VELİ ALTINKAYA


ÖZHASEKİ ARTIK ADAYLIKTAN KAÇAMAZ

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Andy-ar’ın ocak ayında ülke genelinde yaptığı anketin Kayseri ayağı bir sunumla açıklandı. Andy-ar Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar’ın 12-21 Ocak 2013 tarihinde 16 büyükşehir belediyesinde aynı anda yapıldığını söylediği ankette 2611 deneğe soru sorulmuş. Melikgazi’den 1209, Kocasinan’dan 1021 ve Talas’tan 381 kişiyle yüz yüze yapılan anketten benim anladığım Başkan Özhaseki’nin artık adaylıktan kaçamayacağıdır.

Aylar, hatta yıllar önce Özhaseki’ye bu dönemde aday olması gerektiğini söylediğimizde “Yetmez mi? Hatta son seçimlerde bir daha aday olmayı düşünmediğimizi söylemiştik, halka ne diyeceğiz ?” dediğini hatırlıyorum.

Başkanın “Ne diyeceğiz?” dediği halka “Mehmet Özhaseki’nin yeniden aday olmasını istiyor musunuz?” diye sorulmuş. El cevap:

Evet: % 73.5, Hayır:% 18.9, İlgilenmiyorum: % 4.2, Cevap yok: % 3.4...

Faruk Acar, bu cevaptan sonra yaptığı yorumda mealen, “Başkan Özhaseki halka bu oranda dokunabilen tek belediye başkanı. Sadece Şişli Belediye Başkanı’nın oy oranı bundan yüksek. Büyükşehir ve il belediye başkanları arasında bu oranı yakalayabilen bir başka başkan yok” diyor.

Özhaseki bunun için bırakıp gitmemeli, gidemez... Aday olacak. Bir süredir aday olma arzusunun olduğunu da zaten görüyorum.

Andy-ar’ın yaptığı anketin sonuçları AK Parti İl, Melikgazi, Kocasinan, Talas, Hacılar ve İncesu teşkilatları, belediye meclis üyeleri, İGM üyeleri, belediye başkanları ve basın mensupları ile bu belediyelerde çalışan üst düzey yöneticilerin katıldığı bir toplantıda yapılan sunumla bir bir anlatıldı.

Ankette çıkan sonuçları hafta içinde bölüm bölümde yorumlayacağım, bugün genel hatları ile bakalım. Sonuçlardan özellikle CHP ve MHP’li olduğunu söyleyip de Başkan Özhaseki’ye oy vereceğini ifade edenlerin oranlarının neredeyse % 50’lerde olması, hatta geçmesi ilginç... Aslında bu açıdan bakıldığı zaman iki muhalefet partisinin de öncelikle kendi tabanını tutacak mesajlar vermesi gerekmez mi?

“Mehmet Özhaseki’yi tanıyor musunuz?” sorusuna deneklerin % 92.8’i tanıdığını söylemiş. Bu çok büyük bir oran. Bu sonuç Özhaseki’nin şehirde markalaştığını gösterir. Faruk Acar da bunu söylüyor.

“Özhaseki’yi güvenilir buluyor musunuz?” sorusuna verilen cevapta ‘evet’ diyenlerin oranı % 81.5, ‘hayır’ diyenlerdin oranı ise % 18.5...

Anket sonuçlarını incelediğimizde Özhaseki’nin karşısında % 20’lik her halükarda karşı duran bir blok var...

Belediye hizmetlerinden memnun musunuz?” sorusuna verilen cevapta evetin % 68.9, hayır’ın % 17.8, kısmen diyenlerin % 10.2, fikri olmayanların da % 3.1 olması bunun göstergesi...

Muhalefet partilerinin özellikle sorgulaması gereken bir veri daha var. Belediye hizmetlerinden CHP’lilerin % 54.4, MHP’lilerin de % 40.8’i memnun olduğunu söylüyor... Hatta Faruk Acar bu soruya “Kısmen” diye cevap verenleri de eklediklerinde bu oranın CHP için % 68’e, MHP içinse % 50.6’ya ulaştığını söylüyor.

CHP ve MHP yöneticileri bu sonuçlara tepki gösterebilirler. Ama bir başka soruya verilen cevap sanki bu cevapların sağlaması gibi. O soruda “Yerel seçimlerde adaya mı, partiye mi oy verirsiniz?” diye sorulduğu zaman % 51.5 aday, % 30.3 hem aday, hem parti, % 15.8’de parti cevabını veriyor. Yani seçmenlerin yüzde 50’si adaya oy vereceğini söylüyor... Bu durumda CHP ve MHP yönetiminin bırakın başka partileri hiç olmazsa kendi tabanının desteğini alabilecek adayları bulması gerekmez mi?

“Mehmet Özhaseki yeniden aday olsa oy verir misiniz?” sorusuna verilen cevapta evet % 69.9, kararsız % 8.6, hayır diyenlerin oranı ise % 21.5 çıkmış.

Faruk Acar bu şıktan sonra yaptığı yorumda mealen “Başkanın oyu maksimum % 78’e ulaşır” demişti...

Bu sorular diğer 11 ilçe ve köylerine sorulmamış. Nüfus yoğunluğu itibariyle % 80’e ulaşılmış, ama yine de henüz seçim ortamına girilmemiş, diğer partiler ve adayları sahaya inmemiş... Böyle bir durumda Başkan Özhaseki’nin açık söyleyeyim % 70’in üzerinde bir oya ulaşabilmesi çok kolay değil...

Elbette Başkanın bir rekor kırmak için bu oranın üzerine çıkma çabası taşıyacağını tahmin edebiliyorum... Ama % 70 oranı zirvedir. Zirvenin üzerine eteklerden taş getirerek yükseltiyi artırma çabası, emin olun Özhaseki de dahil herkesi yorar.

Bazı çevreler bu oranları yazarken mutlu olduğumu düşünüyor olabilir. Oysa keşke muhalefet partileri daha güçlü olabilseler ve Başkan Özhaseki de onların nefesini her an enselerinde hissedebilse... Anketi yorumlamaya devam edeceğiz.

 

CIVIKLI PİŞİRME MODASI

Modanın adı artık cıvıklı pişirme... Geçtiğimiz ay Vali Şerif Yılmaz Develi ziyaretinde önlüğü takmış, eline küreği almış ve ateşin karşısında cıvıklı pişiriyordu. Cumartesi Tomarza ve Develi’de incelemelerde bulunan Başkan Özhaseki de cıvıklı pişirme modasında yerine almış... Develililer Cıvıklı ile ne kadar övünseler haklılar. Yeni modada Cıvıklı’nın tanıtımı açısından iyi. Kayseri’de Cıvıklı yapan işyerlerinin sayısı da arttı. Hatta Develi Cıvıklısı’nın ünü bu noktada Kayseri sınırlarını da aştı. Atalarımız hanımlara yönelik demişler ya “Elinin hamuruyla erkek işine ne karışıyorsun” diye... İlerleyen yaşları, dikkat etmeleri gereken sağlıkları hesabı katıldığında Cıvıklı’yı birkaç dilimden fazla yemeyen ama objektiflere poz verme adına önlük takıp eline kürek alan vali, milletvekili, belediye başkanı vs büyüklerimizden hangisi fırından iyi ekmek çıkartıyor acaba?

(04 Mart 2013 tarihli tekrar yazı)