VELİ ALTINKAYA


OKULLAR EĞİTİME HAZIR MI?

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci sabah profesyonel sistemi aratmayacak performansta Zoom üzerinden TV yayınına bağlandı. Müdür Bey, Ahmet Yesevi Mahallesi’nde bir anaokulundaymış. Bağlantıyı da okuldan yaptı. Hatta canlı yayında ”Size okulumuzu da göstereyim” diyerek koridorları, sınıfları izletti. Okul pırıl pırıl. Ana sınıfında okuyan çocuklarımız mesafe konusuna özenle riayet ediyorlar. Belki de canlı yayın nedeniyle böyleydi. Ama okulun temizliği ve çocuklarımızın hassasiyetinden etkilenmedim dersem yalan olur...

Kayseri’deki öğretmen sayısını bilmiyordum. Milli Eğitim Müdürümüz “21 bin kişilik bir aileyiz” dedi. 320 bin civarında da öğrencimiz var. Aslında Kayseri’nin hemen hepsi doğrudan veya dolaylı olarak milli eğitimle ilgili...

Müdür Bey’e, “Yaklaşık 350 bin kişinin sorumluluğu sizlerin omuzunda” dediğimde, pratik bir cevapla “Hayır, böyle bir sorumluluğu biz tek başına üstlenemeyiz. Bu sorumluluk hepimize ait” diyerek toplumsal bir hassasiyet vurgusu yaptı.

Elbette çocuklarımızla ilgili her şeyi Milli Eğitim’den, öğretmenden beklemek doğru değil. Ailelere, topyekün hepimize düşen sorumluluklar var.

Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci, “Maalesef bizim de pozitif olan öğretmenlerimiz var. Kronik rahatsızlığı olan öğretmenlerimiz var. Ama emin olun biz de okullarımızın cıvıl cıvıl olmasını istiyoruz. Geçen yıl okul bahçelerimiz, sınıflarımız cıvıl cıvıldı. İnşallah o günlere hep birlikte döneriz” diyor...

Ekinci’ye, “Geçen yıl her öğrencinin masasında kitap vardı. Bu yıl kitap vermediniz mi?” dedim. “Verdik, öğrencilerimizin kitaplarını velilerine, adreslerine teslim ettik” dedi.

Son olarak, “Hocam bizim Sarız-Yeşilkent, Yahyalı-Ağcaşar, Akkışla-Gömürgen, Felahiye- Silahtar’daki çocuklar EBA TV üzerinden eğitim görecek internet ve bilgisayar imkânına sahip mi?” dedim.

Milli Eğitim Müdürümüz, muhtemel ki eski sendikacı olması hasebiyle maşallah ‘siyasetçi gibi kıvrak’ bir cevap verdi:

”Elbette böyle bir süreçte 4x4 eğitim verdiğimiz söylenemez. Eksiklerimizi hep birlikte aşacağız. Ancak il genelinde 160’a yakın EBA noktamız var. 3 adet de seyyar internet, yani EBA aracı mevcut. Kayseri’nin tamamında çocuklarımızın bir şekilde bu eğitimi almasını sağlayacağız. Evlerinde internet olmayan kırsaldaki çocuklarımızı okulda MMT’ye uygun toplayarak eğitimlerini vereceğiz...”

Son olarak Müdür Bey’e “Sayın Bakan okullarımız, virüs yönünden sokaktan daha güvenli diyor. Gerçekten öyle mi?” dedim.

“O sözün patenti bana ait. Evet, okullarımız Covid-19 itibariyle sokaktan daha güvenli, velilerimiz hiç tedirgin olmasınlar” cevabını verdi.

Hepimiz okuduk. Okulun atmosferi bir başka. Çocuklarımızın bunu teneffüs etmesini hepimiz arzu ederiz. Ama bunun için hep birlikte maske, mesafe ve temizlik uyarısına özen göstermemiz gerekiyor.

 

İKİ BELEDİYEDEN EBA KAMPANYASI

İlk açıklama Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’dan geldi. Yalçın, ilçe genelinde laptopu olmayan öğrencilere bu imkânı sunacaklarını söyledi.

