VELİ ALTINKAYA


ÖZHASEKİ: KAYÜ’NÜN ARSASINDA SIKINTI YOK

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Cumartesi ‘KAYÜ Yer Seçim Kurulu Toplanıyor’ başlıklı bir yazı yazmıştım. O yazıdan bir bölümünü aşağıya aynen alalım:

“...Bilindiği üzere, 16 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile değişik 2018 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Kararın 10. Maddesi’nde “2016 yılı ve sonrasında kurulan ve kurulacak üniversitelerin kampüs yeri seçimine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı koordinatörlüğünde, Strateji ve Bütçe Başkanı, Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı, ilgili üniversitenin kurulduğu ildeki vali ve belediye başkanı ile üniversitenin rektöründen müteşekkil bir kurul karar verir. Kurul hazırlık çalışmalarını yapmak üzere bir heyet görevlendirebilir.” denilmektedir.

Bu çerçevede ‘Üniversite Yer Seçim Kurulu’ sıfatıyla önümüzdeki pazartesi günü dört üniversite için Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank koordinatörlüğünde toplanılacak ve Kayseri ile birlikte Samsun, Tarsus ve Turgut Özal Üniversiteleri’nin ‘yer seçimi’ müzakere edilecek.

KAYÜ’nün ‘Yer Seçim Müzakeresi’ pazartesi günü saat 14:00- 15:30 arasındaymış. Bakanlık bu toplantıya, Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı ve KAYÜ Rektörü’nün de katılmasını yukarıda bahsettiğim 16 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı çerçevesinde talep etmiş.

Sanıyorum pazartesi Ankara’da yapılacak toplantının ‘ön müzakeresi’ dün Sayın Vali’nin başkanlığında yapıldı. Yani Kayseri, Ankara ’ya ‘dersine çalışmış’ halde gidecek... Kayseri’ye yakışan da bu...

Ankara’da yapılacak toplantıdan sonra, Vali, Belediye Başkanı veya Rektörlük bir açıklama yapar mı bilemem. Ama bu toplantının KAYÜ’ nün kampüs alanının belirlenmesi açısından çok önemli olduğunu belirtelim.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin süreci yakından takip ettiğini, Bakanlık’taki eski mesai arkadaşları ile gerektiği zaman görüştüğünü biliyorum...”

Bu yazıyı okuyan Haseki Başkan ile cuma günü akşam saatlerinde telefonda görüştük. Konuşmamızın bir bölümünü o saatte Kayserispor’un henüz yapılmamış genel kurulu oluştururken, ağırlıklı kısmını ise, Kayseri Üniversitesi’nin yeni kampüs alanı ve 15 Temmuz Yerleşkesi’ne taşınma süreci oluşturdu.

Özhaseki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndaki eski mesai arkadaşları ile görüştüğünü Derevenk Viyadüğü’nün bitişiğindeki Tavlusun’da bulunan arazinin KAYÜ’nün yeni kampüs alanı olması için bugün yapılacak toplantıdan sonra ‘düğmeye basılacağını’ ifade ettikten sonra mealen şunları söyledi:

“...Kayseri Üniversitesi için bugün toplanacak kurul usulen üç arazi üzerinde değerlendirme yapacak. Ama ben de uygun olanının ilgililerin bildiği Tavlusun’daki arsa olduğuna inanıyorum. Sanıyorum karar da bu doğrultuda çıkar. Ülkemiz gerçeklerine baktığımızda, KAYÜ’nün yeni kampüs alanının tahsisi ile ilgili süreç, planlama ve inşaat dönemi biraz zaman alır. Bu süre zarfında KAYÜ Rektörümüzün en kısa sürede, Erciyes Üniversitesi Kampüsü’nde bulunan KAYÜ’ye ait okullarında yeni öğretim sezonu öncesinde, yani haziranda 15 Temmuz Yerleşkesi’ne taşınması doğru olur.  Konuyu bugün (geçtiğimiz cuma) KAYÜ Rektörü Kurtuluş Hoca ile görüştüm. ERÜ Rektörümüz  Mustafa Çalış Hoca ile de yarın (cumartesi) KAYÜ’nün bir an önce 15 Temmuz Yerleşkesi’ne taşınması hususunu konuşacağım...”

