günaydın’ın tebrikleri kabulü esnasında kendisinin anons edilmediğini ve daha sonra düzenlenen programda da kendisine yer ayrılmadığını iddia etmişti.

Bu iddia bayram kutlamasının bitmesinden sonra Valiliğin protokol kapısı girişinde ve kameralar karşısında da sürmüştü...

Pandemi dolayısıyla tebriklerin kabulü Valilik önünde, yani açık alanda gerçekleşti. Görevli memurun Vali Günaydın’ın tebrikleri kabul edeceğini anons etmesinden sonra Vali, Garnizon Komutanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı’nın ‘mesafeye uygun’ yerlerini almasını takiple ‘Törenler ve Protokol Yönetmeliği‘ hükümlerine göre sıralı anons yapılmış.

CHP Milletvekili Çetin Arık, tören sonrası Valilik girişinde yaşanan tartışmada, “Ben anons edilmedim” diyor. Vali Günaydın da milletvekilini makamına davet ederek, “Kamera kayıtlarını izleyelim, şayet milletvekilleri ile ilgili bir anons yapılmamışsa ben özür dileyeceğim” diyor...

Şehmus Günaydın tecrübeli bir Vali... Kayseri, Kastamonu ve Isparta’dan sonra valilik yaptığı üçüncü vilayet... Altı yıllık valilik tecrübesi var. Ekim 2018’de Kayseri Valiliği’ne atandı; göreve başladığı tarihi baz alacak olursak, iki hafta sonra şehrimizde de iki yılını doldurmuş olacak.

Vali, elindeki verilere güvenmese kameralar ve onlarca insan önünde “Buyurun kayıtları izleyelim, milletvekilleri anons edilmemişse ben sizden özür dileyeceğim” demez...

Yönetmelik protokol sıralamasında makamları tarif ediyor. Vali, Garnizon Komutanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı’nın yerlerini almasından sonra ‘TBMM Üyeleri’ anonsu yapılmış. Görevdeki veya daha önce seçilmiş olan vekillerin ikinci bir anonsa gerek kalmadan tebrikat için sıraya girmeleri gerekiyor... Burada iki vekil var. Biri İsmail Tamer, diğeri Çetin Arık. Görüntülere baktığımızda İsmail Tamer tebrikat törenine katılmış ve Memduh Başkan’dan hemen sonraki sıraya girmiş. Çetin Arık muhtemelen bu anonsu duymadı. Duymuş olsa elbette o da İsmail Tamer gibi pandemiye uygun tebrik seremonisini tamamlar, Tamer’in yanına durur veya sıradan çıkabilirdi.

Nitekim İsmail Tamer’in kameralar karşısında mealen, ‘Gelip benim yanıma dursaydın’ deyişi sanıyorum bundan...

Bizim arkadaşlarımızın çektiği görüntüleri izledim. Aslında Vali Günaydın’ın “Buyurun, görüntüleri izleyelim, anons edilmemişseniz ben sizden özür dileyeceğim” sözünden sonra Arık Valiliğin kapısından içeri bir-iki adım atıyor. Ancak, beraberindeki partililerden bir kısmının “Girmeyin Sayın Vekilim” sesleri üzerine geri dönüyor...

Tebrik faslından sonra Vali Günaydın’ın konuşma yapacağı ve platform kurulmuş alana geçiliyor.

CHP İl Başkanı ikinci sırada AK Parti ve MHP İl Başkanları ile yan yana oturuyor. Yani ‘katılım teyidi’ veren CHP İl Başkanı’na protokolde yer ayrılmış.

Kameralar önünde yapılan tartışmada hem İsmail Tamer, hem de Çetin Arık danışmanlarının Valiliği arayarak katılım teyidi verdiklerini söylüyor. Tamer ayrıca Valilik’ten arandığını ve katılım olup olmadığını sorduklarını da ifade ediyor. Bunun üzerine Arık kameralara “Bakın çifte standart uygulanmış. İktidar milletvekillerini arıyorlar, bizi aramadılar” diyor.

Sanıyorum burada bir yanlış anlama olmuş. Vekil, 28 Ekim’de yapılan çelenk sunumuna değil de 29 Ekim’deki kutlama programına katılacağını ifade etmiş. Muhtemel ki Valilik görevlileri bunu bir gün önceki çelenk sunumuna katılım gibi anlamış.