Talas’ta bilgisayarı olmayan kaç öğrenci var bilmiyorum, ama Yalçın Başkan doğru bir karar almış. Muhtarlarla birlikte ihtiyaç sahibi öğrencilerin titizlikle belirleneceğine eminim.

Dün bu satırları yazarken Melikgazi Basın-Yayın Müdürlüğü’nden de bir haber geldi. Melikgazi’nin nüfusu 570 bin. İl genelindeki 320 bin öğrenciden muhtemel ki 140 kadarı bu ilçemizdedir. İhtiyaç sahibi ne kadar bilmiyorum. Yüzde 10 bile olsa büyük rakam.

Melikgazi ‘Uzaktan Eğitime Sen de Destek Ol!’  kampanyası başlatmış. Melikgazi bu kampanya ile kullanılmayan bilgisayarları gerekli bakımları yapıldıktan sonra EBA için ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştıracak...

Kayseri’nin muhtemel ki birçok bölgesinde internet ulaşımında sıkıntı var. Bu bölgelerde Milli Eğitim Müdürlüğü oluşturduğu EBA noktaları ile açığı kapatmaya çalışıyormuş.

Bizler de, daha doğrusu ev-işyerinde kullanmadığı bilgisayarı bulunan veya hali-vakti yerinde olan insanlarımız da belediyelerimiz vasıtası ile öğrencilerimizin eğitime bu yolla katkı sağlayabilirler.

Melikgazi ve Talas dışındaki ilçe belediyelerimizin de benzeri çalışmaları vardır. Herkes ‘evinin önünü süpürürse’ Kayseri’nin çocukları EBA TV’den eğitimini alır.

 

KULİS BULVARI

HA GAYRET!..

Kayseri, 15 günde virüsle mücadelede adeta sıkıyönetim uyguluyor. Muhtemel ki son 15 günlük ‘kararlı duruşun’ semeresini yakında göreceğiz. Vali Bey, belediye ve meslek örgütü başkanları sürekli sahada. Bu arada önceki hafta Kayseri’ye gelen Sağlık Bakanlığı Koordinatörü de iki gün süreyle gerekli bilgileri aldı. Koordinatörün Bakan Koca’ya sunduğu bilgi ve rapordan sonra Bakanlık 5 kişilik filyasyon ekibini şehrimizde görevlendirdi. Bu ekip Kayseri genelindeki filyasyon çalışmalarına yön verecek. Bize, Kayseri’ye yakışan, uyarıları dikkate alıp maske, mesafe ve temizliğe riayet etmek. Böyle yaparsak yeni aya girdiğimizde Kayseri, büyükşehirler arasında sonuncu olur. Bu arada evlerde karantinanın 10 güne çekilmesine tepki var. Uzmanlar herhalde bir hesap yapmıştır. Aman ha, biraz daha dişimizi sıkıp işimiz yoksa evden çıkmayalım. MMT’ye uyalım.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Kayseri’nin son 15 gündür virüsle mücadeledeki kararlı duruşunu artırarak sürdürmesi bekleniyormuş.

00- Ev karantinalarının 14 gün yerine 10 güne çekilmesi bazı hekimlerce ‘yanlış’ görülüyormuş.

00- Şehir Hastanesi Başhekimi ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, fedakârane bir çalışma ortaya koyuyormuş.

00- Bakanlık Koordinatörü Kayseri’den ayrılınca Sağlık Bakanı Koca’ya şehrimizle ilgili özel bir rapor sunmuş.

00-Milli Eğitim Müdürü Ekinci, internete ulaşamayan öğrenciler için il genelinde 160 EBA TV  noktası ve üç ayrı seyyar internet-EBA TV aracı görevlendirmiş.

00- İl Tüketici Hakem Heyeti, geçtiğimiz yıl özel okulların aldığı ücretleri Covid-19 nedeniyle iade kararı vermiş.

00- Milletvekili Dursun Ataş, İYİ Parti Kongresi’nde 19. sıradan GİK’e seçilmiş.