VELİ ALTINKAYA


ÖZHASEKİ O TOPLANTIDA NİYE YOKTU?

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Önceki gün Kayseri-Ankara YHT ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na hitaben bir açık mektup yazdım. O mektubu tesadüfen yazmış değilim. Mektubumu bu köşede yayınlayacağım gün, Bakan Karaismailoğlu ile Vali, AK Partili vekiller, Büyükşehir Belediye Başkanı ve İktidar Partisi İl Başkanı’nın bir telekonferans yapacağını biliyordum. Onların da gündeminde olan bu konunun altını bu vesile ile bir daha çizmek istedim.

Mektubumun Bakan Karaismailoğlu’nun en yakın danışmanlarına ulaştığını söyleyeyim.

Bu toplantının benzeri Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’nun yönetiminde on gün kadar önce yapılmıştı. Bu kez toplantı Bakan düzeyinde ve AK Partili yöneticiler ve Vali Bey’in de iştiraki ile gerçekleşti.

Yeri gelmişken söyleyelim, keşke benzeri toplantı Ticaret Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı gibi bazı bakanlarımızın huzurunda meslek örgütü başkanlarının da katılımıyla gerçekleşse...

Neyse biz tekrar Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu’nun yaptığı toplantıya dönelim.

Başkan Büyükkılıç toplantı ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Toplantıya Bakan Karaismailoğlu üst düzey bürokratları ile katılırken, Vali Şehmus Günaydın, AK Parti Milletvekilleri Mustafa Elitaş, Taner Yıldız, İsmail Tamer, İsmail Emrah Karayel ve Hülya Nergis Atçı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve İl Başkanı Şaban Çopuroğlu da iştirak etmişler. Keşke Erzurum’da olduğu gibi Cumhur İttifakı’nın diğer milletvekilleri ve il başkanı da bu telekonferansa katılsaydı.

AK Partili vekillerden katılmayan tek isim Yerel Yönetimler Başkanı-Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki...

Bakan Karaismailoğlu ile Başkan Özhaseki arasında toplantıdan bir gün önceki akşam bir telefon görüşmesi yapıldığını belirteyim. O görüşmeyle ilgili bazı duyumlarımı biraz sonra paylaşacağım.

Toplantı’dan sonra hem Memduh Başkan’ın hem de İl Başkanı Çopuroğlu’nun mesaj olarak paylaştığı notlardan anlıyoruz ki, havaalanı genişleme ihalesinin eli kulağındaymış. Bir de geçtiğimiz şubatta yapılacağı önceden yine bu ‘büyüklerimiz’ tarafından deklare edilen Belsin- Otogar- Şehir Hastanesi, NNYÜ ve Mobilya Kent Raylı Sistem Hattı ihalesi...

Her iki projenin yapımının da geç kalındığını ifade edelim. Büyükkılıç ve Çopuroğlu’nun paylaşımlarından anlıyoruz ki, şu anda Bakanlık bürokratları ihale sürecini son aşamaya getirmişler. İnşallah bu süreçte şu veya bu gerekçelerle uzamaz ve birkaç ay içerisinde müteahhide yer teslimi yapılıp kazma vurulur.

Memduh Başkan’ın açıklamasında Bakan Karaismailoğlu’na YHT, Acıgöl otoban bağlantısı, Boğazköprü Lojistik Köy Kayseri- K.Maraş yolunun Tomarza-Tufanbeyli-Göksun bağlantısı ile ilgili çalışma da iletilmiş.

YHT’ye ayrıca geleceğim, otoban bağlantısı konusunda Bakanlık’ta hiçbir çalışma olmadığını bir daha ve bu vesile ile ifade edeyim. Lojistik köy işe tıpkı YHT yapım işi gibi ihale edilmişken kaldı. Dilerim KTO, KAYSO gibi meslek kuruluşları ile OSB’lerin ısrarla istediği bu konu yeniden ihale edilir. Kayseri-Maraş yolunun kısaltılması konusunda da Karadeniz’in dağları-tepeleri ile birçok bölgede benzeri çalışmalar yapan Hükümetimizin maalesef bu yolla ilgili çalışmalarının ‘kaplumbağa hızı ile’ gittiğini ifade edeyim. Her biri dostum olan AK Parti’nin ‘büyükleri’ kusura bakmasınlar, bu yolla ilgili K.Maraşlı muadilleri bizimkilerden çok çaba içerisindeler.

