SAMİ DAYANGAÇ


ÖZHASEKİ VE BELEDİYE

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Cumhuriyetin ilan edildiğinde ülkemizde 400 civarında belediye vardı. Bunlardan birisi de Kayseri Belediyesi idi. Sultan Abdülaziz'in emriyle 1869 yılında Kayseri Belediyesi kuruldu, Mollaoğlu Mustafa Ağa Belediye Başkanı oldu.

14 Aralık 1988 yılında çıkarılan kanunla Kayseri Belediyesi, Büyükşehir olarak ilan edildi. Yani ilk Büyükşehir Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinbulut'tur.

12 Kasım 2012 yılında, hazırlanmasını koordine eden Mehmet Özhaseki'nin gayretleri sonucu çıkarılan kanunla Bütünşehir oldu. Yani ilçeler de Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne bağlandı, hizmete kavuştu.

Yıllar önce belediye Osman Kavuncu Bulvarı’nda asfalt, orta refüj çalışması yapıyordu. Eski Terminal’in önüne gelindiğinde Karayolları müdahale etti, yapamazsınız… Siz yapın, ödenek yok, biz yapalım, yapamazsınız...

Şehrimize çok önemli hizmeti geçen merhum Emin Molu'yu hatırlamak gerekir. 1943 yılında Meclis dışından oy birliği ile başkan seçilir. İlk işi Alman Prof. Gustav Oelsner başkanlığında bir heyete Kayseri imar planını çizdirmiştir.

Elbette her belediye başkanı bu şehre hizmet etmiş, beğenilmiş, yeniden aday yapılmış ve seçilmiştir. Bunlardan birisi de pek örneği olmayan, girdiği her seçimi oy artırarak kazanan, halkın büyük teveccühüne mazhar olan Mehmet Özhaseki'dir. Hem bu derece oy artışı ile 20 yıl üst üste seçim kazanması ve hem de Özhaseki Modeli belediyecilik yapmasıyla da örnek olmuştur. Bu başarılarından sonra parti tüzüğünde yer alan 3 dönem şartı, sadece Özhaseki için istisnadır. Zaten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı döneminde de tarihe geçecek pek çok uygulamaya imza atmıştır. Özellikle hendekler kazarak azan terör örgütüne karşı amansız mücadelenin neferi olmuş, Diyarbakır, Sur, Kaleiçi, Şırnak, Cizre, İdil, Nusaybin, Yüksekova, ağır hasarlı bu bölgelere, o yörenin milletvekillerinden daha fazla giderek çok büyük hizmetler yapmıştır.

Gelelim başkanlığını yaptığı şehrimize neler yaptığına…

İlk akla gelen, günümüzde ne denli doğru bir çalışma olduğu gözlemlenen Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi. Gençler bilmezler ama eski kayak merkezini hatırlayanlar farkı görüp değerlendireceklerdir. İşe Erciyes Dağı’nın tapusunu belediyeye alarak başlanan kayak merkezi dünya çapında organizasyonlara ev sahipliği yapmış, tamamlanınca da ülkenin en güzel, en kullanışlı merkezi olacaktır. Şimdi bile ilk sıradadır.

Şehrimizin su şebekesi onun döneminde tamamen yenilendi. Kanser yapan asbestli borular iptal edilerek yerine paslanmaz ductil borular döşendi. Yer altına alıp kimse görmese de geleceğimiz açısından çok önemli bir hizmettir. Şehrin kanalizasyon ağı tamamen yenilendi. 900 Km. civarında olan hat 3500 Km’ye çıkarıldı. Ülkemizin en modern biyolojik arıtma tesisi yapıldı. Yine şehrimizin en az 50 yıllık su ihtiyacını giderecek olan 9 pınarlarda su bulundu ve sisteme alındı. Tüm ilçelerin su ve kanalizasyon sorunlarını çözdü.

Katı atık depolama tesisini kurdurdu. Tüm atıklar önce ayrıştırılıyor sonra düzenli olarak depolanıyor. Çöpten gaz elde edilen sistem kuruldu ve devamında seracılık başladı.

Uzun yıllar şehrin gündemini işgal eden ama bir türlü gerçekleşmeyen raylı sistemle taşıma projesini gerçekleştirdi. Döneminde raylı sistemin Organize-İldem ve Organize-Talas hattı 35 km ve 50 araçla hizmete girdi.

Kayseri’nin 70 km uzunluğundaki iç denizi Kayseri modeli ile kamudan bir kuruş harcanmadan tamamlanan Yamula Barajı boşa akan suyu enerjiye dönüştürüldü. Bölgeye hayat veren bir projedir Yamula Barajı.

Serbest Bölge’nin kurulması, faaliyete geçmesine öncülük etti ve uzun süre yönetim kurulu başkanlığını yaptı.

Kayseri'deki tarihi eselerin gün yüzüne çıkarılması ve şehir içinde birer hayat alanı haline gelmesi için restorasyon, çevre düzenlemesi ve aydınlatma çalışmalarını yaptı.

Pek çok okur Sayın Özhaseki'nin hizmetlerini de yazmamızı istedi. Bu gün ilk bölümünü sunuyoruz. Elbette sayfalar yetmiyor, ara ara takdim edeceğiz. Yiğidin hakkı yiğide.

İnsanların değer ve kıymetlerini onlar hayattayken bilmek büyük erdemdir. Mehmet Özhaseki bu şehirde efsane başkan olarak hak ettiği sevgiyi görmüştür.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Büyükkılıç ve Meclis üyelerine düşen görev ise Mehmet Özhaseki isminin ölümsüzleşmesini sağlamaktır. Kişisel önerimiz Sahabiye Mahallesi kentsel dönüşüm geçiriyor, o mahallenin ismi Mehmet Özhaseki olamaz mı?

Yine İstasyon Caddesi ismi değiştirilemez mi? Bu şehirde Molla Sokak vb. isimler kullanılmışken, yaşayan efsanenin isminin ona layık ve uygun bir yere verilmesini kesinlikle öneriyor ve bekliyoruz. Kadirşinas Memduh Başkan elbette bu önerimizi değerlendirir.

Ayrıca merhum Veli Altınkaya isminin de uygun görülecek bir yerde değerlendirilmesini arz ve talep ediyoruz.

Yazımızın başına dönersek, efsane Başkan Sayın Özhaseki’nin icraatlarından bir kesit sunduk. Elbette tüm çalışmalar bunlarla sınırlı değil. Yeri geldikçe hatırlatmalar yapacağız.