Tebriklerin kabulünden sonra Vali’nin konuşma yapacağı programa geçildiği zaman yukarıda yazdığım gibi CHP İl Başkanı kendisine ayrılan yere oturmuş. Milletvekilinin ‘katılım teyidi’ kayıtlarda olmadığı için yer ayrılmamış.

Protokolün yerlerini almasından hemen sonra Vali kendisine ayrılan koltuğa oturmadan Vekil Arık’ın ayakta olduğunu görüyor ve bir talimatla Çetin Arık için İsmail Tamer’in yanına bir sandalye konulmasını sağlıyor. Keşke Valilik görevlileri daha dikkatli olsa da tebrikatta gördükleri Çetin Arık için tören mahalline geçilmeden bir sandalyenin üzerine ismini yazsalardı.

Valiliğin il başkanına yer tahsis edip de milletvekiline böyle bir tahsis yapmamasının mantığı yok. Kaldı ki geçtiğimiz yıl Vekilimiz Arık Cumhuriyet Bayramı kutlamasına katılmış. Yani yaşananlarla ilgili kesinlikle bir kasıt-kötü niyet gözükmüyor. Taraflardan kaynaklanan bir ihmal varsa o da her zaman var ve açık olan diyalog kapısı ile aşılır.

Milletvekili Arık sağduyulu ‘yerli ve mili’ bir siyasetçi. Bu polemiği sürdürmeyeceğine inanıyorum. Böyle bir polemik ne şehrimize ne de taraflara fayda sağlamaz. Vekil Arık’ın da aynı kanaatte olduğunu biliyorum.

Buradan da bir ders çıkartmak gerek. Bundan sonra bu gibi tüm törenlerde görevlilerin teyitlerini daha sağlam alması-vermesi gerekir.

 

KULİS BULVARI

BUNDAN SONRA YAPIN DA GÖRELİM

Meclis Komisyonu’nda bir kanun teklifi kabul edildi. İnşallah genel kurulda da en kısa sürede kabul edilir. O teklif halkın sağlığı ile oynayan ‘gıda teröristleri’ ile ilgili. Bundan böyle halk sağlığına zararlı mamül üretenler hakkında 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Para cezasının tavanı ise 500 bin liraya çıkartıldı. Ayrıca bu suçu işleyenler 10 yıl süreyle aynı sektörde bir daha faaliyet gösteremeyecek. Dilerim bu teklif en kısa sürede kanunlaşsın. Kendi yemediğini halka yedirip haksız kazanç sağlayanların mutlaka hizaya sokulması lazım. Daha önceki cezalar sembolikti. Kötü niyetli üreticiler farklı markalarla, aile fertleri veya yakın çevrelerindeki kişilerin adıyla bu sahteciliklerini yıllarca sürdürdüler. Yeni düzenlemede bunların da önüne geçilmeli. Gıda üretiminde ‘mesul müdürler’ var; bunlarla ilgili de ağır müeyyideler getirilmeli.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Okul, akraba oturmaları vs. odaklı Kayseri’de vaka sayıları yeniden yükselmeye başlamış.

00-ERÜ‘de Covid-19 aşısının insan üzerindeki denemeleri önümüzdeki hafta başlıyormuş.

00-Kayseri, Cumhuriyet Bayramı ile ilgili polemiğin uzatılmamasını istiyormuş.

00-Halkın gıdasında hile yapanlara 5 yıla kadar hapis ve 500 bin lira para cezası verilecekmiş.

00-İYİ Parti, aslen Kayserili olan Milletvekili Ümit Özdağ’ı ihraç ediyormuş.

00-Talas Belediyesi ile Ticaret Borsası’nın Cumhuriyet  Bayramı görselleri güzelmiş.

00-KAYÜ Rektörü Kurtuluş Karamustafa, yaklaşık 17 bin öğrencisi olan üniversitenin 30-40 yılını planladıklarını söylemiş.

00-AK Parti İl Yönetimi’nin pazartesi yapılacak toplantısında ‘Yürütme Kurulu’na kimlerin gireceği merak ediliyormuş.