VELİ ALTINKAYA


Odalarda takvim tamam

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


İki meslektaşımızın yakınının cenazeleri dolayısıyla Hunat Camii’ ndeydim. TV 1’in genç elemanlarından İsmet kardeşimin anneannesi ile, bizim meslek büyüğümüz A.A. Eski Bölge Müdürü Mehmet Kocakahyoğlu’nun kayınvalidesinin cenaze namazlarını kıldık. KTO Başkanvekili Mustafa Erçalık dostumuz “ Mezarlığa bizim arabayla gidelim” dedi... Taziyeden sonra da KTO’ya uğradık.

KTO’da yönetim kurulu toplantısı vardı. Erçalık mezarlığa giderken KTO Başkanı Mehmetbeyoğlu’ nu arayarak cenaze dolayısıyla biraz gecikeceğini söyledi. Mustafa Abi “Veli yönetim bitmiştir. Gel bir çay içelim öyle git” dedi. Geleceğinden önceden haberim olmadı, bir gün evvel de sağolsun KTO Başkanı işyerime uğramış, görüşememiştik.”Olur abi Asaf Başkan da sağolsun uğramış O’nu da görmüş olurum” dedim.

Gerçekten yönetim toplantısı bitmiş, kurul üyeleri sohbet ediyordu. Bir çay içimlik süre KTO Yönetim Kurulu üyeleri ile oturdum... Bu arada duramadım “Seçim tarihini ne yaptınız?” dedim. Asaf Başkan, “Seçim kararı aldık. İlgili İlçe Seçim Kurulu’na başvuracağız mayısın son haftasında seçimleri yaparız” dedi.

Üç odamızın da seçim tarihleri tamam gibi. Bu kez Borsa elini çabuk tutmuş. Ticaret Borsası’nda seçimler 11 Mayıs Cumartesi günü yapılacak. KAYSO’da ise bir hafta sonra. Yani 18 Mayıs Cumartesi günü... KTO da dün alınan karar doğrultusunda büyük ihtimalle 25 Mayıs’ta seçimlerini yapacak. Az ihtimal 1 Haziran’a sarkabilir.

Gelelim üç odamızda da kulis çalışmalarına...

Sözün başında belirteyim ki süreç genelde makul ilerliyor. Özellikle kulis çalışmalarının yoğun olduğu KTO başta, diğer iki meslek örgütünde de adaylar çalışmalarını çirkinleştirmeden götürüyorlar. Doğru olan da bu.

KTO’da şimdilik dört aday gözüküyor. Çıkış sırasına göre Nuh Mehmet Delikan, Mahmut Hiçyılmaz, Hüseyin Tekin ve Ömer Gülsoy...

Diğer üç aday da seçim çalışmalarını bildik metotlarla sürdürüyor. Adaylardan “Küçük Ağa” lakaplı Nuh Mehmet Delikan ise alışık olmadığımız bir tarzda, gazete ilanları, raketler ve bilbordlara verdiği mesajlarla seçmene ulaşmaya çalışıyor... Seçimin mayıs sonunda yapılacak olması bu hızla giderse ‘Küçük Ağa’ yı diğer adaylara kıyasla maddi-manevi daha çok yoracak gibi...

Bugünden adayların meslek komitelerindeki etkilerine dair bir şey yazmak istemem. Ama ben de grup çalışmalarını yakından takip ediyorum. İlerleyen tarihlerde gruplara dair ayrıntılı yorumlarda bulunurum.

KTO’da dört adayın yarışıyor olması önümüzdeki iki ayın oldukça renkli geçeceğinin göstergesi...

KTO’dan sonra hareketli olan diğer meslek örgütü Borsa... Borsa Başkanı Şaban Ünlü seçim tarihini erkene almakla doğru yapmış... Ünlü yeniden aday Ahmet Tekin, Hamdi Bakan gibi isimlerin de adı adaylık için geçiyor. Ama şuana kadar bunu alenen deklare etmediler. Borsa’da kulis daha dar kapsamlı gidiyor... Başkaca bir isim resmen “Adayım” demediği için mevcut başkanın şanslı olduğunu söylersek herhalde haksızlık etmiş olmayız.

KAYSO en sakin olan oda. Bir-iki meslek grubunda birkaç liste çıkabilir. Onun dışında genellikle tek listeli bir seçim olacaktır. Oda  Başkanı Mustafa Boydak son meclis toplantısında resmen adaylık sinyali verdi... Seçim ertelenmeden önce bize ifade ettiği gibi arkadaşlarının mevcut ekibin devamında ısrarcı olduğunu söylüyor... Henüz erken ama belki yönetimden iki kişi değişebilir. Ama bu noktada hüküm vermek için meclis seçimini görmek gerek.

Üç meslek örgütü de bizim için önemli... Yönetimlerin tüm adaylara eşit mesafede durması, adayların da yüz yüze bakacaklarını unutmadan seçim sürecini etraflarındakilerle birlikte çirkinleştirmeden götürmelerinin doğru olduğuna inanıyorum.

 

ERÜ’NÜN HUZURU

Erciyes Üniversitesi’nin huzuru, Kayseri’nin huzuru demek... Bu manada önceki gün alenileşen olayların üzerinde hem ERÜ yönetiminin, hem de güvenlik birimlerinin kararlılıkla gitmesi gerektiğine inanıyorum.

Sayıları az olan bir grubun ERÜ’de zaman zaman takındıkları tavırla “Biz milli ve manevi değerlerine hassasiyeti ile bilinen varız” mesajı vermek istediklerini biliyorum... Bu öğrencilerin sayıları az. Daha çok da iki fakültede bulunduklarını biliyorum.

Önce fakülte, sonra da üniversite yönetiminin kesinlikle olayları küçümsememesi gerekir. Allah korusun yaşanacak bir tatsızlık veya akacak bir damla kan sadece Üniversiteyi değil, topyekün Kayseri’yi sıkıntıya sokar. Ayrıca istihbarat ve güvenlik de artırılmalıdır.

 

BAZI BÜROKRATLAR VE SİYASET HESABI

Kayseri’de görev yapan bir-iki bürokrat yerel seçimlerde adaylık hesabı yapıyor. Ankara’da olup da aynı hesap içinde olanlar da var. Bu eskiden daha çok milletvekili genel seçiminde olurdu...”İktidar partisinden aday olabilirsem ne ala, listeye giremezsem bile eski görevime döner, hatta terfi de ederim” hesabı yapılıyordu... Özellikle taşra ilçelerine yönelik bu hesap içinde olanlar var. Bu isimler arasında Bakanlık’ta daire başkanı, ilde şube müdürlüğü görevini ifa edenler var. AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz’i tanırım herhangi bir bürokrata adaylık için yeşil ışık yakacağına ihtimal vermem. YSK kamu görevlilerinin istifa sürecini de içine alan takvimi ekim sonuna kadar açıklayacak. Özellikle bu aylarda iktidar partisine yönelik baskı daha da artacaktır. Siyaset hesabı yapan bürokratlara da gaza gelmemeleri tavsiyemdir.

(03 Nisan 2013 tarihli tekrar yazı)