Gelelim YHT işine...

Bakan Karaismailoğlu ile Başkan Özhaseki’nin telefon görüşmesinin en önemli bölümünü YHT konusu oluşturuyor. Yukarıda zikredilen ve ihale aşamasına gelen iki konu hakkında da Bakan Karaismailoğlu, Başkan Özhaseki’ye ayrıntılı bilgiler veriyor. Özhaseki, Karaismailoğlu’na bizim mektubumuzda yazdığımız YHT ile ilgili konuları uzun uzun anlattıktan sonra, önceki Bakan Cahit Turan dönemindeki kredi görüşmeleri üzerinde daha fazla yoğunlaşmasını rica ediyor.

Kayseri olarak biz YHT konusunu ısrarla sıcak tutmalıyız. Özhaseki başta AK Parti kurmayları YHT’nin özellikle Yozgat ve Sivas’a uğrak vermesinden sonra, Kayseri’de YHT sorularına daha çok maruz kalacaklarını biliyorlar.

Karaismailoğlu, YHT’nin şehir ve partisinin geleceği açısından önemini anlatan Özhaseki’ye, olayın şehir açısından ehemmiyetini anladığını ve en kısa sürede kredi görüşmelerini sonlandırarak ihale sürecini başlatacaklarının sözünü veriyor...

Malum mektubumda da uzun uzun yazdım, bu ‘söz’ü nice büyüklerimiz hem de miting meydanlarında çok verdi. Ama bu defa Özhaseki YHT konusunu ilk seçimden önce mutlaka çözme kararlılığında gibi gözüküyor. YHT’yi sürekli gündemde tutarak, (bu yıl geçti) hiç olmazsa 2021’de ihalesinin yapılmasını mutlaka sağlamalıyız.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Kayseri’de Kovid 19’dan hayatını kaybedenlerin sayısı 30’u geçerken, 70’i yoğun bakımda-entübe, 700 kadar kişi ise hala pozitif ve şüpheliymiş.

00- İl Sağlık Müdürlüğü’nün oluşturduğu 7 ayrı ekip OSB’ ler dahil işyerlerini maske, mesafe ve izolasyon kurallarına uyulup uyulmadığını gece gündüz denetliyormuş.

00- Pandemi sürecinde her işe koşan polis ve jandarmanın ‘Vefa Grubu’nda yaptığı işleri biraz da uzun süredir cami ve okulları kapalı olan öğretmenlerin yapması isteniyormuş.

00- Mimar ve mühendislerin üst meslek birliklerinin yeniden yapılandırılmasında Özhaseki’nin bakanlığı döneminde yaptığı çalışmalar raftan indirilmiş.

00-Özhaseki, Talas’tan sonra önümüzdeki hafta da Başkan Çolakbayrakdar’dan projeleriyle ilgili brifing alacakmış.

 

 

KULİS BULVARI

PALANCIOĞLU VE MALUM KONU

Ölmüşlerin arkasından konuşmak doğru değil; ama Kadir Mısırlıoğlu’nu sevmediğimi sözlerimin başında ifade etmek isterim. Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu’nun sosyal medya hesabını kullanan basın-yayındaki meslektaşlarımız (müdürün de izinli olduğu bir süreçte)sanıyorum boş bulunarak, biraz da tecrübesizliklerinden olsa gerek o malum paylaşımı yapmışlar. Palancıoğlu, bu paylaşımdan sonra meslektaşlarımız, siyasiler ve çok sayıda isim tarafından eleştirildi. Demokrasi bir tahammül rejimidir. Elbette Başkan’ın hakaret ve küfür içermeyen her eleştiriye tahammülü olması lazım. Dürüst, çalışkan ve Melikgazi halkı için emeğini asla esirgemeyen Palancıoğlu’nun Atatürk’e, Cumhuriyetin değerlerine ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a sevdasından şüphem yok. Malum paylaşım basın-yayındaki genç arkadaşlarımızın tecrübesizliği kaynaklı gibi gözüküyor…