Özhaseki, temelde Kayserispor genel kurulu için şehrimize geldi. Ankara’dan dönerken yol boyunca Kayserispor ile ilgili epeyce telefon görüşmesi yaptığını söyledi. Cumartesi günü de ERÜ içerisine yaptırılan KANKA Hastanesi’ne katkı veren İstanbul’daki işadamı grubu ile bir toplantı yaptı. Sanıyorum bu toplantıda Rektör Çalış ile KAYÜ’nün taşınması konusunu da konuştu Haseki Başkan...

KAYÜ Rektörü Karamustafa yıl çıkmadan ‘makamını’ 15 Temmuz Yerleşkesi’ne taşır. KAYÜ, yeni bir üniversite. Ülkemizin bütçe imkanları malum. Sadece rektörle iş bitmiyor; genel sekreterinden daire başkanına, bilgisayar memurundan, temizlik görevlisine kadar  kadro gerekiyor. Devlete eleman almanın ne kadar çok seramonisinin olduğunu da hepimiz biliriz.

Bu arada ERÜ’nün 15 Temmuz Yerleşkesi’ne gönderdiği mühendislik ve yabancı diller öğrenci ve hocalarının da tekrar eski yerlerine dönmek istediklerini duydum... İki kıymetli rektörümüzün, ‘fitneye fırsat vermeden’ bu taşınma sürecini de ‘tereyağdan kıl çekercesine’ gerçekleştireceklerine inanıyorum.

 

MIŞ…MİŞ…MUŞ…

00-KAYÜ ‘Yer Tespit Kurulu’ bugün Ankara’da toplanırken, Özhaseki de, ‘KAYÜ 15 Temmuz Yerleşkesi’ne taşınacak’ demiş.

00-Özhaseki, İstanbul’dan gelen hayırseverlerle ERÜ Kemik İliği Nakli Hastanesi inşaatını incelemiş.

00- AK Parti’de ilçe delegeleri ‘sessiz-sedasız’ seçiliyormuş.

00- CHP Genel Merkezi, muhaliflerin ‘üç merkez ilçe kongresi aynı gün yapılmasın’ önerisini duymamış. 

00-KAYSO, OSB, KTO ve Erciyes A.Ş. yöneticileri Ruanda’ da görüşmeler yapmış.

00-FETÖ odaklı yeni açılan bir dava, bazı siyasiler ile bir-iki adliye mensubunun başını ağrıtabilirmiş.

00-Kayserispor’un tartışmalardan uzak başarıya odaklanması bekleniliyormuş.

 

KULİS BULVARI

FETÖ DAVALARI

Öncesi de var ama, özellikle 15 Temmuz sonrası Kayseri’de binlerce kişi FETÖ gerekçesi ile adli ve idari işleme tabi tutuldu. Bunların sayısı on bini buldu. Binlerle ifade edeceğimiz hükümlü-tutuklu var. Yerel mahkeme çok sayıda isim hakkında hüküm verdi. Verilen hükümlerin üzerinden neredeyse bir-1.5 yıl geçen oldu. Hala temyiz mahkemesi (İstinaf veya Yargıtay) bunlarla ilgili hükmünü vermedi. Oysa HSYK 2017 sonunda FETÖ’de dahil tüm davalarla ilgili bir takvim açıklayarak, temyiz sürecinin 6 ayda sonuçlandırılması tavsiyesinde bulunmuştu mahkemelere. İstisnada olsa kararları temyizden gelenler var. Ama, asıl önemli davaların temyiz sonuçları hala gelmedi. Yıl çıkmadan bazı dosyaların gönderilmesi bekleniyor. Allah ömür verirse yeni yılda temyizden dönen FETÖ davaları ile ilgili çok haber yaparız.